שריפה בכרמל: ההתחממות לא פוסחת עלינו
חשבתם שהשריפה בכרמל מקורה באוזלת ידם של שירותי הכבאות? טעיתם - פרופ' דני רבינוביץ' מזכיר שהטמפרטורות ועצירת הגשמים מושפעים ישירות משינוי האקלים, והם שהפכו את האורנים לערימת זרדים שמחכים לזיק קטן כדי להידלק
הידיעות הטרגיות משריפת הענק בכרמל עוצרות נשימה. האסון המחריד גבה מחיר דמים חסר תקדים באירועים מסוג זה, בארץ וגם בעולם, מאחר שהרוב המכריע של שריפות יער ברחבי העולם מסתיים בלי אבידות בנפש.
אסון הכרמל: דיווחים 24 שעות ב-ynet - צפו בעמוד המיוחד
אך דבר אחד אפשר כבר להגיד בביטחון: הטמפרטורות הקייציות שליוו אותנו במהלך חודשי הסתיו ואל תחילת החורף, לצד עצירת הגשמים - הם שני משתנים שמושפעים באופן ישיר משינוי האקלים ושהביאו את יערות הכרמל למצב של יובש קיצוני.
שמונה חדשים ללא גשם משמעותי ורצף של שנים עם מספר אירועי גשם שהולך ומצטמק, הפכו את האורנים הללו לערימת זרדים בשמש שמחכים לזיק קטן כדי להידלק.
אות מהעתיד
השריפה בכרמל היא אות מן העתיד: ההתחממות הגלובלית, שלא פוסחת גם על ישראל, עוד תזמן לנו לצערנו הרבה עצים יבשים שיעלו בלהבות השמימה בהרבה שריפות.
לאסון בכרמל יש הקשר נוסף למשבר האקלים. התחממות כדור הארץ כרוכה בתהליכים של היזון חוזר. הכוונה היא לתהליכים שנגרמים, במישרין או בעקיפין, כתוצאה משינוי האקלים, ושבעצם התרחשותם גם תורמים להמשך ההתחממות.
שריפות יער גדולות הן בדיוק כאלה. הן מקבלות רוח גבית מן ההתחממות גלובלית, אבל גבעת ובעונה אחת גם מחזקות אותה בלפחות שלוש דרכים.
הראשונה: החום שנוצר במהלך השריפה מחמם באפן ישיר את האטמוספירה. השניה : השריפה פולטת CO2 לאטמוספירה ובכך מגבירה את אפקט החממה. השלישית - אובדן עצי יער, אפילו מחטניים, פירושו אובדן של יכולתם לקלוט ולקבע פחמן מהאטמוספירה. זה אומר הרעה נוספת במאזן ה CO2 שהולך ומצטבר באטמוספירה.
מחקרים עדכניים על משטר הטמפרטורות והגשמים החזוי לישראל מנבאים שצפויות לנו תקופות יובש וחום ארוכות אף יותר, תכופות יותר וקיצוניות יותר מאלה שידענו. זה מחייב ארגון מחדש של סדרי עדיפויות לאומיים תוך נקיטת צעדי הסתגלות לאקלים המשתנה, ביניהם מוכנות לאומית משופרת לשריפות בקנה מידה מידה גדול.
מתוך "הוֹמוֹ קוֹמְבּוּסְטַאנְס - האדם השורף " - הבלוג של פרופ' דני רבינוביץ' המוקדש להתחממות הגלובלית ולשינוי האקלים. את הפוסט המלא תמצאו כאן.