מרוץ נגד הזמן לשיקום הנזקים בחי-בר
החיות בחי בר כרמל ניצלו מהלהבות, אך ההתמודדות עם נזקי השריפה הגדולה רק בראשיתה. מנהל השמורה: "עונת הרבייה של הנשרים מתחילה בימים אלה ואנחנו חייבים להעמיד להם כלוב חדש בתוך שבוע". לעזרת הפקחים נרתמו מתנדבים שהגיעו בצורה עצמאית מכל רחבי הארץ
ביום שאחרי אסון השריפה הגדולה בכרמל, בעלי החיים בחי-בר יכולים לנשום לרווחה - פקחי רשות שמורות הטבע החלו לעשות היום (ב') הערכת נזקים, תהליך שעתיד להסתיים בימים הקרובים, לאחר שיסיימו לסרוק את עשרות אלפי הדונמים שנשרפו.
נדמה שבמקום התרחש נס חנוכה - להבות האש הגיעו עד לגדרות המקום ואף נכנסו פנימה, אך רק הצמחייה נשרפה וכן כלובי העופות הדורסים, שהיו ריקים. החיות בחי-בר לא נפגעו כלל, אף שהלהבות הגיעו בסמוך אליהם.
העופות הדורסים הנדירים פונו מהחי בר כבר ביום חמישי. חלקם חזרו אתמול למקום, והשאר אמורים לשוב לכלוביהם בתום השיפוץ. ברשות מקווים שיספיקו להעמיד כלובים חדשים לעופות הדורסים, לפני שתתחיל עונת הקינון שלהם.
"עונת הרבייה של הנשרים מתחילה ממש בימים אלו ואנחנו חייבים להעמיד פה כלוב חדש תוך שבוע מקסימום", מסביר בן רוזנברג, מנהל החי-בר. "יש לנו כמה זוגות של נשרים מתרבים שאמורים להטיל ביצה ראשונה תוך פחות מחודש. אנחנו במרוץ נגד הזמן בעניין הזה".
פקחי הרשות הכווינו היום את כוחות כיבוי האש לעבר מוקדי שריפה שעדיין בוערים ברכסים הצמודים לחי בר. בנוסף, הם לא לקחו סיכון וגדמו מספר עצים גדולים שלא נשרפו, על מנת למנוע אסון במקרה של התלקחות חוזרת באזור. הפקחים זכו לעזרה מצידם של מתנדבים שהגיעו הבוקר בצורה עצמאית מכל רחבי הארץ, במטרה לעזור במלאכת השיקום של המקום.
הערכת הנזק: 6 מיליון שקל
לרשות אין עדיין נתונים מדויקים על היקף הנזק, אבל על פי הערכותיהם הראשונית, הוא עומד על כ-6 מיליון שקל, בלי לקחת בחשבון את הנזק האקולוגי. הערכה זו כוללת ציוד שניזוק בשריפה, חניונים, מבנים ומתקנים של הרשות וכן שיקום חוות משמר הכרמל, שיקום דרכים ושבילי טיול ופעולות פינוי של עצים.
שמורת הטבע חי-בר כרמל משתרעת על שטח של כ-6,000 דונם, והוקמה במטרה להשיב לישראל את חיות הבר שנכחדו ממנה. בשמורה גרעיני רבייה של יחמורים, איילי כרמל ועיזי וכבשי בר.
בנוסף, במקום מקיימים בשנים האחרונות פרויקטים רבים לרבייה של עופות דורסים, המצויים בסכנת הכחדה בטבע. חלק מהעופות שגדלים מושבים לטבע ואחרים נשארים במקום ומשמשים כבנק גנטי פעיל שמסייע לרביית העופות.