מהומות בלונדון: רכבו של צ'רלס הותקף, 55 נפצעו
עקב ההחלטה על העלאת שכר הלימוד בבריטניה, התעמתו מפגינים עם שוטרים וגרמו נזק למשרד האוצר ובית המשפט העליון. 55 מפגינים ושוטרים נפצעו. לפחות 22 נעצרו. בכיכר הפרלמנט כיתרה המשטרה אלפי מפגינים. גם המכונית של יורש העצר ורעייתו ספגה כמה בעיטות, אך הזוג המלכותי יצא ללא פגע
הזוג המלכותי נקלע לעין הסערה - ורק במזל יצא ללא פגע: מפגינים זועמים תקפו אמש (יום ה') את מכוניתם של הנסיך צ'רלס ורעייתו קמילה, שנקלעו להפגנת מחאה על העלאת שכר הלימוד האוניברסיטאי בבריטניה. התקרית אירעה ברחוב ריג'נט שבמרכז לונדון. דובר מטעמו של יורש העצר מסר כי הזוג המלכותי לא נפגע.
מפגין תוקף את המכונית של צ'רלס וקמילה (צילום: AP)
צלם של סוכנות הידיעות AP, שהיה עד לתקרית, מסר שהבחין במפגינים בועטים במכוניתם של צ'רלס וקמילה. לאחר מכן, המכונית המשיכה בנסיעה. רשת "סקיי ניוז" דיווחה כי המפגינים הצליחו לשבור את אחד מחלונות מכונית הרולס-רויס ואף שפכו עליה צבע. למרות זאת, הנסיך נראה נינוח כמה דקות לאחר מכן, כשהגיע לאירוע צדקה בתיאטרון ואף הצטלם עם הזמרת קיילי מינוג.
ממשטרת לונדון נמסר כי עדיין לא ברור אם תקיפת המכונית של צ'רלס וקמילה הייתה מתוכננת, או שהזוג המלכותי פשוט היה במקום הלא נכון ובזמן הלא נכון. ראש הממשלה, דיוויד קמרון, גינה את התוקפים ואמר כי מדובר באירוע "מצער ומזעזע".
המפגינים החלו להתעמת עם המשטרה במרכז לונדון, לאחר שהפרלמנט אישר ברוב דחוק את ההחלטה על העלאת שכר הלימוד באוניברסיטאות. ההחלטה אושרה ברוב של 323 תומכים מול 302 מתנגדים וזאת למרות שהממשלה זוכה ליתרון של 84 מושבים בבית הנבחרים.
המפגינים קיבלות את תוצאות ההצבעה בזעם רב, ויצאו למסע של הרס וונדליזם בכמה מוקדים בבירה הבריטית. הם שברו דלת וחלונות במשרד האוצר, התעמתו עם שוטרים שהיו בתוך הבניין וצעקו "אנחנו רוצים את הכסף חזרה". נזק נגרם גם לבית המשפט העליון ולמבני ממשלה נוספים, ואילו ברחוב אוקספורד המפורסם נופצו חלונות ראווה.
ביטלס ויידוי אבנים בכיכר הפרלמנט
בכיכר הפרלמנט שבווסטמינסטר התאספו אלפי מפגינים. משטרת לונדון סירבה במשך שעות לאפשר לחברי הפרלמנט לצאת מהמתחם כדי למנוע את התפשטות ההפגנה. סוכנות הידיעות AP דיווחה כי חלק מהמפגינים ישבו וניגנו שירים של "הביטלס", בעוד שחבריהם העדיפו להשליך אבנים על מבנים וכוחות הביטחון. עד-כה דווח על 43 מפגינים פצועים ולפחות 22 עצורים. כמו כן, נפצעו 12 שוטרים.
במקביל, התקיימו הפגנות סטודנטים בעוד כמה מוקדים ברחבי בריטניה. אחד המפגינים הסביר: "אני עובד במגזר הציבורי ואני חושב שמדובר ביותר מרק שכר לימוד. מדובר בלהראות שהאזרחים כועסים על הדרך שבה הממשלה נוהגת לגבי צמצום הגירעון".
"רוצים את הכסף חזרה". עימותים בלונדון (צילום: AFP)
המפגינים זועמים במיוחד על המפלגה הליברל-דמוקרטית, שמנהיגה ניק קלג מכהן כסגן ראש הממשלה. זאת, משום שבמהלך קמפיין הבחירות הבטיחה המפלגה שלא תעלה את שכר הלימוד. בסופו של דבר אושרה העלאה דרסטית לסכום של כ-9,000 ליש"ט בשנה (כ-14 אלף דולר) במוסדות אקדמיים הנמצאים באנגליה.
ממשלת וויילס כבר הודיעה כי תעניק סובסידיות לסטודנטים וולשים באוניברסיטאות אנגליות. בסקוטלנד ובצפון-אירלנד, בהן שכר הלימוד נותר נמוך יותר (1,820 ו-3,290 ליש"ט בהתאמה) חוששים מנהירה המונית של סטודנטים אנגלים המבקשים ללמוד במחיר זול יותר.
"אני כאן בגלל שהליברל-דמוקרטים הפרו את ההבטחה שלהם", סיפר שיבאן דיוויד, סטודנט בן 19. "אני לא חושב שהשכלה צריכה להיות בחינם, אבל אני חושב שלהכפיל בשלוש את שכר הלימוד זה לא
הגיוני. אנחנו משלמים יותר ומקבלים פחות".
העלאת שכר הלימוד היא מבחן חשוב לקואליציה של המפלגה השמרנית והמפלגה הליברל-דמוקרטית, לקראת צעדים נוספים לקיצוץ הגירעון העצום. פרשנים בבריטניה סבורים כי ייתכן שהאירועים בלונדון הם רק דוגמה למה שעלול לקרות ברחבי המדינה אחרי שיינקטו צעדים נוספים שיכבידו על כיס האזרחים.
מי שניצל את ההזדמנות כדי לתקוף את הממשלה היה כמובן אד מיליבנד, מנהיג מפלגת הלייבור שבאופוזיציה. "מדובר ביום גרוע למשפחות ולצעירים, וביום רע לדמוקרטיה", אמר.