שתף קטע נבחר
 

יועץ של שטייניץ: כספי הגז - לא לחינוך ולרווחה

אבי שמחון, המשמש כיועץ בכיר לשר האוצר, אמר כי הוא מצפה שהכסף שיתקבל מתגליות הגז והנפט יילך לכיסוי חובות: "זה יפה שיש כאלה שמדברים על לקחת את הכסף ולשים אותו בקרן ואחר כך להשתמש בו לחינוך ולרווחה". מנכ"ל נובל אנרג'י אמר: "הפקת גז בישראל רווחית פחות ממדינות אחרות"

"ייקח עוד הרבה זמן עד שהמדינה תתחיל להרוויח ממאגרי הגז הטבעי, וגם אז מדובר בכסף הרבה פחות גדול ממה שחושבים", כך הצהיר היום (א') אבי שמחון, המשמש כיועץ בכיר לשר האוצר, יובל שטייניץ.

 

 

לדברי שמחון, "זה יפה שיש כבר כאלה שמדברים על לקחת את הכסף הזה ולשים אותו בקרן ואחר כך להשתמש בו לחינוך ולרווחה ולכל מיני דברים נפלאים כאלה. אבל זה דומה למישהו שיש לו אוברדראפט של 11 אלף שקל, והוא קיבל 2,000 שקל והוא שם אותם בתוכנית חיסכון. כל כספי הגז ילכו בשלב הנראה לעין להחזר חובות".

 

שמחון הסביר לאחר מכן ל-ynet, כי הכסף לא ישמש בלעדית לכיסוי חובות, אך הוא מצפה שממשלת ישראל תשמור על הכללים שקבעה לעצמה, שלא להגדיל את הוצאותיה, ולכן אם וכאשר הכנסות המדינה יגדלו כתוצאה מרווחי הגז הכסף העודף יילך לכיסוי חובות ולא להוצאות.

 

שמחון התייחס לועדת ששינסקי הקוראות להעלאת התמלוגים על תגליות גז ונפט, ואמר:"ההמלצה של ועדת ששינסקי לשנות את המיסוי היא לא שינוי של חוקי המשחק. את שיעורי המיסוי משנים כל הזמן. הנה, באירלנד העלו עכשיו את מס החברות וכל החברות האמריקניות שהשקיעו שם מיליארדי דולרים ישלמו יותר ולא יגידו שאירלנד היא מדינת עולם שלישי.

 

"ועדת ששינסקי, שאני תומך נלהב ביישום המסקנות שלה, לא משנה את חוקי המשחק, כי היא ממליצה לעבוד בצורה הוגנת ומסודרת. כשברוסיה רצו להעלות את התמלוגים הכניסו את מנכ"ל חברת הנפט יוקוס כלא. אנחנו לעומת זאת, עושים מה שעשו בבריטניה, בהולנד ובאוסטרליה, שהעלו את התמלוגים אחרי שנמצא שם גז, אך עשו זאת באופן חוקי ומסודר".

 

שמחון הוסיף ואמר: כשחברת נובל אנרג'י באה לארץ, היה מס החברות 36% והיום הוא 16%. הוא ירד רטרואקטיבית. האם אתם רוצים לחזור לשלם כמו אז?". נובל אנרג'י היא שותפה עם דלק הישראלית שבשליטת יצחק תשובה, במאגרי הגז הטבעי, מרי בי, תמר ולוויתן.

 

לדברי שמחון, "מפחידים אותנו שלא יבואו משקיעים אם נעלה את התמלוגים, בגלל שישראל כביכול מסוכנת. אבל שיעורי התשואה על האג"ח של ממשלת ישראל וממשלת ארה"ב כבר מאד קרובים אחד לשני כך שנראה שהמשקיעים ממש לא מפחדים לשים כסף על מדינת ישראל".

 

"בארה"ב, בבריטניה או בנורווגיה היינו מרוויחים יותר"

מוקדם יותר הצהיר מנכ"ל חברת נובל אנרג'י האמריקנית, צ'אק דווידסון, המבקר בישראל: "התמלוגים על גז טבעי בישראל הם נמוכים יותר בחלק מהמדינות, כיוון שהפקת הגז כאן היא רווחית פחות". נובל אנרג'י היא שותפה עם דלק הישראלית שבשליטת יצחק תשובה, במאגרי הגז הטבעי, מרי בי, תמר ולוויתן.

 

לדברי דווידסון: "אם קידוח תמר היה קיים בארצות הברית, בבריטניה או בנורווגיה היינו מרוויחים עליו יותר. ראשית שם אנו מוכרים את הגז ישר בשוק, ואילו כאן התחייבנו למכור כמות מסוימת. התשתיות כאן לא מפותחות, אנחנו צריכים לדאוג לאחסון והובלת הגז".

 

דווידסון הוסיף: "המדינה מצידה מרוויחה רווח עצום מהגז גם ככה. על כל דולר שהרווחנו ממאגר מרי המדינה הרוויחה 2.6 דולר, כתוצאה בחיסכון מייבוא גז שחברת החשמל צורכת וכתוצאה של המחירים הנמוכים של הגז במזרח התיכון. גם מאגר תמר צפוי לחסוך למדינת ישראל מיליארדי דולרים. הנתונים הללו התפספסו בדיון שנערך במדינת ישראל על וועדת ששינסקי וחשוב לשים להם לב".

 

בנוסף לטענות אלו, חזר דווידסון על הטענות המוכרות של השותפים במאגר, לפיהן יישום מסקנות ששינסקי מנוגד להבטחות ממשלתיות שניתנו ליזמים, ייצור חוסר וודאות בקשר למימון הפרויקטים ויוריד את המוטיבציה שלהם לעבוד כאן.

 

דווידסון נשאל בקשר להפקת הפוטנציאל ממאגר לוויתן, שייתכן ויהיה גדול יותר מתמר, ואמר: "חסר לנו מידע ומזג האוויר מעכב את הבדיקות שאנו עורכים. דיווחנו לאחרונה שיש סימני גז ומניסיוני סימני גז טובים יותר מאשר אין סימני גז".

 

הרב והשר לשעבר מיכאל מלכיאור, ראש פורום פעולה אזרחית להעלאת תמלוגי הגז אמר בתגובה לדבריו של דיווידסון: "נובל אנרג'י כתבה בעצמה בתצהיר שהגישה לוועדת ששינסקי כי מאגר תמר הוא פרוקיט רווחי יותר מכל הפרויקטים האחרים שלה וכי הוא יהיה רווחי גם אם המדינה תעלה את התמלוגים לשיעור קיצוני של 90%, שכמובן הוא גבוה בהרבה ממה ששינסקי ממליץ וגם ממה שאנחנו ממליצים. אני מניח שנובל היא חברה רצינית וככזאת היא מחליטה אם ללכת לפרויקט לפי הרווחיות שלו ולא לפי גודל חלקה של המדינה ולכן היא החליטה לבוא לכאן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים