פיאד ולבני בראיון משותף: "לחדש את האמון"
בראיון משותף עם ראש הממשלה הפלסטיני, אמרה יו"ר האופוזיציה כי השלום הוא אינטרס של ישראל ו"לא עשיית טובה לאובמה". פיאד הבהיר: "איננו רוצים להכריז על מדינה, רוצים מדינה אמיתית". ומה עם הצטרפות קדימה לקואליציה?
ביחד, למען האמון והשלום. בראיון משותף נדיר, הסכימו ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, ויו"ר האופוזיציה בישראל, ציפי לבני, שהשלום הוא אינטרס משותף, וכי יש לחדש את האמון בין הצדדים.
"אנחנו רוצים לראות את הכיבוש מסתיים בשנת 2011", אמר פיאד, שהתראיין עם לבני במשותף לרשת ABC. יו"ר האופוזיציה הבהירה כי ישראל צריכה לעבור מהצהרות על רצונה בשלום, למעשים. "השלום הוא אינטרס ישראלי, לא עשיית טובה לאובמה".
לבני הביעה את תיסכולה מהעובדה שעושים "ביג דיל" מהישיבה המשותפת שלה ושל פיאד לראיון
משותף. "לפני שנתיים ישבנו ככה מדי יום", אמרה. יומיים לאחר שנפגשה עם מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, אמרה לבני כי "היחסים עם ארה"ב חיוניים לעתיד מדינת ישראל. קלינטון בישרה לי חדשות טובות - האמריקנים ימשיכו לדבר עם הצדדים על נושאי הליבה".
שרת החוץ לשעבר אמרה כי הצדדים צריכים "לחדש את האמון" ואמרה שנתניהו טעה כשסירב להקפאה נוספת של הבנייה בהתנחלויות. גם פיאד התייחס לנושא האמון: "זו שאלה של אמינות של התהליך המדיני. ישראל לא מצייתת לחוק הבינלאומי וממשיכה עם ההתנחלויות, אז השאלה היא איך אפשר להסתמך על התהליך הזה".
"לשפוט את הצעות הגישור לגופן"
אולם השניים הציגו דעות שונות בנוגע להצעות הגישור שארה"ב מתכוונת להניח על השולחן. "אנחנו רוצים לדעת מה הן ההצעות בנושאי הליבה", אמר ראש הממשלה הפלסטיני, "ברור שלמזכירת המדינה יש מה לומר בנושאי הליבה ואנחנו מברכים על זה. ארה"ב צריכה לבוא עם הצעות גישור. זה בלתי נמנע".
לבני, לעומת זאת, לא נשמעה נלהבת. "הדרך הטובה ביותר לישראל היא לנהל משא ומתן על הנושאים עצמם", הסבירה. לגבי ההצעות שהשליח המיוחד ג'ורג' מיטשל צפוי להציג לצדדים, אמרה לבני כי "צריך לראות
מהן הצעות הגישור והאם הן שומרות עלה ביטחון והאינטרסים של ישראל. ישראל צריכה לשפוט את הצעות הגישור לגופן".
על פיתרון בעיית הפליטים וההכרה הפלסטינית בישראל כמדינה יהודית, אמרה יו"ר האופוזיציה כי "הפיתרון של שתי מדינות הוא שישראל תהיה בית לפליטים היהודים מאירופה והמדינות הערביות והמדינה הפלסטינית ייתנו את הפיתרון לבעיית הפליטים הפלסטינים".
פיאד, שנשאל אם בכוונתו להכריז חד-צדדית על הקמת מדינה, אמר: "אנחנו מחוייבים להקמת מדינה. לא להצהרה על הקמת מדינה. עשינו הצהרה כזאת כבר ב-1988. הפעם אנחנו מעוניינים במדינה אמיתית בשטח".
לבני שללה הצטרפות של מפלגת קדימה לממשלה בתנאים הנוכחיים. "הקואליציה הנוכחית היא בחירה של נתניהו עם מה שקרוי שותפיו הלאומיים. עמדתי שונה. הצעתי לנתניהו יותר מפעם אחת להקים קואליציה אחרת, שיכולה לתרגם את הצהרות השלום למעשים".
Read this article in English