שתף קטע נבחר
 

הכבאים משיבים אש: "האוצר אישר כל שקל"

"אם יש לו תלונות, שילך לממונה על השכר באוצר", אמר יו"ר ארגון הכבאים, טפסר משנה יואב גדסי, בתגובה לדברי שטייניץ שטען היום כי שורש הבעיה מצוי בהתנהלות הבזבזנית של הרשויות המקומיות ושל מכבי אש. בכיר נוסף במערך הכבאות אמר: "ששטייניץ יאשים את משרדו, שמאשר את כל התקנים"

דבריו החריפים של שר האוצר, יובל שטייניץ, שאמר ל-ynet כי תקציב הכבאות הולך למשכורות וכי הכספים המועברים למערך הכבאות מנוהלים בבזבזנות, לא השאירו את הכבאים אדישים: "אם יש לו תלונות, שילך לממונה על השכר באוצר", אמר ל-ynet יו"ר ארגון הכבאים, טפסר משנה יואב גדסי, "אני לא מקבל את מה שהוא אומר ואנחנו דוחים את הטענות שלו".

 

 

גם בכירים נוספים במערך הכבאות השיבו אש. קצין כיבוי בכיר הוסיף בשיחה עם ynet: "נכון, בכל מערכת יש בעיתיות אבל כל תקן שיש באיגודים מאושר ע"י משרדי האוצר והפנים. ששטייניץ יאשים את המשרד שלו, שמאשר את כל התקנים. אין שום שקל שיוצא אצלנו שלא מאושר ע"י משרד האוצר".

 

אותו קצין הזכיר את המשכורות הנמוכות של כבאים מתחילים, שנעות בין 5,000 ל-6,000 שקלים בחודש, ואמר: "רק אחרי 15 שנות ניסיון כבאי יכול להגיע למשכורות ברוטו סביב ה-15 אלף שקל, וגם זה כשהוא עובד לילות, שבתות וחגים.

 

"מישהו יודע בכלל שאצל הכבאים גיל הפרישה הוא 67? אם כבאי מתפטר והולך ללשכת תעסוקה, המקצוע שלו ככבאי בכלל לא מוכר. יש אצלנו בתחנה כבאי בן 60. מי שהסתכל עלינו בעבר ככאלו שמשחקים שש בש, מבין היום את החשיבות שלנו".

 

יחד עם זאת, בין הכבאים היה מי שהזכיר נתון שלא הובלט מדו"ח המבקר, לפיו בין 2006 ל-2010 גדלה כמות המשרות לעובדי ההנהלה במערך הכבאות ב-232 תקנים, לעומת צמצום בהיקף של 180 עובדים בכמות הכבאים המבצעיים. "בדק הבית צריך להיות גם פנימי בניהול המערכת. אין ספק שדרושה רפורמה ארגונית כוללת", הודה קצין כיבוי באחת התחנות במרכז הארץ.

 

נציב הכבאות הארצי, רב טפסר שמעון רומח, העדיף שלא להתייחס לדברי שר האוצר.

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה לדברי שטייניץ: "דו"ח מבקר המדינה קובע במפורש כי אין להתנות את תקציב השלמת פערי ציוד וכוח אדם בכבאות במימוש הרפורמה. תמוהה כי מיד לאחר פרסום הדו"ח שב משרד האוצר ומתנה תקצוב ציוד לכבאות במימוש הרפורמה.

 

"משרד הפנים והעומדים, בראשו יעשו הכל בכדי לשדרג את שירותי הכבאות בהתאם למקובל בחו"ל. הצלת הכבאות הינה פיקוח נפש. אף חסם לא ימנע את שדרוג שירותי הכבאות".

 

הכבאים ביקשו 800 מיליון שקל - וקיבלו 100

שטייניץ הגן בדבריו על התעקשות משרדו שלא להגדיל את תקציב שירותי הכיבוי וטען כי שורש הבעיה מצוי בהתנהלות הלקויה והבזבזנית של הרשויות המקומיות ושל מכבי אש.

 

בתשובה לשאלת ynet, אמר השר: "דו"ח גינוסר ודו"ח מבקר המדינה קובעים שניהם שהבעיה העיקרית בשירותי הכיבוי היא לא התקציב אלא הניהול הלקוי והבזבזני", אמר שטייניץ. "הם אינם יכולים להצטייד בציוד חדיש כי כל הכסף שלהם הולך על משכורות. זה לא משנה כמה מיליונים תשפוך עליהם. אני מסכים שהדו"ח הראה שיש מקום מסוים גם לתוספת ולכן הוספנו 100 מיליון שקלים".

 

בדיון שקיימה ועדת הכלכלה ביום שלישי בשבוע שעבר אמר נציב שירותי הכבאות, רומח, כי תקציב הפיתוח שביקשו שירותי הכבאות לחידוש הציוד וגיוס כוח אדם, גדול פי 8 מהתקציב שאישרה בסופו של דבר הממשלה עד כה. רומח אמר לוועדה כי התוספת שהממשלה אישרה ביולי, בסך 100 מיליון שקלים לשנת 2011, קטנה פי 8 לעומת הבקשה המקורית שהגישה הנציבות בחודש מאי, לקבל 813 מיליון שקלים במשך 5 שנים. לדבריו, שר האוצר, יובל שטייניץ, ביקש ממנו לרדת מהצעת התקציב בסך 813 מיליון שקל.הןא ציין כי הנציבות נאותה לבקשה והגישה תקציב של 543 מיליון שקל ל-2011.

  

עם זאת,מתוך תקציב של 100 מיליון שאישרה הממשלה - הועברו לפני שלושה שבועות רק 70 מיליון שקל. 30 מיליון השקלים הנותרים אמורים להגיע מהרשויות המקומיות. רומח הדגיש בדיון: "ספק אם הן יינתנו בגלל המשבר התקציבי שעובר על הרשויות, והמיקוח שלהן עם משרד הפנים על גובה מענקי האיזון שאמורים לכסות גם את שירותי הכיבוי".

 

יצוין כי באוגוסט 2009, בעת השביתה צעקו והתריעו הכבאים כי "כל טוסטוס עוקף את המשאיות הישנות שלנו בדרכן לשריפה". אחד הכבאים סיפר בהפגנה: "אנחנו מכבים את הסירנה כדי שלא נצא מבוישים, כי כולם עקפו אותנו בדרך לכיבוי שריפה, במקום שיהיה ההיפך". 

 

כבאי אחד סיפר באותם הימים כי אחד מרכבי שירותי הכבאות הוא מתוצרת שנת 1945, ועם רכב כזה יצאו לכבות שריפות. 

 

בשירותי הכבאות טוענים, כי ב-6 מתוך תקציבי המדינה ב-10 השנים האחרונות בוצע דווקא קיצוץ בתקציב שירותי הכבאות, שבא בצמוד לקיצוצים במענקי האיזון לרשויות המקומיות. באוצר מאשימים, לעומת זאת, שהרפורמה שהובטחה זה שנים בשירותי הכיבוי, כתנאי שהאוצר יעמיד להם עוד כספים, לא מתבצעת, משום שהכבאים מתנגדים לה.

 

ברשויות המקומיות טוענים בעניין הזה כי משרד האוצר הוא שמערים קשיים, שכן הוא מתכוון להרע בשכר ובתנאי ההעסקה של הכבאים אם יוקם ארגון כבאות ארצי חדש במסגרת הרפורמה.

 

  • לעמוד הפייסבוק הרשמי של ynet כלכלה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כבאים בשריפה בכרמל
צילום: AP
מומלצים