לבני: הגזענות לא מקרית, נתניהו שבוי של ש"ס
אחרי שטרפד ועדת חקירה ממלכתית, מנסה ראש הממשלה לכבות את הדליקה עם ש"ס בעניין חוק הגיור הצבאי. בראיון ל-ynet, יו"ר האופוזיציה מאשימה: "הוא מכריח ח"כים להצביע נגד הוועדה. הברית עם ישי מונעת שוויון בנטל, מעודדת גזענות מצד הרבנים ופוגעת בסיכויי השלום. הגיע הזמן לבחירות"
דבריה החריפים של לבני מגיעים יום בלבד לאחר שלא נמצא רוב בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת לכינון ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת האסון ומחדלי כיבוי האש,
ושעות בלבד לפני שהכנסת תדון בהצעת חוק המבקשת להכיר בחוקיות הגיורים בצה"ל, אותה הצעה שנתניהו נמנע מלהעלות להצבעה בממשלה ביום ראשון.
הברית של נתניהו עם ש"ס, לדעת לבני, פוגעת בחיילי צה"ל ובערכי המדינה: "ראש הממשלה והליכוד הם בני ערובה פוליטיים, ומכרו את כל השקפת עולמם. ראש הממשלה לא מביע עמדה בנושא הזה. אני שומעת חדשות, שראש הממשלה משמש כמתווך בין ש"ס לליברמן. הממשלה היתה אמורה לבוא ולהגן על החיילים שעוברים תהליך גיור לא פשוט. הם היו צריכים לגבות את החיילים. היום, ראש הממשלה צריך להתייצב מול ש"ס ולומר: עד כאן. אבל נתניהו עסוק בלנסות ולפשר בין חלקי ממשלתו. הוא רק עסוק בלהשאיר את כולם במשבצת שלהם ואותו עצמו במשבצת של ראש הממשלה".
"העניין של הגיור הוא מהותי, עקרוני, לאומי", אומרת לבני, ומספרת: "פגשתי חיילים צעירים שעוברים גיור, והם מרגישים חלק מהחברה. הם משרתים ביחידות הכי קרביות. אמר לי חייל: 'אני עובר את הקורס, רוצה להתגייר, כי אם חס וחלילה יקרה לי משהו, אוכל להיקבר ליד החברים שלי. ואוכל אחר כך להתחתן, כשאשתחרר'. האם יעלה על הדעת כי בגלל חתימה נוספת של הממסד הרבני, בגלל ההתעקשות הזו, תיפגע היכולת של החיילים האלה להרגיש שייכים?"
שרי ש"ס נועדו אמש עם מנהיגם הרוחני והביעו התנגדות נחרצת לחוק, ומאשימים את אביגדור ליברמן במשבר. "ההתנהלות של הימים האחרונים סביב החוק הזה מייצגת ברית לא קדושה בין ביבי לאלי ישי שנרקמה עוד לפני הבחירות", אומרת לבני, "בכל נקודה בחיינו היא מובילה את הממשלה ואת ישראל למקומות לא טובים. זו ברית שתמנע לימודי ליבה, שוויון בנטל, והיא מאפשרת את אותן אמירות גזעניות שמתחילות להישמע על ידי רבנים. ראש הממשלה והליכוד הפכו להיות בני ערובה פוליטיים, הם מכרו את כל השקפת עולמם, בגלל צורך פוליטי, בידי מפלגה שעושה עוול ליהדות, ובודאי לערכים המשותפים".
כשיש מחדל, משאירים את המפתח בדלת
האש הפוליטית פרצה במספר מוקדים, ומלבד סוגיית דת ומדינה, ממשיכה לבני לתקוף את נתניהו על מחדלי כיבוי האש, שנחשפו במלוא חומרתם לפני שבוע בדו"ח מבקר המדינה: "ראש ממשלת ישראל נתניהו בורח מאחריות. הוא סידר לעצמו במהלך השריפה כמה רגעי תהילה, אך כשמגיע הזמן לבדוק את המחדלים שהיו בשריפה, הוא מכריח חברי כנסת להצביע נגד ועדת חקירה בלתי תלויה שתבדוק מי אחראי למחדל שקרה".
יו"ר האופוזיציה מותחת ביקורת על התנגדותו של נתניהו להקים ועדת חקירה ממלכתית: "מבחינתי, ראש ממשלה היה צריך אם לא ליזום את ועדת החקירה, בוודאי להיעתר לדרישה הציבורית להקים אחת. אבל אני רואה את התהליכים בכנסת, וזה מאוד מטריד. זה נכון שלקואליציה יש רוב, ויש גם כמה חברי כנסת עם עמדות מסוימות לגבי ועדות חקירה, אבל כשרואים תהליכים שבהם אנשים תומכים בוועדה, ואז משנים דעתם, ואז רואים מכתבים חתומים עוד לפני הדיון - אז אתה אומר לעצמך שכל הדיון הוא תיאורטי".
לבני דורשת מהאחראים למחדל הכבאות להתפטר מתפקידם, ודוחה את הטענות כי ישראל הפכה למדינה של ועדות חקירה. "קודם כל, יש מדינות שבהן כשיש מחדל, אנשים משאירים את מפתח המכונית בדלת, ומתפטרים.
ישראל לא אימצה את הנורמות האלה עד עכשיו. לכן נדרש, במקרים שבהם מנהיגים לא לוקחים אחריות, שיהיה גוף בלתי תלוי שיחקור. המבקר כבר בדק את עניין הכבאות עוד לפני השריפה, אבל הדו"חות שלו לא יושמו.
"אני לא סומכת על ראש הממשלה שיתקן את הליקויים שנמצאו בדו"ח. ניתן לו הרבה מאוד זמן לעשות את התיקונים, עוד מתקופת הדו"ח הראשון, אך הוא לא עשה את זה. אנשים קיבלו טיוטות של הדו"ח לפני שהוא פורסם, ובחרו למסמס אותו, באמצעות עיסוק בסקרים. עכשיו אנו במצב שאנשים רבים שילמו את המחיר הקשה מכל. לכן, העיסוק הוא לא רק בעבר, אלא גם בעתיד. מי יבטיח ששריפה כזו לא תפרוץ במצב של מלחמה, או במצב שאי אפשר לקבל עוד מטוסים ממדינות שכנות?"
"נצטרך להחליף את הממשלה"
היא מדגישה כי אינה מסתפקת בבדיקה של מבקר המדינה את נושא השריפה בכרמל שכן, לדבריה, יש צורך בוועדה שתטיל אחריות אישית. "הטיעון שהכל בסדר, שההתנהלות היתה בסדר גמור, כפי שנשמעת מפי ראש הממשלה, או האשמת ממשלות קודמות - בואו ניתן למישהו לבדוק את זה. ממה יש לו לחשוש, למר נתניהו? אני קוראת לוועדת חקירה ממלכתית, כי אנחנו מאמינים באמת, בבדיקה, באחריות וביישום שלה, כולל בבדיקת העבר".
בתחילת השבוע שבה לבני מארצות הברית, שם נפגשה, בין היתר, גם עם מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, והיא אינה אופטימית לגבי הסיכויים לקדם את התהליך המדיני. גם בעניין הזה, היא מאשימה את הברית של נתניהו ואלי ישי, "שתנסה למנוע מאיתנו הסדר. במקום ללכת קדימה, במקום ללכת במשא ומתן ישיר, עסקו בדבר שברמה ההיסטורית הוא זניח - אם יבנו עוד כמה דירות או לא.
כתוצאה מהניסיון לייצר דיל ולאפשר לש"ס להימנע, חזרנו אחורה, ואיבדנו את אמון העולם. כעת חוזרים לשיחות לא ישירות. ההתנהלות הזו גורמת נזק לאינטרסים הישראליים הביטחוניים והלאומיים. כשאני שומעת את ראש הממשלה אומר שזה אינטרס ישראלי לעשות שלום, אני תוהה מה הוא עשה בשביל זה?
"הבחירה שלך, מר נתניהו, היא בין הברית הזאת, הקואליציה הזאת, וחוסר הנכונות שלה להתקדם, ובין האינטרס הישראלי. הקואליציה הזו היא נגד האינטרס הישראלי". במצב שכזה, קדימה של ציפי לבני לא תצטרף לממשלה: "ראש הממשלה בוחר לשרוד פוליטית, המדינה משלמת מחיר, ואנחנו נצטרך להחליף את הממשלה. הגיע הזמן לבחירות".
יו"ר צוות התגובות של הליכוד, ח"כ אופיר אקוניס, מסר: "מצער שזכרונה של לבני בוגד בה. כאשר ש"ס היתה שותפה מלאה בממשלת קדימה לא שמענו את טענותיה של הגברת לבני. זוהי הוכחה נוספת לצביעותה".
Read this article in English