עובדי מפעל בצפון לא קיבלו שכר יותר מחודש
מפעל המתכת התכוף אמור להימכר לקבוצת משקיעים לאחר שנקלע לקשיים, אך בינתיים אינו משלם שכר לעובדים. הסמנכ"ל: "אנו מקווים שהכל יסתדר היום". האם אסון הכרמל יביא לגל הזמנות של כבאיות שיוציאו את החברה מהבוץ?
מפעל התכוף למוצרי מתכת מאזור התעשייה ציפורית ליד נצרת עלית ממשיך להלין את שכר עובדיו - כך נודע ל-ynet. הלנת השכר החלה בתחילת נובמבר, כאשר העובדים לא קיבלו את שכרם לחודש אוקטובר. מאז, למרות הבטחות חוזרות של ההנהלה לשלם את השכר לעובדים, לא שולמה גם המשכורת של חודש נובמבר.
"זה מפעל של אנשים מנצרת והגליל, ורובנו מרוויחים לא הרבה יותר משכר מינימום וצריכים להביא את המשכורת", סיפר עובד במפעל. "אני לא מבין למה ועד העובדים של המפעל וההסתדרות שותקים. אם זאת הייתה חברת החשמל, הם היו משביתים את המשק".
סמנכ"ל השיווק והמכירות של החברה, יובל מהרש"ק, אמר ל-ynet: "אנחנו מקווים שהכל ייגמר כבר היום וכולם יקבלו את הכסף".
לפני חודש אמרת שהעובדים יקבלו שכר תוך יומיים-שלושה.
"נכון, אבל הדברים הסתבכו. זה לא תלוי בנו, אבל אני די משוכנע שהיום נקבל את הכסף שאנחנו מחכים לו ונשלם שכר".
יו"ר ועד העובדים, סלמן אבו סמרה, מסר בתגובה: "אנחנו מקווים שהמפעל יימכר והכל יבוא על מקומו בשלום. כרגע אני אופטימי. ההסתדרות הציעה לי לפתוח בצעדי מחאה אבל אני מתוך אחריות ביקשתי שלא לפתוח בשביתות. אם הבעיה תימשך, לא נהסס לפתוח בצעדים משפטיים, אבל זה מוקדם מדי". בהסתדרות אישרו את דבריו של אבו סמרה.
חברת התכוף נמצא במחנק אשראי ובמצוקת מזומנים. בסוף ספטמבר היו בקופת החברה 300 אלף שקל בלבד. עד לסוף השנה עליה להחזיר חובות לבנקים ולמשקיעים בהיקף של 14.3 מיליון שקל. הנהלת החברה צירפה לדו"חות הכספיים לרבעון השלישי הערת "עסק חי", כלומר, הצהרה על חשש להמשך קיום החברה. בשבוע שעבר פורסם בעיתון "כלכליסט" כי בנק אגוד, דיסקונט והפועלים הגדירו אותה כ"לקוח מוגבל חמור" ואסרו עליה לפרוע צ'קים ולמשוך צ'קים מחשבונה.
גורם המעורה בנעשה בחברה טוען כי החברה תסגור היום עסקה למכירת השליטה מדוד אורון לקרן אוריגו. אם העסקה תתממש, היא תזרים לקופת החברה עשרות מיליון שקלים.
פרו ביטלה עסקה, החברה נקלעה למצוקה
התכוף נקלעה לקשיים לפני כחצי שנה, לאחר שמשטרת פרו ביטלה עמה חוזה לרכישת כלי רכב ממגונים בהיקף של 42 מיליון שקל. החברה נאלצה למחוק בדו"חותיה לרבעון השני את ההכנסות בהן הכירה בגין העסקה, וגם להפסיד ערבויות שהעניקו לפרואנים בהיקף של כ-5 מיליון דולר (16.3 מיליון שקלים) לטובת העסקה.
מצוקת האשראי של החברה פוגעת לא רק בעובדי החברה, אלא גם בספקים ובמחזיקי איגרות החוב שלה. החברה לא עמדה בתשלום הריבית למחזיקי האג"ח בהיקף של מיליון שקל שחל בסוף נובמבר, ומחזיקי האג"ח לוחצים עליה לפרוע את חובותיה.
כדי להיחלץ מהמשבר, פועלת החברה מול הבנקים וקרן אוריגו לקבלת אשראי נוסף שיאפשר את המשך פעילותה, ובמקביל, מנסה למכור את השליטה למשקיע חיצוני.
הפתרון: מכירת כבאיות למדינה?
באופן אירוני, ייתכן שמה שיציל את התכוף הוא אסון הכרמל. החברה מייצרת, בין השאר, כבאיות ומוכרת אותם לשירותי הכיבוי. מניית החברה זינקה ביום ראשון שלאחר האסון בכ-15%, על סמך ציפייה שהמדינה תפיק לקחים מהאסון ותרכוש כבאיות חדשות, עקב מספר הכבאיות הנמוך ומצבן הירוד.
בינתיים, מסרב האוצר להוראת ועדת הכספים של הכנסת להזרים לשירותי הכיבוי תוספת תקציב לצורך רכישת כבאיות והרכישה מתעכבת. כך כו כך, החברה מחזיקה צבר הזמנות של 100 מיליון שקלים לשנים 2011-2012 גם בלי הכבאיות, ומקווה שהוא ישפר את מצבה - במידה ותשרוד את מצוקתה הנוכחית.
המידע הראשוני הגיע באמצעות האי-מייל האדום