שתף קטע נבחר

 

הסטודנטים מאיימים: נפנה לבג"ץ בנוגע לקצבאות

הממשלה אישרה את הארכת מתן הקצבאות לאברכים, הסטודנטים לא מוותרים: "נבדוק את כל האופציות". בן אליעזר בדיון: "הנכד שלי סטודנט שעושה מילואים, מה אגיד לו?". נהרי מש"ס: "ההצעה היתה צולעת, מטרתה לדחות את הקץ". אחרי הדיון, אמרו שרים כי נתניהו דרש מהם לא להתבטא נגד ההסדר

האברכים ימשיכו לקבל קצבאות גם בשנים הבאות, הסטודנטים מאיימים בפנייה לבג"ץ. אחרי שהממשלה אישרה את ההצעה, לפיה האברכים הלומדים בכוללים ימשיכו לקבל קצבאות בחמש שנים הקרובות, ורק לאחר מכן תיכנס לתוקף התוכנית החדשה, אמרו בהתאחדות הסטודנטים כי הם בודקים את כל האופציות, "לרבות פנייה לבג"ץ". בש"ס אמרו כי החליטו להימנע כי "ההצעה הזו היתה צולעת, זה היה רק כדי לדחות את הקץ".

 

"אנחנו מאוד מאוכזבים מהחלטת הממשלה שלא לעגן את המתווה הצנוע ממילא בחקיקה, ומטילים ספק רב בכוונה ליישמו", אמר יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי. "עוד לא אמרנו את המילה האחרונה ואנחנו בוחנים את דרכי הפעולה להמשך".

בגלל שההצעה לא אושרה בכנסת, ניתן יהיה לבטלה בעתיד בקלות יחסית, על ידי החלטת ממשלה נוספת. 

 

שרי העבודה התנגדו בממשלה לתוכנית הקצבאות, וגם שלושה משרי הליכוד - גדעון סער, גלעד ארדן ולימור לבנת - הצביעו נגד. סילבן שלום נמנע, כמו גם שרי ש"ס. השרים אלי ישי ואריאל אטיאס כלל לא נכחו בדיון. במהלכו, אמר שלום לנתניהו כי שרי הממשלה מריחים בחירות, ועושים כרצונם. נתניהו ענה לו, ורמז לכך שמעמדה של העבודה בממשלה מעורער: "ש"ס וישראל ביתנו לא רוצים בחירות. לגבי העבודה, אני לא יודע מה הם רוצים".

 


הפגנה נגד חוק האברכים. הסטודנטים יחזרו לרחובות? (צילום: דנה קופל)


 

לאחר האישור בממשלה, אמרו שרים כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, דרש מהם להפסיק להתבטא בחריפות נגד ההסדר. "לאחר שההחלטה התקבלה אי אפשר יהיה להתבטא בצורה כזו יותר", איים נתניהו על השרים. "אלו החלטות של הממשלה כולה והאחריות היא על כולם". במפלגת העבודה זעמו על הדברים, ובכירים במפלגה אמרו: "ליברמן עושה מה שהוא רוצה בממשלה ואומר דברים הפוכים לחלוטין מראש הממשלה, אז על מי נתניהו מאיים?"

 

השר משולם נהרי מש"ס הסביר את החלטת המפלגה לא לתמוך בתוכנית: "כל ההצעה הזו היתה צולעת. היא לוקה בחסר, לא מקיפה, זה היה רק כדי לדחות את הקץ. יגיע הזמן שיצטרכו לדון בזה מההתחלה, זה ברור". לצד זאת, השר נהרי הבהיר כי "לא יכולתי להתנגד כדי לא למנוע מהאברכים את הקצבה בחודש ינואר, אחרי שבית המשפט דרש לקבוע אותה בחוק ובתקנות באופן שוויוני". עם זאת, בכירים במפלגה סברו כי החלטת ש"ס נבעה ממאבקים פנימיים מול יהדות התורה.

   

קדימה: "נתניהו בחר בתרבות השקר על חשבון השוויון בנטל"

לאחר אישור הארכת מתן הקצבאות לאברכים, נמסר בתגובה ממפלגת קדימה כי "נתניהו מכר את הציבור בישראל והפך את צה"ל מצבא העם לצבא בע"מ". בהודעה שפרסמה המפלגה נכתב: "כדי לקבל את תמיכת החרדים בתקציב, בוחר נתניהו בתרבות השקר על חשבון השוויון בנטל. היום נחשף השקר של נתניהו - במקום קיצוץ וגיוס, הממשלה הצביעה על תשלום קצבאות מוגדל ואישרה השתמטות מצה"ל. הספין כבר נחשף ואיתו הביביבלוף".

 

בליכוד הגיבו לדברי קדימה בנוגע לאישור הארכת מתן הקצבאות לאברכים ואמרו: "התגובה חושפת שוב את צביעותה". מהליכוד נמסר כי "קדימה סירבה להגביל את הקצבאות לאברכים ואף העלתה את התקציב לשיא של 135 מיליון שקלים. נתניהו ביצע צעד אמיץ והגביל, לראשונה מאז קום המדינה, את השנים בהן יוכלו האברכים לקבל את הקצבה".

 

הצעה נוספת, בנוגע לפטור מגיוס חרדים בתמורה לשירות אזרחי, ירדה מסדר היום עקב חוסר זמן והיא תידון במועד אחר. במהלך הדיון בממשלה, בנוגע להסדר הקצבאות, התפרץ שר התמ"ת, פואד בן אליעזר, ואמר: "יש לי נכד בן 27, סטודנט שגם עושה מילואים וגם עובד בשמירה. איזה תשובות אוכל לתת לו היום אחרי ההחלטות היום?".

   

ההסדר שאושר קובע כי בארבע השנים הבאות לא יחול שום שינוי בתקצוב האברכים הלומדים בכוללים, שאינם עובדים ויש להם שלושה ילדים. בשנה החמישית הקצבאות לאברכים במסלול מסוים (מתחת לגיל 29, אך עומדים בקריטריונים לקצבה) יוקטנו ל-75%. בסיום אותה השנה הקצבה לאברכים באותו מסלול אמורה להתבטל, אך החרדים מקווים כי עד אז ההחלטה תשתנה.

 

בהכנת הכתבה השתתפו רונן מדזיני וקובי נחשוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו, היום בישיבת הממשלה
צילום: רויטרס
ברק. העבודה רוצה בחירות?
צילום: AP
ימשיכו לקבל קצבאות
צילום: עמית שאבי
מומלצים