ארה"ב מנתחת בוויקיליקס: ישראל חזקה וחרדתית
לרגל 60 שנות עצמאות המדינה וביקור הנשיא בוש בישראל, כתב שגריר ארה"ב בארץ למחלקת המדינה: "בוש יתקבל פה כידיד אמת, כולם רוצים להודות לו". הוא תיאר את החגיגה: "תערובת ישראלית אופיינית של גאווה מהישגי המדינה ודאגה מהעתיד"
"ישראל נערכת לחגיגות ה-60 לעצמאותה", כתב ג'ונס, "החגיגה היא תערובת ישראלית אופיינית של גאווה מהישגי המדינה ודאגה מהעתיד".
במזכר הסביר השגריר שהנשיא בוש הבן אהוד מאוד ומוערך על-ידי הציבור הישראלי. "דבר אחד מאחד את רוב הישראלים - הערכתם לנשיא בוש, שצפוי להתקבל פה בחום כידיד של ישראל - לא רק על-ידי האליטה הפוליטית והצבאית, אלא על-ידי רוב מכריע של שבעת מיליון האזרחים החיים במדינה, הרוצים להודות לו על הידידות והתמיכה שהעניק לישראל בשתי הקדנציות שבהן כיהן".
ידיד של ישראל. בוש ואולמרט במצדה, 2008 (צילום: משה מילנר, לע"מ)
בנוסף, כתב השגריר האמריקני כי לישראל יש סיבה מוצדקת לחוש גאווה. "החזון של מדינה דמוקרטית וחזקה שתהיה מקלט לכל יהודי העולם, החל כחלום נואש. הצבא הישראלי התבסס על עשרות אלפי ניצולי שואה שהגיעו בדיוק בזמן לעזור נגד פלישתם של צבאות ערב. כיום ישראל היא עובדה קיימת, קהילה ותרבות דוברת עברית, כלכלה פורחת והצבא החזק במזרח התיכון".
לאורך המזכר תיאר ג'ונס את השינויים שעברה ישראל ברבות השנים. "גורדי השחקים ממלאים את קו הרקיע של תל-אביב, המדינה שהוקמה על-ידי סוציאליסטים יוצאי מזרח אירופה, הפכה קפיטליסטית יותר. הדמוקרטיה בה משגשגת, היא המדינה היחידה במזרח התיכון שבה אזרחים לוקחים כמובן מאליו את זכותם לקבוע את המציאות הפוליטית בקלפי".
אין שמחה בלי פחד
בצל השמחה על הישגי העבר, כתב ג'ונס, החברה הישראלית חרדה למה שעלול להתרחש בעתיד. "האיום הגרעיני מאיראן, נחישותה למחוק את ישראל מהמפה וקשריה עם ארגונים ומדינות באזור, מטרידים מאד את הישראלים - לא רק מנקודת המבט של קורבנות השואה, אלא מהיותה של ישראל המדינה היחידה באו"ם המאוימת בהשמדה".
לדבריו, הדרך שבה תתמודד ארה"ב עם המתרחש בעיראק, תשפיע בעיניה של ישראל, על התפשטות ההשפעה האיראנית באזור.
ג'ונס ציין גם את החשש הישראלי מהבעיה הדמוגרפית. "הערבים מהווים 20 אחוז מהאוכלוסייה - עובדה שמדאיגה מאד את ישראל, החוששת מפגיעה בזהות הדמוקרטית. הדאגה הזו מחזקת את הדעה בישראל שיש לפעול להקמת מדינה פלסטינית".
באותו עניין העריך השגריר האמריקני כי הציבור בישראל התפקח בנוגע להקמת מדינה פלסטינית. "רוב מוצק של הישראלים הבין את הצורך בהקמת מדינה פלסטינית וויתור על השליטה ברוב הגדה המערבית.
כיום רק מיעוט קטן ונחוש ממשיך לדבוק בשאיפה לשליטה על כל הגדה המערבית".
עם זאת, הוא טען כי בישראל מטילים ספק ביכולת הפלסטינית "לספק את הסחורה" במסגרת הסכם שבו יוחזרו שטחים תמורת שלום. "ההנהגה הישראלית מעריכה את סלאם פיאד ואבו-מאזן, אבל מטילה ספק ביכולתם של השניים לזכות בלגיטימיות בציבור הפלסטיני למהלך שכזה". הוא ציין את ירי הרקטות מרצועת עזה כדבר שמטריד מאוד את הציבור הישראלי והחשש מירי דומה מכיוון הגדה המערבית, במקרה שהפלסטינים יקבלו שליטה על שטחים נוספים.
על המתנחלים כתב ג'ונס כי "אמנם אין להם את האהדה של הציבור הישראלי אבל יש להם בעלי ברית חזקים בבירוקרטיה ומשקיעים אמידים בארץ ובעולם כדי לממן את מפעל ההתנחלויות". להערכתו, "הצבא לא יפעל נגד המתנחלים ללא הוראה ברורה ממנהיגות הפוליטית וגם אז עשוי לגרור את רגליו".
אולמרט בצרות צרורות
ג'ונס שיגר את המזכר ימים ספורים לפני שהתפוצצה פרשת טלנסקי, שהסעירה את המערכת הפוליטית בישראל. "בטרם סיימנו את ההכנות לביקורו של הנשיא בוש בישראל, ראש הממשלה אולמרט שוב נמצא במרכזו של משבר פוליטי", כותב השגריר, "אחת ההערכות היא שבפרשה מעורב משקיע אמריקני. אחרי ששרד את ועדת וינוגרד וכבר הכריז על כוונתו להתמודד פעם נוספת על ראשות הממשלה, מדווחים בישראל על חקירה פלילית חמישית שנמצאת תחת צו איסור פרסום.
בישראל מעריכים כי הפעם הוא עלול להיות בצרות צרורות".
ג'ונס שניסה לגשש ולהבין במה מדובר סיפר במזכר על פגישה שקיים עם השר בנימין בן-אליעזר שכבר אז העריך שאהוד אולמרט ייאלץ להתפטר. "על פי המידע המצוי בידי בן-אליעזר, אופי החשדות יחייב כנראה את אולמרט להתפטר מתפקידו", כותב ג'ונס. "לא ניתן להעריך כמה מדויקת התחזית של בן-אליעזר, ואין צורך להכביר מילים על נחישותו של אולמרט לשרוד, אבל דבר אחד אפשר לומר - החשדות כלפי אולמרט הן בבחינת ענן קודר המרחף מעל ראשו של אולמרט, הנערך לביקור הנשיא".
Read this article in English