מדריך: לעבור בשלום את החורף הראשון עם תינוק
התינוק נולד דווקא כשקר וגשום בחוץ? איך מכינים את הבית, מתי מותר לצאת החוצה, לאן הולכים, מה לובשים ומה עושים כשהתינוק חולה? צוות מומחים עונה ל"זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות" על כל השאלות
לתינוקות שנולדים בחורף הישראלי יש פריווילגיה: קודם כל, יש תמיד סיכוי לשמש חמימה גם אחרי יום גשום וסוער - כך שלא מוותרים לגמרי על טיולים בעגלה. וחוץ מזה - מה רע בפינוק ביתי עם ההורים, לפחות בשלושת החודשים הראשונים שלאחר הלידה ולפני היציאה למרוץ החיים?
עם זאת, הולדת תינוק בחודשי החורף מעלה אצל ההורים, בעיקר הטריים, חששות ושאלות באשר ללבוש המתאים לתינוק הרך במזג אוויר קר, להפעלת המזגן, ליציאות מחוץ לבית ויותר מכל - למחלות החורף האופייניות לגיל זה.
לכבוד תינוקות החורף גייסנו שני רופאים ואחות. התוצאה: המדריך שלפניכם.
מתכוננים ללידה
האחות פנינה ריכטר, רכזת רפואה מונעת בשירותי בריאות כללית, אומרת כי מנגנון ויסות החום של תינוק עד גיל חודשיים לערך עדיין איננו בשל, ועל ההורים לעזור לו בשמירה על חום גופו. "לקראת הגעתו של תינוק חדש הביתה, בעיקר בעונת החורף, יש להציב את המיטה ליד קיר פנימי הגובל בחדרים האחרים. כך נימנע מהשפעה ישירה של מזג האוויר בחוץ על אזור השינה של התינוק (רוחות בחורף, אבל גם שמש קופחת בקיץ.( כמו כן, יש להקפיד שהטמפרטורה בחדרו תהיה בין 21 ל23- מעלות. אפשר לתלות מד-טמפרטורה מעל מיטת התינוק כדי לוודא שמידת החום מתאימה."
משתחררים מבית היולדות
ריכטר אומרת כי כשיוצאים החוצה עם התינוק, מומלץ להלבישו בבגד עליון נוסף ולעטוף אותו בשמיכה מתאימה. רצוי לחבוש לתינוק כובע מצמר או מקטיפה. לשחרור מבית החולים יש להביא את כל הפריטים האלה.
שגרת האמבטיות
ד"ר מונה כידון, מומחית ברפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה ממחוז המרכז של שירותי בריאות כללית, ממליצה על רחיצה יומיומית של התינוק באמבטיה. "זה לא בהכרח עניין בריאותי. מדובר בתהליך חשוב, מרגיע ובריא לעור, שיש לעשותו גם אם קר בחוץ. כמובן שחשוב להדליק את החימום בחדר האמבטיה כחצי שעה לפני כן כדי ליצור חוויה אופטימלית."
האחות ריכטר מוסיפה כי כאשר רוחצים את התינוק באמבטיה, טמפרטורת החדר צריכה להיות 23 מעלות וחום המים נעים למגע וכמובן לא חם מדי. טיפ: אם המים נעימים למרפקו של מבוגר, הם מתאימים לתינוק. בסוף האמבטיה יש לנגב מיד את ראש התינוק במגבת. צריך לזכור שראש התינוק מהווה חלק גדול יחסית משטח הפנים של גופו, והוא עלול לאבד דרכו חום במהירות. "כדאי לסיים את רחצת התינוק ולהלבישו באותו חדר מחומם כדי לא לחשוף אותו במעבר בין החדרים לטמפרטורות נמוכות מהרצוי או למשבי רוח."
יש להקפיד שהטמפרטורה בחדר תהיה בין 21 ל23- מעלות (Index Open)
התאמת הביגוד
"כידוע, החורף בארץ אינו חורף מעניש, ואין צורך בהלבשת ארבע שכבות תרמיות כמו בחו"ל," אומרת ד"ר כידון. "מצד שני, הבתים שלנו לא בנויים לשמור על טמפרטורה קבועה. ככל שהתינוק קטן יותר, היכולת שלו לווסת את טמפרטורת הגוף ולשמור עליה סביב 37 מעלות - בלי קשר לתנאי הסביבה - עדיין לא בשלה. בחודש-חודשיים הראשונים לחיי התינוק אם הטמפרטורה הסביבתית נמוכה מדי, הוא עלול לאבד חום לסביבה, וזה כמובן לא רצוי. לכן הסביבה צריכה להיות בטמפרטורה של 22-20 מעלות. אין צורך בהכרח במכשירים ובמדידות: ההורה יכול להרגיש בעצמו שנעים בבית. הכלל המנחה: הלבישו תמיד את התינוק בשכבה אחת יותר ממה שאתם לובשים, וזה כולל שמיכה."
גם המצב ההפוך לא בריא. כשהתינוק לבוש יותר מדי, טמפרטורת הגוף שלו עולה, והוא לא מרגיש נינוח. אם זה נמשך לאורך זמן, המצב עלול אפילו להיות מסוכן. "הכי טוב שההורים יבדקו מדי פעם את הידיים והרגליים של התינוק, יחושו אותו בידיהם ויבחנו אם הוא קר או חם מדי. אם האצבעות של ההורה קרות, אפשר לבדוק את התינוק על ידי נישוק הגוף. השפתיים יבחנו את הגוף בצורה אובייקטיבית."
חימום הבית
כל אמצעי חימום עשוי להיות יעיל, אלא שלכולם, ובעיקר למזגן, חיסרון אחד: ייבוש האוויר. "אוויר שנכנס לדרכי הנשימה צריך להיות עם לחות מסוימת. אוויר יבש שנכנס לדרכי הנשימה מגרה אותן וגורם להפרשות, לליחה ולשיעול. אצל התינוקות קצב הנשימה הטבעי מהיר באופן יחסי, ולכן הנזקים הנגרמים מאוויר יבש חמורים יותר. הפתרון הוא שימוש לאורך כל החורף במכשיר אדים קרים להכנסת לחות לחדר. מכשיר האדים החמים יעיל גם הוא, אבל הוא פופולרי פחות בשל הסכנה שפעוט ייתקל בו ויסבול מכווייה," מסבירה ד"ר כידון.
שמירה על עור התינוק בחורף
"האוויר בארץ יבש, ושיטות החימום גורמות ליובש נוסף," אומרת ד"ר כידון, "זהו הגורם שהכי משפיע על גוף התינוק בחורף, וזה נכון גם לגבי מבוגרים. כדי למנוע יובש בעור מומלץ להוסיף שמן אמבטיה בשעת הרחצה, ואחריה למרוח על התינוק קרם גוף מתאים. באשר לפגיעות קור: מדובר בתופעה שאינה מוכרת בארץ, ובכל אופן יש לבחון כל הזמן את הטמפרטורה שבה נמצאים. אם מאוד קר ואין בסביבה אמצעי חימום, הכי טוב להצמיד את התינוק לעור של אמא, ואם יש שמיכה לכיסוי השניים - מה טוב." ד"ר כידון מוסיפה
כלל חשוב נוסף: הסתכלו על ילדכם ובחנו את התנהגותו. כל עוד הוא מחייך, משמיע קולות, נינוח, אוכל כרגיל, מסתכל ומזיז את איברי גופו, סימן שהטמפרטורה אינה מסכנת אותו.
אוורור החדר
מכיוון שבארץ לא קר מדי, ד"ר כידון ממליצה לאוורר את החדרים בבית, כולל את חדרי התינוק והילדים, בשעות הבוקר והיום. "אם צריך, אפשר לעשות זאת תוך הדלקת החימום כמובן."
יציאות מהבית
כבר בימים הראשונים אחרי הלידה אפשר לצאת עם התינוק למקומות שיש בהם שמש, שאינם הומי אדם והינם פתוחים ומאווררים. "לא מומלץ להיכנס לקניונים ולמקומות הומי אדם עם תינוק מתחת לגיל חודשיים. במקום סגור ומלא אנשים כל התעטשות בסביבת התינוק מסכנת אותו. זה נכון לא רק בחורף. למרות הנוגדנים שהועברו לו בהריון, ועדיין מועברים אליו אם הוא יונק, המערכת החיסונית עדיין לא מושלמת, ותינוק קטן הוא פגיע. אני לא אומרת שצריך להיסגר בבית, אבל אם יוצאים, אז לא למקומות סגורים," אומרת ד"ר כידון.
תהליך חשוב, מרגיע וטוב לעור. הקפידו על אמבטיות (צילום: רויטרס)
תינוקות חולים יותר
פרופ' שמעון רייף, מנהל מחלקת ילדים בבית החולים דנה שבמרכז הרפואי תל-אביב, טוען כי חוסר אוורור הוא סיבה מרכזית לכך שתינוקות וילדים נוטים לחלות יותר בחורף. אל תפחדו לפתוח לפעמים חלון. "קור אינו גורם למחלות. בניגוד לכל מיתוס, לא מתקררים כשיוצאים לרוח בשיער רטוב. מצד שני, ידוע שקור גורם לפגיעה ביעילות של המערכת החיסונית, ועקב כך תינוקות וילדים קטנים נדבקים יותר בזיהומים בחורף. כך שאם נחשפת לקור, כשתפגוש מישהו חולה יש יותר סיכוי שתידבק."
פרופ' רייף מסביר שתינוקות נדבקים יותר מכיוון שהם עדיין לא נחשפו לזיהומים רבים. "ילד גדול או אדם מבוגר כבר נחשף במהלך חייו לזיהומים רבים ונדבק, וזה מה שמפתח אצלו נוגדנים למזהמים, לחיידקים או לווירוסים. תינוקות נחשפים בעיקר לזיהומים ויראליים או חיידקיים בשנים הראשונות לחייהם, בזמן שאין להם מערכת חיסונית או מערכת הגנה נגד רוב הזיהומים. יתר על כן, המערכת החיסונית הטבעית אינה מספיק יעילה בשנים הראשונות לחיים ואינה מקנה הגנה מספקת לתינוק נגד הדבקה בזיהומים."
מניעת מחלות
ד"ר כידון אומרת שהנקה היא ההגנה האולטימטיבית ממחלות בטן, משלשולים, מהקאות ומבעיות במערכת העיכול. "הנקה מקטינה משמעותית את מחלות המעיים, אך לעומת זאת, תרומתה אינה משמעותית כל כך כשמדובר במחלות שמועברות בדרכי הנשימה. כשרוצים למנוע מתינוק להידבק בשפעת, צריכים להבין שמחלות אינן מגיעות מהאוויר או מקור. ההידבקות היא מבני אדם בלבד. הפתרון הוא להימנע מקרבת אנשים וילדים שלא חוסנו נגד שפעת."
מחלות החורף הנפוצות בקרב תינוקות
פרופ' רייף מסביר כי המערכת שנוטה בדרך כלל להיפגע בחורף היא מערכת הנשימה. "החומרה נקבעת על פי עומק חדירת הזיהום: ככל שהדלקת יותר עמוקה, היא תהיה בדרך כלל יותר קשה."
הזיהום השכיח והקל ביותר הוא זיהום בדרכי הנשימה העליונות, כלומר נזלת או הצטננות שמתבטאת בשיעול, בחום נמוך ובנזלת. ההמלצה היא לפנות לרופא הילדים כדי לשלול מצבים יותר קשים. "אם מדובר בווירוס, אין טיפול תרופתי מתאים. אסור לתת לתינוק קטן טיפות אף של מבוגרים, מכיוון שהן מכילות חומרים שמכווצים את כלי הדם, וזה מסוכן מאוד לקטנטנים. מה שכן צריך לעשות זה לדאוג שהתינוק ישתה הרבה, אפילו במקום אכילה."
השפעת היא מחלה ויראלית של דרכי הנשימה העליונות. תינוק שחולה בה נראה בעיקר חסר אונים וחלש. "המחלה עלולה להימשך שבעה ואפילו עשרה ימים. זו מחלה ויראלית, ולכן אין טיפול אנטיביוטי. חשוב לשתות הרבה ולדאוג להורדת החום הגבוה. חשוב להיבדק אצל רופא. לרוב המחלה חולפת מאליה, אבל אם היא נמשכת או שמצב התינוק מחמיר, ייתכן שמדובר בסיבוכים כמו דלקת ריאות, דלקת בשריר הלב וכדומה. המקרים האלה נדירים, אבל כדאי לשמור על ערנות. מגיל שישה חודשים אפשר לחסן תינוקות נגד שפעת."
מחלה מסובכת יותר היא ברונכיטיס, שבה תוקף וירוס את הסימפונות הקטנות שמובילות את האוויר לריאות. פרופ' רייף מסביר כי "מדובר במחלה שתוקפת בעיקר תינוקות בשנה-שנתיים הראשונות לחיים. היא יכולה לגרום לקשיי נשימה קשים מכיוון שמדובר בדרכי נשימה בעלות קוטר קטן, והדלקת מצרה אותן עוד יותר וחוסמת את מעבר האוויר. המחלה הזו דורשת מעקב רפואי צמוד, ולכן מאשפזים במקרים הללו."
דלקת גרון נגרמת על ידי וירוס או חיידק. בשני המקרים היא נדירה בתינוקות קטנים ושכיחה יותר בילדים מעל גיל שלוש.
דלקת ריאות היא מילה כוללת להרבה מצבים. "אם מדובר במצב קל, הרי שהיא מטופלת באנטיביוטיקה דרך הפה. כאשר החום גבוה ורואים שהתינוק לא נראה טוב, פונים לבית החולים לקבלת טיפול מתאים, בדרך כלל אנטיביוטיקה דרך הווריד. הטיפול האנטיביוטי המודרני מבטיח החלמה, ובמקרה של סיבוכים כמו נוזל סביב הריאה, ישנו טיפול הולם," מרגיע פרופ' רייף.
המחלה הקשה ביותר, שטומנת בחובה סיבוכים עתידיים, היא דלקת קרום המוח. קיימים חיסונים נגד רוב החיידקים שגורמים לדלקת, אך לא נגד כולם. במקרה של חשד לדלקת קרום המוח מבוצע בבית החולים ניקור מותני כדי לבצע אבחון מדויק.
"בכל מקרה שבו הילד לא חש בטוב יש כמה כללים שחשוב שההורים יידעו: הסתכלו על ילדכם. אתם מכירים אותו ויכולים להעיד על פי המראה שלו מה מצבו. אם הוא אפתי, לא מגיב כמו תמיד ובאופן כללי נראה לא טוב, מחובתכם לסור עימו לרופא. אם חום גופו עולה מעל ל39- מעלות ואינו יורד גם עם משככי כאבים, פנו גם כן לרופא. כך גם במקרה של תינוק שמתנשם בכבדות, ובוודאי כאשר צבעו משתנה לכחלחל," מזהיר פרופ' רייף.
ד"ר כידון מוסיפה כי לערנות ולאינטואיציה ההורית יש חשיבות עליונה. "מעבר לכך שההורים צריכים לפעול על פי שיקול דעת נכון, גם לטיפול ההורי יש משמעות גדולה. אין כמו תמיכה, מגע וחום של אמא או אבא כשילד חולה."
תרופות ותינוקות
חום: לפני שנלחצים מזה שלתינוק יש חום, ד"ר כידון מבקשת להבהיר נקודה חשובה. "חום הוא אחד ממנגנוני ההגנה של הגוף. מתחת ל38.5- מעלות אין צורך להוריד חום ואין להילחם בו, מכיוון שדרגת חום זו עוזרת במלחמה של המערכת החיסונית נגד זיהומים. חום מעל 39.5 מעלות עלול לגרום נזקים וגם להפריע לפעילות של המערכת החיסונית, ויש להורידו. בתחום שבין שתי מידות החום הללו צריך לראות מה קורה עם הילד: אם הוא חיוני, לתת לו שתייה, לא להיכנס ללחץ ולתת לגוף לעשות את העבודה. אם חייבים להוריד את החום, אפשר לתת מורידי חום דרך הפה, בנרות או להוריד חום על ידי טבילת הילד באמבטיה פושרת."
אף סתום: במקרה של אף סתום, כאמור, תרופות המבוגרים מסוכנות. "אין בשוק תרופה שעשויה לפתור את הבעיה. טיפות מי המלח המיועדות לקטנים עשויות להקל למשך 10 דקות, כך שאפשר להיעזר בהן לפני האכלה מבקבוק או הנקה. יש מי שמשתמשות בחלב-אם להקלת ה'סתימה.' זוהי שטיפה זמנית בלבד שיכולה לעזור בהאכלה. מתחת לגיל שנתיים מאוד לא מומלץ לתת תרופות נגד נזלת או שיעול.
"תינוק קטן חייב לנשום מהאף ואינו יודע לעשות זאת דרך הפה. לכן גם מוצץ עשוי להקל, כי הוא פותח עבורו מעט את הפה וכך הוא נושם טוב יותר. איך יודעים אם האף לגמרי סתום? אם התינוק מנסה לאכול או לינוק וכל כמה שניות הוא צריך
הפסקה, סימן שהאף סתום. אם הוא ממשיך לאכול או לינוק יפה, גם אם יש חרחורים - זה סימן לזרימת אוויר טובה."
כאבי אוזניים: "מדובר בכאב שהינו נפוץ יותר בקטנים. הנזלת סוגרת את האוורור של האוזן התיכונה וגורמת להצטברות נוזלים בתוכה. הנוזלים מהווים קרקע להתפתחות חיידקים. מתחת לגיל שנתיים השכיחות של דלקות ושל כאבי אוזניים היא הגבוהה ביותר. בהרבה מקרים התעטשות חזקה פותרת את הבעיה, כי היא משחררת את פתח האוורור. אם לא, צריך לפנות לרופא לטיפול המתאים."