המצוקה בדרום סודן: 90% חיים מדולר ליום
נתונים שפורסמו לקראת משאל העם שייערך במדינה, חושפים את התמונה הכלכלית הקשה בחבל הדרומי שמחצית מתושביו נוצרים: 18% מהם חיים בתנאי רעב, מרבית הכנסות הנפט מגיעות לצפון. אז מה הפלא שהמסתננים בורחים לישראל?
במקביל למחאות במדינה כנגד נוכחות אלפי המהגרים האפריקאים בתל אביב ובשאר הערים, הולכות ונשלמות ההכנות לקראת משאל העם שייערך בסודן ב-9 בינואר, שמאזוריה הדרומיים מגיעים רוב הפליטים . משאל העם יכריע האם הדרום יקבל עצמאות או שיישאר חלק מהמדינה.
לקראת משאל העם, פרסם ארגון בין לאומי נתונים, כולל כלכליים על הדרום. נתונים אלה צוטטו בעיתונות הערבית, כולל בעיתון "היום השביעי" המצרי. מהנתונים עולה תמונה קשה לגבי המצב בדרום, ונראה כי אם לא תינקט פעולה בין לאומית מסודרת ומאסיבית, ישראל צפויה לגל נוסף של מהגרים בין אם המשאל יסתיים במתן עצמאות לחבל או בין אם הוא יישאר חלק מסודן.
לפי הסקר, מתוך 39 מליון תושבי סודן, 9 מיליון חיים בדרום סודן, כש-4 מיליון מתוכם נוצרים. 90% מתושבי הדרום חיים מתחת לקו העוני (קרי הכנסה של פחות מדולר ליום), כש-18% מהם חיים בתנאי רעב. 10% בלבד מתושבי הדרום זוכים לשירותי בריאות באופן קבוע.
בדרום טוענים כי הממשלה האסלאמית בחרטום היא זו שאחראית על המצב בשל הזנחת החבל הנחשב "נוצרי". לפי גורמים ממשלתיים בדרום, החוב החיצוני של המדינה נאמד בכ-30 מיליארד דולר, אולם חוב זה לא תפח בדולר בודד בשל השקעה בפרויקטי פיתוח באזור. עם זאת, נראה שגורמים כמו שחיתות וחוסר יעילות של השלטונות מהווים מכשול בפני פיתוחו של האזור הסובל מהזנחה כרונית.
באופן כללי, לדרום סודן פוטנציאל כלכלי לא מבוטל. 80% מתפוקת הנפט של סודן מתבצעת בדרום. ברם, הנפט מוזרם באמצעות צינורות לטרמינלים לייצוא בצפון. לממשלה בחרטום ולממשלה בדרום ישנו הסכם משנת 2004 לחלוקת הכנסות הנפט. כך למשל במהלך חודש אוקטובר הגיעו הכנסות הנפט של הדרום לכ-140 מיליון דולר לעומת כ-209 מיליון דולר של הצפון. מעבר לנפט ישנו פוטנציאל גדול למגזר החקלאות.
בשנים האחרונות גברה מעורבות מדינות זרות וגופי סיוע בין לאומיים בדרום. אלה סייעו בהקמת כבישים, בתי ספר ובנייני ממשל לקראת המדינה שאולי בדרך, אולם מאמצים אלה, לפי דו"ח של ארגון הסיוע האמריקאי USAID, "אינם מאורגנים, אינם מוכוונים ואינם צפויים להצליח". מי שעלולים לשלם על המחדל הבינלאומי הזה הן המדינות הגובלות בסודן (קניה, אוגנדה) וכן תושבי השכונות השונות בישראל.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il
בחירות בסודן
צילום: רויטרס
מומלצים