איזה חורף? יום מושלם, שותים סנגריה בפארק
למרות כמה ימי גשם טובים, החורף עדיין נם את שנת החורף שלו, אז למה לא לנצל את ימי השמש לפיקניק. הנה כמה פארקים ברחבי הארץ שמציעים לכם בדיוק מה שצריך בכדי להתפנק בטבע
נראה שהחורף החליט להמטיר עלינו גשמים מרוכזים ולהותיר הרבה יותר ימי שמש חמימים לטיולי שטח ופיקניקים. רכזנו עבורכם מגוון של פארקים הפרושים מצפון לדרום בצילם של עצים, ומציעים פינות שקטות ושפע מתקנים.
פארק גורן: הוקם בלב יער טבעי של אלונים
פארק גורן נמצא במרכזו של חורש עבות בגליל המערבי וצופה אל ערוצו הקניוני של נחל כזיב. זהו הפארק הראשון והגדול ביותר בארץ שהוקם בלב יער טבעי של אלון מצוי. קרן קימת לישראל הכשירה את שטח הפארק ב-1963 והודות לפעולות הגיזום, הדילול והרעייה המבוקרת של צאן ובקר התפתח במקום חורש טבעי מרשים. בצל ובינות לאלונים הוקמו חניונים רבים ונפרצו שבילי הליכה. מרפסת נוף משקיפה אל מבצר המונפור ונחל כזיב. הפארק תוכנן עם נגישות ושירותים מיוחדים לבעלי מוגבלויות.
כשפוסעים לאורך השבילים ניתן לראות מגוון עצי חורש שהשכיח ביניהם הוא האלון המצוי. עצים נוספים הם אלון התולע, אלה ארץ ישראלית, אגס סורי, עוזרר קוצני וחרוב מצוי. בין שיחי החורש הנפוצים: קידה שעירה, סירה קוצנית, אחירותם החורש ואלת המסטיק.
משוליו הדרומיים של הפארק נשקף ערוצו המתפתל של נחל כזיב ושרידיו המרשימים של מבצר המונפור. הפארק ממוקם בין שמורות הטבע של נחל בצת בצפון ונחל כזיב בדרום ומשתרע על פני כ-2,000 דונמים. מהפארק יוצאים שבילי טיול היורדים אל שמורת נחל כזיב, עין טמיר והגן הלאומי של מבצר המונפור.
משוליו של הפארק נשקף המונפור. פארק גורן (צילום: כליל אדיר, קק"ל)
- איך מגיעים: מכביש הצפון 899 בין סימני 12-11 ק"מ. נוסעים משלומי לכיוון מושב גורן, חולפים על פני קיבוץ אילון ופונים ימינה (דרומה), הישר לתוך הפארק. אפשר להגיע לפארק גם מהכביש הנופי הצר היוצא ממושב עבדון. כביש זה חוזר לפארק ליד מצפור המונפור.
פארק איילון-קנדה
פארק איילון-קנדה קיבל את שמו מעמק איילון הנמצא למרגלותיו ומקהילת יהדות קנדה שסייעה בהקמתו. הוא משתרע באזור הרי יהודה על פני 7,000 דונם מצפון לכביש ירושלים-תל אביב, בקטע שבין שער הגיא למחלף לטרון. הפארק משופע בדרכי נוף, בנופי חורש טבעי ועצי בוסתן.
בתחום הפארק ובסביבתו קיימים אתרים היסטוריים ביניהם אמת מים, מערות קבורה, מחילות מסתור, מבצר צלבני ושרידי כנסיות. לאורך דרכי הנוף הוקמו אזורי חנייה, מצפורים וחניונים רבים. באזור "עמק המעיינות" ובמעיין התמרים הכשירה קק"ל אגם מים וסביבו חניונים מוצלים.
- איך מגיעים: גישה לאתר המרכזי בעמק המעיינות ולבוסתני תל איילון: מהכביש המהיר ירושלים-תל-אביב פונים בצומת לטרון לכיוון מבוא חורון ורמאללה לכביש 3. פארק איילון משתרע מימין לכביש ומשמאלו, במרחק של כקילומטר אחד מהצומת.
משופע בדרכי נוף, חורש ועצי בוסתן. פארק קנדה (צילום: באדיבות קק"ל)
פארק עדולם: מערות, היסטוריה ובעלי חיים
לפארק עדולם יש מראה רך של גבעות מעוגלות מכוסות בחורש רענן, עצי אלה עבי גזע, גאיות ושטחים עצומים שהירוק שולט בהם בעוצמה מסנוורת. הפארק שוכן בלב שפלת יהודה מדרום לבית שמש. מצפון נחל האלה ומדרום נחל גוברין. הוא משתרע על פני 50 אלף דונם ומשתלב במרחב אחד עם פארק בריטניה ופארק ארצות הברית.
גבעות פארק עדולם בנויות מגבעות קירטון נמוכות שקל לחצוב בהן. לאורך אלפי שנות היסטוריה חפרו המתיישבים במקום מערות ששימשו למגורים, אחסנה וקבורה. שרידי הגתות המרובים שמצויים באזור מעידים על כך שתעשיית היין היתה אחד מענפי החקלאות המשגשגים באזור. ישנם גם שרידי ישובים ארכיאולוגים שממוקמים על רכסי הגבעות ומייצגים את ההתיישבות היהודית מימי בית שני, ימי מרד בר כוכבא ותקופת המשנה והתלמוד.
לצד שבילי הפארק ניתן לראות עצי חרוב, שיחים גדולים של אלת מסטיק, סירה קוצנית וליד חרבת עדולם צומחים עצי אלה אטלנטית שגילם מופלג. חדי העין וברי המזל יוכלו גם לקלוט את חיות הבר שמצויות באזור. צבי ארצישראלי, תן זהוב, שועלים, חזירי בר, ארנבות, דורבנים והרבה מאוד בעלי כנף. במרחבי הפארק נסללו דרכי מעבר לרכבים פרטיים, לרכבי שטח, שבילי אופניים ושבילים להולכי רגל. הדרך המרכזית יוצאת מצומת גבעת ישעיהו דרך שרידי העתיקות של חרבת עתרי, בורגין, תל עדולם וחרבת מדרס.
- איך מגיעים: מכביש בית שמש-בית גוברין מספר 38. בצומת גבעת ישעיהו פונים מזרחה ומיד ימינה לדרך הראשית של הפארק.
חרבת עתרי בפארק עדולם (צילום: ארכיון הצילומים, קק"ל)
פארק נחל גרר: תופעת טבע מיוחדת
פארק נחל גרר ממוקם על אפיקו של נחל גרר סמוך לנתיבות. פארק שופע צל ועצי אשל עבי גזע, איקליפטוסים, עצי זית וחרוב. דרכי נוף מובילות מהפארק אל שמורת טבע נחל גרר לאורך ערוצו של הנחל שעל גדותיו צמחי קנה ואשל בין ביתרונות לס צחיחים. צמחי הקנה יצרו תופעת טבע נדירה שגורמת ל"היעלמותם" של מי הנחל בחודש יוני כתוצאה מצמיחה מואצת. הקנים סופגים לתוכם את המים ומייבשים את הערוץ שחוזר ומתמלא באוקטובר בתום תקופת הצמיחה.
- איך מגיעים: מנתיבות דרומה לכיוון העיר באר שבע בכביש 25. 6 ק"מ מדרום לצומת בית הגדי, מול מושב תדהר, פונים לדרך עפר ומגיעים אל הכניסה לפארק. מכיוון שהכביש הוא דו-מסלולי, הכניסה אפשרית רק לבאים מצפון, מכיוון נתיבות. לבאים מצומת גילת - אפשר לפנות ימינה לעבר מושב תדהר, לבצע פניית פרסה בתחנת הדלק, לשוב לכביש הראשי, לפנות שמאלה, לכיוון באר שבע ולאחר כ- 150 מטר לפנות לדרך עפר. לחזור בדרך העפר (ימינה) לכניסה לפארק.
מי הנחל "נעלמים" וחוזרים. פארק נחל גרר (צילום: אבי הירשפלד, קק"ל)
פארק אופקים: להפריח השממה
פארק אופקים הוא דגם מוצלח של "הפרחת השממה" בנגב. באדמת לס מדברית שזוכה לכמות משקעים זעירה הוחלט לטעת יער כמעט כנגד כל הסיכויים. היער ניטע על ידי קק"ל על פני שטח של 500 דונמים בצדה המזרחי של העיר אופקים, כ- 20 קילומטרים מצפון מערב לבאר שבע.
בין בתי העיר לערוצו של נחל אופקים נטעו ב-1978 יער של עצי אורן, ברוש, אשל ואיקליפטוסים. בנוסף, הוקם חניון גדול שמותאם גם לאנשים בעלי מוגבלויות והוא מציע מדשאה רחבת ידיים, מי שתייה ושירותים. צמד דרכי נוף קצרות ומשולטות מובילות מן הפארק למסלולי טיול באזור וביניהם מבצר פטיש.
- איך מגיעים: מבאר שבע לצומת גילת בכביש 25 ומשם מערבה בכביש 241 עד לכביש הכניסה לעיר. באופקים נוסעים דרומה לאורך הרחוב הראשי ופונים שמאלה עד סופו ומשם לפארק. לבאים מתל אביב דרך צומת יד מרדכי ממשיכים דרך שדרות ונתיבות בכבישים 34 ו- 25 עד לצומת גילת.