שתף קטע נבחר
צילום: index open

ט"ו בשבט הגיע, זמן לצמחוני

סלטים, עוגות, עוגיות ושאר פירות הם, בדרך-כלל, מה שמכינים לט"ו בשבט, אבל זה לא חייב להיות כך. אורנה סמלסון לוקחת את השקדים ומכינה מהם המבורגר, רוטב בשמל וגם משהו לשתות

תמיד אמרו לי "'תאכלי 6 שקדים ביום". למה שקדים? כי הם עשירים בחלבון, למה 6? כי יותר מזה, זה קצת משמין. מי באמת זוכר לאכול 6 שקדים כל יום? כנראה שלא רבים מאתנו. רצוי לשלב שקדים בתזונה היומית כי הם אכן עשירים בברזל, סידן, חומצה פולית וסיבים תזונתיים, אך יותר מכל, כי הם טעימים. בקשר לערך הקלורי שלהם, הוא אכן קצת גבוה (כ-600 קלוריות ל-100 גרם) אך השומנים הם בלתי רוויים ולכן בריאים.

 

איך אפשר להפוך את השקדים לחלק מהארוחה? הנה כמה רעיונות:

 

קינואה עם חומוס ושקדים

המרכיבים (ל-4 מנות):

1 כוס קינואה יבשה

2 עגבניות

1/2 כוס חומוס שהושרה במים 24 שעות

1/2 כוס שקדים קלופים (כמה שניות במים חמים והקליפה יורדת בקלות) קצוצים גס או דק, לפי הטעם

1/4 בצל קצוץ

1/2 1 כוסות מים רותחים

1/4 כפית פפריקה

1/2 כפית מלח

1/2 כף שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את החומוס במים כחצי שעה.
  2. חורצים X באחורי העגבניות ושמים במים רותחים, על מנת לקלפן. קוצצים דק.
  3. שמים בסיר (עדיף סיר קרמי, למניעת הידבקויות ולשימוש במעט שמן) את שמן הזית ואת הבצל הקצוץ.
  4. מוסיפים לבצל את העגבניות ומתבלים במלח ובפפריקה.
  5. מוסיפים קינואה ומערבבים היטב.
  6. מוסיפים את המים החמים, מערבבים היטב ומביאים לרתיחה.
  7. מוסיפים את החומוס והשקדים הקצוצים.
  8. מנמיכים אש ומכסים ל-20 דקות.


קינואה עם חומוס ושקדים (צילום: ירון ברנר) 

 

המבורגר סויה ושקדים

המרכיבים (ל-4 המבורגרים גדולים):

1 כוס + 2 כפות (כ-200 גרם) פולי סויה שהושרו במים כ-24 שעות לפחות

1/2 בצל

1 גזר

1/2 כוס שקדים קצוצים דק

2 כפות חמאת שומשום

2 כפות נבט חיטה (ניתן להחליף בפירורי לחם מחיטה מלאה)

2 כפות קוואקר

2 כפות רוטב סויה

1 שן שום

 

אופן ההכנה:
  1. מבשלים את פולי הסויה במים רותחים, עד לריכוך, כחצי שעה. לאחר הבישול מסירים את הקליפות השקופות של הפולים אשר צפות במים.
  2. מגררים את הירקות במעבד מזון או בפומפייה.
  3. מערבבים היטב את כל המרכיבים עד לקבלת עיסה אחידה.
  4. יוצרים המבורגרים בעזרת רינג או ביד ומניחים על תבנית משומנת קלות בשמן זית.
  5. מכניסים לתנור שחומם מראש לטמפ' של 175 מעלות למשך 15-20 דקות והופכים את ההמבורגרים. אופים עוד 15-20 דקות, עד שההמבורגרים משחימים היטב.


המבורגר סויה ושקדים (צילום: ירון ברנר) 

 

חלב שקדים

החלב הארומתי הזה יכול לשמש להקרמת תבשילים, להעשרת רטבים ולכל שתחפצו. הוא פשוט להכנה, טעים מאוד ואפילו 'תוצרי הלוואי' (נקראים 'הפולפה') ניתנים לשימוש - למשל, כתוספת לשייק

 

המרכיבים:

1 כוס שקדים

3 כוסות מים

חיתול בד טטרה (של תינוקות)

 

ההכנה:

  1. טוחנים היטב את השקדים עם המים בבלנדר במשך כ-10 דקות.
  2. מעבירים דרך החיתול וסוחטים היטב למיצוי כל החלב.


חלב שקדים (צילום: ירון ברנר) 

 

רוטב בשמל אגוזים

רוטב עשיר וקטיפתי, שאני אוהבת במיוחד על רביולי, אבל הוא יהיה מעולה גם בפסטה ובלזניה. ניתן לשדרג אותו עם עגבניות מיובשות או פטריות

 

המרכיבים:

2 כוסות שקדים

3 כוסות מים

1/2 בצל קצוץ

4 כפיות קמח מלא

3 כפיות שמן זית

1 כף שמרי בירה - לא חובה, אבל מומלץ ביותר

1/4 כפית מלח או יותר - לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. טוחנים בבלנדר כוס אחת של שקדים עם 3 כוסות מים, ומכינים חלב שקדים כמתואר לעיל. מחממים את החלב.
  2. מחממים במחבת (שוב, עדיף קרמית) שמן זית וכשהוא רותח, מוסיפים קמח ומערבבים היטב.
  3. מוסיפים את הבצל הקצוץ ואת כוס השקדים הנוספת, ומערבבים היטב כמה דקות.
  4. מעבירים את תכולת המחבת למעבד מזון לטחינה דקה.
  5. בינתיים שופכים למחבת את חלב השקדים החם, ומוסיפים את שמרי הבירה והמלח.
  6. מחזירים למחבת את העיסה ממעבד המזון ומערבבים היטב.
  7. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש לכרבע שעה, עד שהרוטב מסמיך.
  8. טועמים ומשפרים. בשלב זה אפשר להוסיף עשבי תיבול, אם רוצים.
  9. מסירים מהאש ומגישים חם.


רוטב בשמל ואגוזים (צילום: ירון ברנר) 

 

שייק פירות ושקדים

המרכיבים:

מיץ מ-2 תפוזים

1 בננה

2 כפות פולפה (זוכרים? מהכנת חלב השקדים)

2 כפות שיבולת שועל (קוואקר)

 

אופן ההכנה:

  1. טוחנים הכל בבלנדר ושותים לרוויה.


שייק פירות ושקדים (צילום: ירון ברנר) 

 

באדיבות אהימסה – מטבח טבעוני בריאותי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קציצות שקדים וסויה
צילום: ירון ברנר
מומלצים