מתכבלים בפוך ונושמים מזהמים? יש מה לעשות
החלונות והדלתות הסגורים בחורף חושפים אותנו לשלל מזהמים בחלל הסגור. בארה"ב הקצו 2.4 מליון דולר להגברת המודעות לבעיה, אך כאן המדינה מתעלמת ולכן עלינו לפעול לבד. כך תטהרו את האווירה בבית הפרטי שלכם - חלק א'
החיים בעולם המערבי קושרים את גורלנו בהתמודדות עם מזהמי סביבה רבים, חלקם נסתרים, הפוגעים בנו בחיי היום יום לאט ובשקט. בדרך לקידמה המשחררת, נערמים תוצרים רעילים בסביבה החיצונית. זו זוכה לחשיפה מתוקשרת גוברת - אך מה בנוגע לסביבת ביתנו, בו רובנו מבלים שעות רבות ביום?
סוגייה זו מעניינת יותר בימי החורף הקרים יותר (אצלי בסיאטל) או פחות (בישראל), שכרוכים בהתכרבלות מאסיבית מול התנור, כאשר כל החלונות והדלתות סגורים. כמה שיותר אטום יותר טוב, נכון?
ובכן, הארגון להגנת הסביבה האמריקני (EPA) קובע כי האוויר בתוך הבית עלול להיות מזוהם ברמה הגבוהה פעמיים עד חמש פעמים מהזיהום הקיים בחוץ. בסקר שנערך על ידי הארגון נקבע, כי 90% מהאמריקנים מבלים את רוב זמנם בתוך הבית או המשרד, כך שגם אם הם גרים בסיאטל הירוקה הם עלולים להיות חשופים למזהמים רבים.
הממצאים המדאיגים הובילו בחודש האחרון את הארגון לקבל החלטה להשקיע 2.4 מליון דולר להגברת המודעות בקרב הציבור לנושא זיהום אוויר בחללים סגורים אשר עלול לגרום לשלל תסמינים הנכללים תחת השם 'סינדרום הבניין החולה' (SBS = SICK BUILDING SYNDROME).
אך נראה שבישראל עוד רחוק היום שבו יוקצו תקציבים משמעותיים לטיפול באתגרים סביבתיים אלה, המחכים בתור ארוך של ענייני פיקוח נפש דחופים יותר.
להכיר את האויב
אנשים הסובלים מסינדרום הבניין החולה מדווחים על גירויים מידיים בעיניים, אף או דרכי הנשימה, כאבי ראש, קושי בריכוז, טשטוש או עייפות. ברוב המקרים התסמינים המיידיים ייחלשו או ייעלמו מהר לאחר יציאה מהחדר. במקרים אחרים, בעיות בריאותיות עלולות להופיע רק לאחר חשיפה ממושכת למקור הזיהום, אפילו לאחר שנים ולהתבטא במחלות כרוניות של דרכי הנשימה, מחלות לב וסרטן.
לפיכך אני החלטתי שתקופת החורף המקנן, בה כל החלונות והדלתות סגורים ואיוורור החללים הוא מינימלי, היא זמן טוב להתחיל לטהר את "האווירע", לפחות בביתי שלי.
כדי להילחם באויב כדאי קודם להכירו. אז ככה. מזהמים ביתיים יכולים להיות גזים רעילים, מזהמים ביולוגיים כגון עובש, קרדית האבק או קשקשי בעלי חיים, תרכובות כימיות נדיפות (VOCs) כגון צבעי קיר, רהיטים, חומרי ניקוי ומוצרי טיפוח והמובן מאליו - עשן סיגריות (וכן, גם סיגרים) שבלי מאמץ זוכה בתואר מזהם מכובד בבית ובחוץ כאחד.
אכן, נשמע מבהיל ומייאש במקצת. כמעט כל דבר המשמש אותנו בחיי הנוחות המודרניים מסומן כמפגע סביבתי, אז איך מתמודדים עם כל זה בלי לחזור לחיים בתקופת שבט דב המערות? איפה מתחילים?
חלונות פתוחים - גם בחורף
כדי להתמודד עם כמות הנתונים החלטתי לחלק את המערכה לשניים. האחד, חיסול מזהמים שניתן לנטרלם והשני, הורדת ריכוזם של אלה שצריך לחיות אתם.
בחנתי עשרות מקורות, והפתרון הראשון, ההגיוני והזמין ביותר בכולן היה לפתוח חלונות ולאוורר את הבית - פעולה פשוטה שמורידה את ריכוז המזהמים בחלל הפנים. שמחתי - אני עושה את זה כבר שנים. גם בימי החורף קרים אין כמו לנשום אוויר צח, קריר ומלא בריח של גשם.
נכון שזה לא בדיוק מסתדר עם חיסכון באנרגיה, אבל כיום, כאשר רוב מערכות המיזוג בבתים או דירות מגורים אינן מובילות בצורה מכנית אוויר צח מבחוץ לתוך הבית - נראה שפתיחת חלונות ודלתות גם בחורף, עושה את העבודה.
בקיץ לעומת זאת, הפעלת מאווררי תקרה או הפעלת מזגן חלון והשארת פתח צינור האוורור פתוח כלפי חוץ, מעלות את רמת האויר החיצוני בתוך החלל ומורידות את ריכוז המזהמים. אם מערכת המיזוג היא מרכזית, יש לבדוק כל חודשיים שלושה את מסנן האוויר שיוצא מהמערכת ולהחליפו במידת הצורך.
המלחמה בעובש
לאחר שפתחתי חלונות, ניגשתי לבדוק שאין בפינות הבית והתקרות סימני רטיבות או עובש, שנזכרו להיחשף לאחר שהגשם ירד.
מזהמים ביולוגיים נובעים ממקורות שונים ביניהם צמחים, אנשים, בעלי חיים וקרקע. ביניהם נכללים עובש, חיידקים, וירוסים, ריר של חתולים, קשקשים של בעלי חיים, קרדית האבק, מקקים ואבקת פרחים, המופצים דרך האוויר, חודרים בשאיפה למערכת הנשימה ועלולים לגרום לבעיות כרוניות כגון אסטמה ואלרגיות אחרות. גם מים עומדים ומשטחים רטובים משמשים קרקע לגדילה של מזהמים ביולוגיים.
ה-EPA קובע כי רמה של 30%-50% לחות מומלצת בדרך כלל לפנים הבית. במקרה של בתים ודירות בישראל, רמת הלחות גבוהה מהרמה המומלצת רוב השנה. ניתן לשלוט בה בשתי דרכים עיקריות: הורדת הלחות בעזרת מערכת מיזוג אויר המותאמת לגודל החלל, או על ידי התקנת מכשיר להסרת לחות (DEHUMIDIFIER) הסופח מים מהאויר והורדת רמת הלחות. בשני המקרים יש לבדוק, כי גודל וחוזק המערכת מותאמים לשטח החלל.
בחדר האמבטיה קיימת בדרך כלל סביבה חמה עם לחות גבוהה. הסימן המובהק לכך הוא מראה מכוסת אדים כאשר מתקלחים, שצריך להעביר עליה ניגוב אם רוצים לראות משהו. משום כך מומלץ להשאיר חלון פתוח למחצה או להפעיל מאוורר מיועד לחדרי אמבטיה ושירותים, שיונק אוויר מהחלל החוצה ומוציא את האוויר הרטוב בצורה ישירה מתוך החדר בזמן המקלחת.
לאחר מסדר החלונות שאבתי את השטיחים ברחבי הבית - בזה סיכמתי סריקה לחלקיקי קרדית אבק ומיני פירורים לא מזוהים, שנלכדו בשטיח ומיד הפכו למיקרובים פוטנציאליים מזהמים.
בחלק הבא: מה עושים עם הגזים ואיזה חומרי ניקוי לבחור?
לטורים קודמים:
כתבו לירוקה מקינואה