ללכת כי כולם הולכים על זה
חומר למחשבה: האם כל יצרניות החומרה הגדולות משיקות טאבלטים כי זה פשוט מוצר כל כך טוב, או פשוט כי כל המתחרות שלהן משיקות טאבלטים?
עשרות דגמי טאבלט חדשים עומדים להציף את העולם בשנה הבאה. מדובר במוצר מתקדם בתחומו: מיני מחשב נייד, דק וקליל שכולל משטח מגע במקום מקלדת, ואפשר להחזיק אותו ביד אחת. בפינה כבר מחכות כמעט כל חברות המחשבים ויצרניות הסלולר, לכל אחת מהן דגם משוכלל שיצטרף לשוק המתעורר. אז מה קורה כאן? האם החברות הגדולות בטוחות שאנחנו בדרך לעולם שטוח ורגיש למגע, או שאולי הן סתם מנסות למזער נזקים?
בואו נחזור רגע לשנת 2008. הנטבוק - שם גנרי למחשב נייד, מוחלש וזול - יצא לשוק, חולל סערה ותפס את רוב היצרניות לא מוכנות. חברות גדולות כמו MSI, אסוס וסמסונג מכרו כמויות אדירות, וכל החברות האחרות, שלא קראו נכון את המפה, לא הצליחו לספק את הסחורה בזמן ונחתו עם הדגמים החדשים שלהם היישר למיתון של השנה שעברה.
מחדל חמור עוד יותר התרחש בתחילת שנות ה־2000: פורמט מוזיקה דיגיטלית אנונימי למדי בשם mp3 יצא לשוק, רק שבאותו זמן פיתחה סוני את ה־ATRAC וסירבה לשווק אותו עם תמיכה ב־mp3, בטענה שהפורמט שלה טוב יותר. כשהיצרניות האחרות הבינו לאן נושבת הרוח הן הוציאו לשוק נגנים זולים שנשאו את הפורמט הנפוץ, וכשהיפנים סוף סוף התקפלו זה כבר היה מעט ומאוחר מדי; תואר נערת השער של המוזיקה הדיגיטלית עבר לאפל.
צילום: אימג' בנק / GettyImages
הפעם היצרניות לא מוכנות לפספס את הרכבת, ולא משנה עד כמה הן באמת צריכות להגיע ליעד. לפני כחצי שנה הוציאה אפל את הטאבלט שלה, אייפד, ובעקבות ההצלחה הגדולה הזדרזו המתחרים להכריז בקול גדול על הדגמים המשוכללים שלהם. רק מה, לא מזיז להם שמדובר ביציר כלאיים שנחיצותו מוטלת בספק. ונסביר: בעיני האנליסטים צריך הטאבלט להשתלב ברווח שבין סמארטפון משוכלל (כמו האייפון או מכשיר אנדרואיד) למחשב נייד סטנדרטי. עכשיו לכו תשכנעו מישהו שהשקיע באייפון ובלפטופ לשרוף עוד חצי משכורת על גאדג'ט שאת כל הפיצ'רים שלו אפשר למצוא במכשירים אחרים.
כרגע נותר לחכות ולראות אם יקום אשף שיווק חרוץ - חוץ מהאנשים היצירתיים של אפל, כמובן - שישכנע אותנו שהטאבלט הוא מכשיר שאנחנו ממש חייבים. והנה טיפ קטן בכיוון: כשסטיב ג'ובס נשאל האם יחליפו הטאבלטים את הלפטופים, הוא ענה "כשארצות הברית היתה ארץ מבוססת חקלאות, כל כלי הרכב היו טנדרים. אבל אחרי שאנשים החלו לעבור לערים גדולות, הם נטשו את הטנדרים ועברו למכוניות פרטיות. אני חושב שמחשבים רגילים הולכים להיות כמו טנדרים". למה הוא התכוון? או לכך שהעתיד נמצא במכשירים הקלים, הדקים ובעלי מסך המגע, או לזה שהוא ממש שונא טנדרים.
אבל כמו שכולנו יודעים, וכמו שאמר ידידי נ' רשף, הדבר הכי בטוח בנוגע לעתיד הוא שאין לדעת מה יקרה בו. אלא שלנוכח ההיסטוריה הלא מאוד רחוקה של הנטבוק וה־MP3, אפשר להניח שיצרניות הטאבלט יעשו הכל כדי לממש את החזון של ג'ובס. זה בטח יותר קל מלבשר למשקיעים שלך שפיספסת טרנד רווחי פעמיים ברציפות.