שתף קטע נבחר
 

פרץ על שכר המינימום: "מעט מדי, מאוחר מדי"

על אף דברי התאחדות התעשיינים וההסתדרות בדבר העלאת שכר המינימום ב-250 שקל ביולי, מתברר שהסכום שההסכם נותן נמוך בהרבה. מדוע? כי באפריל השכר מתעדכן בכל מקרה. ח"כ פרץ: "התוספת היא של 131 שקל בלבד"

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, ויו"ר ההסתדרות, עופר עיני, הודיעו היום (א') שבעקבות הסכם ביניהם יעלה שכר המינימום בתעשייה מ-3,850 שקל לחודש, ל-4,300 שקל לחודש - בשתי פעימות עד 2012. ההערכה היא שההסכם יוחל על כל המשק באמצעות צו הרחבה. אך האם באמת מדובר בהעלאת שכר נאה של יותר מ-10% לשכבות החלשות באוכלוסייה, או שמא זו העלאה מצומצמת בהרבה - כיוון שחלק גדול מתוכה יתבצע בכל מקרה הודות לחקיקה קיימת המצמידה את שכר המינימום לשכר הממוצע במשק? 

 

 

עיני וברוש דיברו על העלאה שתתרחש בשני שלבים: ביולי השנה יעלה השכר ב-250 שקל, וב-1 באוקטובר בשנת 2012 הוא יעלה ב-200 שקל נוספים. ואולם, מדברי ח"כ עמיר פרץ (עבודה), עולה שהשניים קושרים לעצמם כתרים שאינם שלהם: "חלק מהתוספת שאמורה להיות משולמת ב-2011 אמורה להיות משולמת בכל מקרה במסגרת החוק הקיים, המחייב הצמדת שכר מינימום ל-47.5% משכר הממוצע במשק, ולכן שכר המינימום אמור לעמוד על 3,969 שקל, כך שהתוספת האפקטיבית הינה 131 שקל בלבד". פרץ צודק, אך אינו מדייק - העדכון באפריל, לפי נתוני הביטוח הלאומי, יעלה את שכר המינימום ל-3,890 שקלים.

 

ניתן להניח שהשכר הממוצע במשק יעלה גם בשנה הנוכחית, כך שההצמדה לפי חוק שתתרחש באפריל 2012, צפויה "לנגוס" גם היא מהסכום הכולל (450 שקל) שההסכם בין המעסיקים להסתדרות נותן בפועל.

 

חשוב להדגיש שההסכם בהחלט מיטיב את מצבם של משתכרי שכר המינימום, ובקרב מקבלי משכורות נמוכות בעיקר כל סכום שמתווסף לנטו הוא חיוני - אך לאור ההצמדה הקיימת, הסכומים בהסכם משקפים גם העלאה כתוצאה מהסכמים קיימים.

 

שכר המינימום בישראל צמוד לשכר הממוצע במשק, והחוק קובע כי הוא אמור להיות 47.5% מהשכר הממוצע. שכר המינימום מתעדכן מדי שנה ב-1 באפריל בהתאם לעליית השכר הממוצע. כעת, בשל מנגנון הצמדה רטרואקטיבי, שכר המינמום נמוך מ-47.5% מהשכר הממוצע במשק. עם זאת, בשנים 2007-2010 שכר המינימום היה גבוה יותר ממה שמחייב החוק, הודות להסכם הקואליציוני שנחתם בין ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, ליו"ר מפלגת העבודה דאז, עמיר פרץ.

 

במסיבת העיתונאים שנערכה היום לא הביע יו"ר ההסתדרות תמיכה בהצעת החוק הקיימת של ח"כ עמיר פרץ לפיה שכר המינימום יעלה ל-4,600 שקל לחודש. "חלקו של פרץ בהסכם הוא חשוב כי הוא העלה את הנושא למודעות הציבורית. אבל אני בטוח שהחכ"ים הבינו כי אנחנו, כמי שמייצגים את המעסיקים והעובדים, מבטאים את רצון העם ולכן הם התמקדו בהצעה שלנו", אמר עיני.

 

פרץ: "אין לנו כוונה להרפות"

פרץ עצמו נשמע גם כן מסוייג בכל הנוגע להסכם בין ההסתדרות למעסיקים והבהיר שימשיך לפעול למען העלאת שכר המינימום ל-4,600 שקל לחודש: "חבל שהמעסיקים טרפדו את הצעת החוק לפני מספר חודשים וכעת הם מבינים שיש גבול להתנגדות שלהם, שגורמת לשחיקת שכרם של העובדים החלשים ביותר.

 

"המעסיקים יודעים שאין לנו כוונה להרפות מקידום החקיקה וכי סופה לנצח, טוב שאיום החקיקה גרם להם לעשות מעשה, אף שהוא מאוחר מדי ומעט מדי...ובכל מקרה נמשיך תהליך חקיקה שייעדו להביא את שכר המינימום ל-4,600 שקל".

 

בהכנת הכתבה השתתפו צבי לביא, תני גולדשטיין וגיל קול

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השכר יעלה - אבל בגלל ההסכם?
צילום: יהונתן צור
מומלצים