שתף קטע נבחר
 

כלבים משוטטים פצעו קשה יחמורה נדירה

יחמורה פרסית, שהותקפה ונפצעה קשות באזור נחל שורק, הובהלה על ידי עובר אורח לגן החיות התנ"כי בירושלים, שם נאבקים על חייה. בגן חוששים לגורלו של עופר שהיה עימה וקוראים לשר להגנת הסביבה לאשר לירות בכלבים משוטטים

נקבת יחמור פרסי, שנפצעה היום (ה') קשות כתוצאה מתקיפה של כלבים משוטטים באזור נחל שורק, מטופלת בגן החיות התנ"כי בירושלים. מצבה מוגדר קריטי ובגן החיות חוששים גם לגורלו של עופר שהיה עימה בשטח.  מדובר בתופעה שחוזרת על עצמה באזור זה ובגן החיות טוענים שכל עוד השר להגנת הסביבה לא מאשר לפקחי רשות הטבע והגנים לירות בכלבים משוטטים - מצב חיות הבר באזור ימשיך להידרדר.
 
 
היחמורה חולצה מהשטח על ידי רועי בן-מאיר (28), עובד במתקן טיהור שפכים בנחל שורק, שהבחין בה מוטלת בצידי הכביש בעודו עושה את דרכו בחזרה לביתו בירושלים. "היא שכבה ללא תנועה וחשבתי בתחילה שהיא מתה", הוא מספר ל-ynet. כשהתקרב למקום זיהה, שמדובר בנקבת יחמור פרסי בוגרת, המדממת על האדמה.
 
"אני רגיל לראות יחמורים באזור המכון ונחל שורק. הם מאוד חוששים מבני אדם וזה קשה לראות חיה פצועה וקרועה בלי יכולת לזוז", מספר בן-מאיר, "ציפיתי שהיא תקום ותברח, אבל היא היתה במצב של חוסר אונים מוחלט,. העיניים שלה היו פקוחות והיא חירחרה מדי פעם".
 
צילום: ד

 

בן-מאיר החל במסע טלפוני כדי לנסות להזעיק גורם שיפנה את החיה לטיפול רפואי. הוא מספר שניסה גופים רבים, ביניהם המשטרה, עיריית ירושלים ומע"צ, עד שהתייאש והחליט לנסות ולהוביל את החיה ברכבו הפרטי אל גן החיות התנ"כי בעיר.
 
"למרבה המזל, עצר במקום תושב מצור הדסה שהוא בעל פינת חי. הוא קישר אותי במהירות לאנשי הגן ויחד העמסנו אותה לתוך הסובארו שלי. היא דיממה במושב האחורי אבל ידעתי שהיא חייבת לקבל עזרה", מספר בן-מאיר. כשהגיע למקום, המתין לו צוות רפואי שפינה את החיה לטיפול חירום. "אני עד עכשיו עם גב תפוס מההרמה שלה. זו חיה מאוד כבדה, אבל מקווה שהיא תשרוד" אומר בן מאיר, ומשבח את צוות הגן על העזרה המהירה שהוענקה לחיה הפצועה.
 

היחמורה הגיעה לבית החולים לחיות בגן, כשהיא פצועה קשה. ד"ר נילי אבני-מגן, וטרינרית הגן בסיוע הצוות החלו להעניק לה טיפול ראשוני, וכרגע היא נמצאת במעקב לאחר שעשו לה תפרים. היא קיבלה אנטיביוטיקה ומחוברת למכשירי ניטור. "המצב שלה קשה מאוד. היא הגיעה עם פצעי נשיכה עמוקה באחוריים. לא מצאנו סימני דריסה ובמהלך הטיפול היא החלה להפגין סימני התאוששות ואף זזה, אך השעות הבאות הן קריטיות", מספרת אבני-מגן. בשעות אחר הצהריים, עמדה לראשונה היחמורה על רגלייה והרופאים מקווים כי מצבה ישתפר.

 

חשש לגורל העופר ולחיי היחמורה

מאז תחילת השנה נטרפו מספר יחמורים באזור נחל שורק. מדובר באחד ממקומות ההשבה הבודדים בישראל של האיילים הנדירים, במסגרת פרויקט רבייה של מינים נדירים של גן החיות התנ"כי ורשות הטבע והגנים.  
 
גם היחמורה הפרסית, בת שנתיים וחצי, שוחררה לפני כשנה וחצי מגרעין הרבייה של היחמורים בגן החיות התנ"כי אל נחל שורק. אנשי רשות הטבע והגנים וגן החיות הצמידו לה קולר עם משדר רדיו על מנת שניתן יהיה לעקוב אחריה. בתחילת החודש היא אף צולמה יחד עם העופר שלה באזור הנחל על ידי עובד הרשות. 
 

שי דורון, מנהל גן החיות התנ"כי בירושלים, זועם על הפגיעה ביחמורים באזור. "אני אפילו לא רוצה לחשוב מה עלה בגורלו של העופר. לא צריך חוקר טבע מדופלם שיגיע לאזור ויקבע מי תקף את היחמורה. תנים ושועלים לא מסוגלים לעשות זאת. כל מי שמבקר באזור יכול לראות את להקות הכלבים המשוטטים", הוא אומר בשיחה עם ynet. "הכלבים מסתובבים לאחרונה בסמוך למכלאת האיקלום של היחמורים, כי הם יודעים כשהחיות יגיעו לשם, ניתן יהיה לתקוף אותן". 


יחמורה מוצאת מחסה מפני כלבים משוטטים (צילום: שמוליק ידוב, גן החיות התנ"כי)

 

דורון מציין כי בפרויקט ההשבה והרבייה של היחמורים, מושקעים משאבים גדולים מצד גן החיות והרשות. "אני לא מצליח להבין את ההתמהמהות וחוסר קבלת ההחלטה של המשרד להגנת הסביבה. כל בית הגידול כאן סובל ולא רק היחמורים, אלא גם צבאים וחיות בר אחרות", אומר דורון.

 

"מחר בבוקר הכלבת עוד תגיע לכאן. כל גורמי המקצוע הבכירים במדינה פנו לשר וטענו כי אי אפשר להמשיך במצב הנוכחי. מקומם של הכלבים המשוטטים אינו בטבע וחייבים לקבל החלטה. צריך לתת לפקחי הרשות את ההיתר לטפל בבעיית הכלבים, עד כמה שזה נשמע רע, אחרת אנחנו נאבד את אחת מפנינות הטבע הנדירות בהרי ירושלים".

 

הכלבים תוקפים חיות בר

היחמורים הפרסיים הם איילים נדירים שנכחדו בארץ בתחילת המאה שעברה. הפרט האחרון של היחמורים באזור ישראל ניצוד ככל הנראה בשנת 1922 בעבר הירדן. בסוף שנות ה-70 הובאו לישראל שישה זוגות יחמורים מגרמניה ומאיראן. הם היו הבסיס לגרעין רבייה שהוליד עדר קטן, שגודל בתנאי שבי ותפח לאוכלוסיה שמונה כיום כ-300 פרטים.

 

בשנים האחרונות החלו ברשות הטבע והגנים להשיב את היחמורים לטבע באזורים שונים בארץ. ההשבה מתבצעת תחילה במכלאת איקלום בשטח, ולאחר מכן מאפשרים להם לשוטט באופן חופשי, אך הם יודעים לשוב למכלאה בעיתות מצוקה.

 

בגן החיות טוענים, כי בעבר חיה באזור נחל שורק אוכלוסיה של כ-70 יחמורים שהושבו לטבע, אך כ-15 מהם מתו מתקיפה של כלבים משוטטים או כתוצאה מפגיעה של הרכבת העוברת באזור. גם הצבאים שחיו בעבר באזור הרי יהודה נעלמו לכמה שנים בגלל כלבים טורפים, ורק לאחרונה החלו להופיע שוב באזור. 

 

עוד טוענים בגן החיות, שירי מבוקר בכלבים מתפראים (כלבים מבוייתים שחזרו לחיות בטבע ללא תלות במחייה בתמיכת האדם - א.א), ימנע המשך ריבוי הכלבים ותקיפות חיות הבר במקום, דבר שאינו אפשרי נוכח החלטת השר גלעד ארדן, למנוע ירי בכלבים משוטטים כבר מספר חודשים קודם לכן.

 

עד שיוחלט על אישור נוהל קבוע בנושא, המשרד להגנת הסביבה התיר נוהל זמני שפג בסוף 2010 ואיפשר לפקחים לירות בכלבים באזורים בהם קיים חשש לפגיעה בחיות בר או כדי למנוע כלבת בשמורות טבע וגנים לאומיים.

 

ברשות הטבע והגנים מוסרים כי פרויקט ההשבה של היחמורים מוקפא עד להודעה חדשה. בתחילת השנה שעברה, לאור מקרי הטריפה הראשונים, טען השר להגנת הסביבה כי אין אישור לירות בכלבים באזורים שאינם מוגדרים ככלבת וכי במשרד עדיין מחפשים פתרונות להריגת כלבים משוטטים שאינם נגועים במחלה, אך פוגעים בחיות מוגנות. 

 

מהמשרד להגנת הסביבה עדיין לא התקבלה תגובה לפניית ynet. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היחמורה הפצועה
צילום: ד"ר נילי אבני-מגן, גן חיות תנ"כי
נקבת יחמור פרסי בנחל שורק
צילום: שמוליק ידוב, גן החיות התנ"כי
מומלצים