שתף קטע נבחר
 

אידיאולוגים ופראיירים. משבר דיפלומטי מבית

מאחורי רוח הקרב הנישאת במסדרונות משרד החוץ, אחרי 10 ימי שביתה, יש הרבה ייאוש: "זה שאנחנו ג'נטלמנים עם משקפיים לא אומר שאפשר לתת לנו מרפקים". באוצר מציגים תמונה שונה: השכר הממוצע ברוטו בדירוג שירות החוץ הוא כ-14,000 שקלים

זה היה לפני כ-20 שנה. קובי (שם בדוי), בכיר במשרד החוץ היה בשירות קבע. "היינו חבורה של 10 קצינים ביחידה. בשלב שהיינו בדרגות 'סגן', החליטו חמישה מתוכנו ואני ביניהם, שהיינו כולנו אנשי העולם הגדול, לעזוב את צה"ל, איש איש לדרכו ולחלומו. שוטטתי בעולם בשליחויות רבות, חלקן קשות ביותר, ושילמתי מחירים גבוהים: אני צופה בהוריי מזדקנים לנגד עיני מבלי שאוכל לסייע, אין לי בית קבע ואיבדתי את כל חברי ילדותי, זאת בלי להתחיל בכלל עם כל הבעיות בתחום הזוגיות.


הפגנת עובדי משרד החוץ

 

"חמישה מחבריי נשארו ביחידה בצה"ל, והרוויחו את כל הקופה. הם חברו לעטינים של המעסיק הטוב ביותר במדינה: הפנסיה שלהם מוקדמת, והם זוכים מדי חודש לתלוש על סך 16 אלף שקלים נטו. הם יושבים בבתי קפה, נהנים מהחיים, מטיילים בעולם ומוצאים עבודות נוספות שמגדילות את הכנסתם. הם בפנסיה, לי יש עוד 20 שנים של עבודת פרך לפניי, ואני מרוויח חצי מהם. אני מוצא את עצמי עובד במשמרות, מוקפץ למשרד לאחר כל התראה או אירוע בטחוני גם בסופי השבוע, ואני מתבייש לספר להם כמה אני מרוויח".

 

 

10 ימים חלפו מאז פרוץ השביתה במשרד החוץ. מאחורי רוח הקרב הנישאת במסדרונות ובין אגפי המשרד יש משקעים כבדים של ייאוש, ואלו ניכרים על פניהם של עובדי המשרד, המגיעים בלבוש לא

פורמאלי - ג'ינס וחולצות שחורות. קריאות המגאפונים נשמעות היטב בחצר ובחדר האוכל. מבחינת רבים מהעובדים המסתכלים היום אחורה, "ההצטרפות למשרד החוץ הייתה טעות אסטרטגית", מודה בכיר במשרד.

 

לאנשי משרד החוץ נשבר להיות חנונים: "אנחנו חכמים יותר, משכילים יותר ומחרפים את נפשנו יותר מאנשי האוצר. לא נוותר להם", הם מצהירים. השבוע נחשפו ב-ynet תלושי שכר של עובדי המשרד, שגילו מציאות עגומה. חלק מעובדי המשרד המקצועיים מסתפקים בשכר המשתווה לעתים לשכר המינימום.

 

"זה שאנחנו ג'נטלמנים עם משקפיים לא אומר שאפשר לתת לנו מרפקים. העריצות הפיננסית של האוצר הגיעה לשיאים חסרי תקדים", הם אומרים. אחרי שהובילו לביטול ביקורו של נשיא רוסיה מדבדב, העלו על הכוונת את ביקור הקנצלרית הגרמניה, אנג'לה מרקל, בסוף החודש. כן הוקפאו ביקוריהם של ראשי ממשלות קרואטיה וסלובניה. בשבוע האחרון פרש האוצר בפני ועד העובדים הצעה חדשה: 2.5% תוספת קבועה למשכורות, תוספת של עד 8% נוספים (בדגש על המילה "עד") למשרתים בחו"ל, עוד העלאה לבעלי תואר שני, ובונוס חד-פעמי על סך 3,000 שקלים. כל זאת בנוסף להסכם האחרון בין ההסתדרות לאוצר על ההעלאה לכלל המשק. הנהלת המשרד תמכה בהצעה.



משכורת של דיפלומט - 4334.82 שקלים 

 

"הם בהחלט לא תוגמלו כראוי במשך שנים רבות, אבל אני מאמין שזו הצעה הוגנת מאוד", אומר סגן שר החוץ, דני איילון, וקורא לעובדים לשוב לעבודה סדירה. ועד העובדים דחה את הצעת האוצר. הדיפלומטים, הפנים של מדינת ישראל בעולם, המתמודדים בין היתר מול סכנות ביטחוניות מוחשיות וויתורים כואבים בחייהם הפרטיים, לא מבינים מדוע משכורתם קרובה למחצית משכר עובדי שירות הביטחון.

 

שווים הרבה פחות מאנשי מערכת הביטחון

הרבה מספרים נזרקו באוויר מאז פרצה השביתה. בדיקת ynet מעלה כי השכר הממוצע בשירותי הביטחון אכן גבוה משכרם של אנשי משרד החוץ ביותר מ-60%. מטבלת השכר שהתקבלה ממשרד האוצר, עולה כי שכר הבסיס הממוצע של עובד בשירות החוץ עומד על כ-10,357 שקלים ברוטו. נציין כי בטבלה זו לא מופיעים עשרות רבות של צוערים ובעלי דרגים נמוכים, המכניסים מדי חודש לחשבון הבנק פחות מ-5,000 שקלים.

 

לשם השוואה, המשכורת הממוצעת בשנה שעברה בקרב אנשי שירות הביטחון עמדה על כ-16,000 שקלים ברוטו. במשרד האוצר חישבו אחרת את השכר הממוצע של עובדי משרד החוץ, כאשר כללו בתוכו גם את השעות הנוספות, והטבות כגון הוצאות טלפון, אש"ל, ואחזקת רכב. "השכר הממוצע ברוטו בדירוג שירות החוץ הוא כ-14,000 שקלים - שכר הגבוה בכ-25% מהשכר הממוצע בשרות המדינה, וכן שכר הגבוה יותר משכר עובדים מקבילים בדירוג המח"ר", נמסר מהאוצר.


"ג'נטלמנים עם משקפיים, אבל עם מרפקים". העובדים מפגינים

 

תלושי המשכורת העגומים, שכמה מהם פורסמו ב-ynet מעידים על מציאות אחרת, לפחות בקרב בעלי הדרגות הנמוכות יותר במשרד החוץ. "הדוגמאות אינן מייצגות את כלל העובדים", אומר ניר רייס, סגן הממונה על השכר באוצר. "צריך להסתכל על כל רכיבי ההכנסה של העובדים כגון החזרי הוצאות ושעות נוספות ולא רק על השכר המשולם". לדבריו, ההצעות שהגיש האוצר "הוגנות ומקובלות על הנהלת המשרד, והן ישפרו משמעותית את שכר העובדים".

 

"ביקשתי הלוואה מגיסי"

דברי הבכיר במשרד האוצר אינם מנחמים את מאיר יצחקי, שאחרי 16 שנות שירות בתפקידים רגישים מכניס מדי חודש לבנק 6,000 שקלים. "אני לא מקרה קיצוני, אני מקרה קלאסי של משרד החוץ שהיה מוכן לחשוף את משכורתו. יש לי בסך הכל 15 שעות נוספות בחודש, ומקומם מאוד לשמוע שגם משרד האוצר מתקשה להאמין שזו היא המשכורת שלנו. אני לא המצאתי את התלוש, וזה באמת כואב שמטילים בזה ספק".

 

סרטון תדמית שהפיצו הדיפלומטים השובתים 

 

בשבועות האחרונים הכריזו שלושה דיפלומטים בחו"ל על רצונם לסיים את תפקידם בעקבות קשיים כלכליים. אחד מהם הוא ל', יועץ מדיני באחת ממדינות אמריקה הלטינית. הוא העביר למשרד החוץ בירושלים בקשה לסיים את תפקידו במדינה לאחר 5 חודשים בלבד.

 

"מדי חודש אני מעביר 1,500 דולר מחשבון הבנק הפרטי שלי בישראל, רק כדי לגמור פה את החודש. בחודש שעבר ביקשתי מגיסי הלוואה, כי החסכונות הולכים ואוזלים", סיפר ל-ynet. "במשך מספר חודשים למדתי את שפת המקום עד לרמה גבוהה. הגעתי לפה עם אשתי ושלושת ילדיי, ועכשיו, אחרי שהתחילו להתרגל למקום ולמצוא חברים חדשים, אני צריך להודיע להם שאורזים ועוברים לסביבה חדשה. זו סיטואציה מאוד לא נעימה". על אף העלייה במחירים, נשארו משכורות הנציגים הישראלים בחו"ל ללא שינוי. "הגענו למצב שאנחנו לא יכולים להגיד היום בנוחות 'בואו נלך למסעדה'", מספר ל'.


"מאבק ממושך של שבועות ואולי חודשים". יו"ר הוועד באחת ההפגנות

 

בניגוד לעמיתיו הדיפלומטים הזרים, לא זוכה ל' להטבות, גם לא בסיסיות. "כל אחד מהקולגות שלי מגיע לפגישות כמו שצריך, עם רכב שרד, נהג וכל מה שצריך. רק אנחנו הישראלים נאלצים לקחת מונית שעולה לעיתים 20-30 דולר, והכסף יורד מכיסנו, אין החזרים. יוצא מצב אבסורדי שאני צריך לחשוב אם יש לי כסף כדי ליזום פגישות או לא. גברנו על אלפי מועמדים על מנת להיכנס לקורס הצוערים ולא בשביל להתעשר, אבל לא יכול להיות שאנחנו צריכים לממן מכיסנו את העבודה", אמר.

 

למרות הכל, ל' מעיד שהוא רואה בעבודתו שליחות. "כל פעולה מוצלחת שתורמת לישראל, מביאה תיירים, משקיעים ומשפרת את תדמיתנו בעולם מחממת את הלב, אבל היחס לו אנו זוכים אינו תקין. המדינה מצאה פראיירים שמונעים מאידיאולוגיה וציונות ולא מכסף, ומשחקים איתנו. אנחנו הצלחנו לשכנע פה סיעה שלמה בקונגרס לא לעשות עסקים עם איראן, אבל לא מצליחים לשכנע את פקידי האוצר לעדכן לנו את המשכורות. פשוט חבל".

 

נערכים למאבק ארוך: "אולי גם חודשים"  

בינתיים, מתגייסים עובדי משרד החוץ הבכירים למען עמיתיהם הצעירים, שאינם עובדים שעות נוספות במהלך העיצומים ומשכורתם מצטמקת עוד יותר.

ועד עובדי משרד החוץ הקים קרן סולידריות פנימית, שתאפשר גיבוי כלכלי למשתתפי המאבק. רק ביומיים האחרונים התגייסו בכירי המשרד בארץ ונציגויות שלמות בחו"ל, ותרמו אלפי שקלים או לחילופין יום עבודה חודשי למען חבריהם.

 

חנן גודר, יו"ר ועד העובדים ומוביל המחאה, מכין את אנשי המשרד ל"מאבק ממושך של שבועות ואולי גם חודשים". לדבריו, "אין שום סיבה שמשרד האוצר יכיר שוב ושוב בחיוניות של כוחות הביטחון לחוסן הלאומי של מדינת ישראל, בעוד הוא מתעלם מקיר הנופלים בשירות החוץ, שמנציח דיפלומטים רבים שנהרגו בפיגועים בכל מקום בעולם. גם הדיפלומט, בכל יום ששולח את ילדיו לבית ספר, נשכב מתחת לרכבו על מנת לבדוק ולוודא שלא הוצמד אליו מטען חבלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים