חשש מאפקט דומינו: גם צ'ילה הכירה בפלסטין
במשרד החוץ חוששים כי כל מדינות אמריקה הלטינית יכירו בחודש הבא במדינה פלסטינית עצמאית, בעקבות הכרזת צ'ילה. "לשאר המדינות לא יהיה נעים להישאר בצד", העריך דיפלומט
חשש במשרד החוץ - כל מדינות אמריקה הלטינית יכירו בפלסטין בחודש הבא: הכרזתה של צ'ילה אמש (יום ו') על הצטרפותה לשורת המדינות הדרום-אמריקניות המכירות במדינה פלסטינית הינה מכה כואבת לשירות החוץ הישראלי, אשר רואה את המדינה כמוקד חשוב במאמץ למנוע את גל ההכרה במדינת פלסטין.
"אם צ'ילה ומכסיקו ילכו בעקבות ארגנטינה וברזיל, זה יהיה סימן לכל שאר מדינות אמריקה
הלטינית, שלא יהיה להן נעים להישאר בצד", העריך לפני כשבועיים גורם דיפלומטי בשיחה עם ynet.
בחודש הבא תתכנס בלימה, בירת פרו, ועידת אספ"א של מדינות אמריקה הלטינית ו-22 מדינות הליגה הערבית. הוועידה הוקמה בשנת 2005 על-ידי נשיא ברזיל לשעבר לולה דה-סילבה, ובמסגרתה דנות המדינות בשיתוף פעולה בין-איזורי בתחומי הכלכלה והפוליטיקה.
בשבועות האחרונים התגבר החשש בירושלים כי "אפקט הדומינו" של ההכרה במדינת פלסטין בגבולות 1967 יגיע לשיאו בוועידה בפרו, שם יגבשו כל מדינות אמריקה הלטינית מסמך הכרה משותף בנדון, במהלך שתוביל ברזיל.
בלי מילה על 1967
אחרי שברזיל, ארגנטינה, בוליביה ואקוודור כבר הכירו בפלסטין, הודיע אתמול שר החוץ הצ'יליאני, אלפרדו מורנו, כי גם ארצו מכירה במדינה פלסטינית. "ממשלת צ'ילה החליטה היום להכיר בקיומה של מדינה פלסטינית
עצמאית, חופשית וריבונית", הודיע.
עם זאת, בניגוד למדינות הקודמות באמריקה הלטינית שהודיעו על הכרה במדינה פלסטינית בגבולות 1967, צ'ילה לא התייחסה כלל לנושא הגבולות בהכרזתה. על רקע הבשורות הללו, צפוי נשיא צ'ילה, סבסטיאן פינרה, להגיע לביקור בישראל וברשות הפלסטינית בתחילת חודש מרס.
ממשרד החוץ נמסר אתמול כי "עמדתנו בסוגיה זו ידועה ומוכרת - הדרך היחידה לפיתרון הסכסוך באזורנו היא משא ומתן ישיר בין ישראל לפלסטינים. כל נסיון להסיט את הפלסטינים מערוץ המשא והמתן הישיר אינו מקדם את ההסדר המדיני אלא מעכב ואף מונע אותו. מדינה פלסטינית עצמאית ושוחרת שלום לא תוקם בהצהרות ואקטים של יחסי ציבור ברחבי תבל אלא בהידברות אמיצה וישירה עם ישראל, הידברות ממנה נרתעים הפלסטינים, למרבית הצער, זה תקופה ארוכה".
Read this article in English