אלף פעמים ט"ו בשבט: אל עצי הענק הכי קשישים
יש בינינו עצים שחוגגים את ראש השנה לאילנות בפעם ה-1,000 ואפילו יותר. הנה חמישה עצים קשישים שכדאי לעשות להם כבוד - בט"ו בשבט, או בכל יום אחר. והיכן העץ העתיק שלכם?
"יום הולדת לאילן, כל צמח רן". העצים מתהדרים לקראת ט"ו בשבט ומרגשים אותנו בפריחה הנפלאה שלהם - הנשירים בצבעים ורדרדים וסגולים; השקדיות והדובדבנים בלבן, והיתר בשלל צבעי הקשת. קשה לדמיין את חיינו ללא עצים. הם מלווים אותנו בכל שלב ואפילו מאריכים ימים אחרי לכתנו.
- רוצים לדבר על זה? כנסו לעמוד ynet בפייסבוק
ישנם עצים שקליפתם נושאת פרקי היסטוריה עשירים בני מאות שנים. עצים שהיו עדים לתהפוכות שלטוניות, מלחמות, ניצחונות ומפלות, שיטפונות, שריפות, בצורת ורעב. רבים מהם ראו סיפורי אהבה שנרקמים למרגלותם, לבבות שבורים ורומנים סוערים, פיקניקים משפחתיים ומטיילים מיוזעים. לכבוד חג האילנות בחרנו להצדיע לכמה מאותם קשישים מופלגים, ששומרים על שתיקה - ולא מגלים סודות.
אלון תבור בגליל המערבי
עץ אלון התבור בגליל המערבי, שמצל על קבר הצדיק רבי חלפתא ובניו, היה שם כבר לפני 500 שנים. הנוסע האיטלקי, רבי משה באסולה תיעד ברשמי המסע שלו במאה ה-16 את הביקור במקום: "שם התפללתי על קבר רבי חלפתא, והוא במישור, ואילן גדול על קברו". האלון הזקן מצל על מתחם הקבר והחצר הגדולה שבה טמונים רבי חלפתא ובניו יוסף ושמעון.
בן 500 שנה לפחות. האלון ליד הקבר (צילום: מיכאל חורי, קק"ל)
גזעו של האלון עבה ומרשים ובמהלך השנים נפערו בו חללים גדולים. סביר להניח כי מיקומו בסמוך לקברי צדיקים הוא שהציל אותו מכריתה. במסגרת פרויקט שימור עצים עתיקים, מומחי קק"ל טיפלו בחיזוקו ועמידותו של העץ. הוא עבר טיפול של סתימת חורים, גזעו נמשח בחומר נגד מחלות פטרייתיות, הוא עבר גיזום של ענפים שבורים ויבשים במטרה להאריך את ימיו.
איך מגיעים: נוסעים בכביש 85 עכו-צומת עמיעד. סמוך לצומת חלפתא - כפר חנניה, נכנסים דרך כביש הכניסה הצפוני לכפר הדרוזי מרר.
אלה אטלנטית בגליל העליון
בלב בקעת קדש בגליל העליון ניצבת האלה הגדולה. זהו עץ עצום בגודלו של אלה אטלנטית, כנראה הגדולה ביותר בארץ, ובצילה יכולים לחסות כמאה אנשים בנוחות. העץ מתנשא לגובה עשרה מטרים והיקף גזעו כחמישה מטרים.
ענפיו של הענק גדולים וכבדים, והוא זכה לחיזוק מצד מומחי קק"ל, שהציבו לו תומכות. בעונת החורף הוא בשלכת, מראה העץ חשוף ונטול עלים.
לצד האלה הקשישה תמצאו חניון דרך ובו ספסלים ושולחנות לפיקניק. גם בקעת קדש, שבה נמצאת האלה האטלנטית, היא תופעה מיוחדת במינה בנופי ארצנו. הבקעה, שאורכה כחמישה קילומטרים, נוצרה מהמסת סלעי הגיר הקשים שכיסו בעבר את האזור ומוקפת מדרונות גבוהים. במרחביה נטועים כרמים לתעשיית היין ומטעי נשירים.
איך מגיעים: מכביש 90 ראש פינה – קריית שמונה, פונים מערבה בצומת כח לכביש 886. עולים בעיקולי הכביש עד צומת ישע וממשיכים עוד כ-800 מטרים עד לאלה הגדולה.
אלון התבור בקיבוץ אלונים
עץ אלון התבור העתיק של קיבוץ אלונים כבר הפך לסמל הזיהוי של האזור. קוטר גזעו מגיע ל-1.7 מטרים וכדי לחבק אותו נדרשים כמה בוגרים שאוחזים זה ביד זה. נופו גדול, ענפיו עבים ותחת צלו מרחבים מוצלים שמשמשים את המטיילים באזור. הוא "אלוף הארץ" בין האלונים בזכות מימדיו, ויש משערים שגילו המופלג יכול לנוע עד אלף שנים.
קבלו את אלוף הארץ. האלון של אלונים (צילום: מיכאל חורי, קק"ל)
- עוד באזור: להתגנב למשטרת נהלל, להתלבש כמו פעם
איך מגיעים: מקריית טבעון נוסעים מזרחה על כביש 75. בצומת אלונים פונים שמאלה לכביש 7513. נכנסים דרך שער הקיבוץ ופונים מיד שמאלה. כביש קטן מוליך מערבה עד מזלג הדרכים בדרך עפר. ממשיכים בנתיב השמאלי ונוסעים כקילומטר אחד. פונים ימינה ליד שדה חרוש ונוסעים עוד כ-400 מטרים עד מעבר הבקר שעל השביל. העץ ניצב אחרי המעבר, בצד ימין.
שקמה בנתניה
בגן ציבורי קטן בליבה של העיר נתניה, סמוך לגבעת אום-חאלד, ניצב אחד מעצי השקמה המפוארים ביותר בישראל, שגילו המשוער כאלף שנים. לפני כ- 150 שנה צייר אותו החוקר צ'ארלס וילסון, וכבר אז הוא נראה עץ מרשים מאין כמוהו. העץ הענק שימש כמקום מנוחה לנוסעים שעשו דרכם לאורך החוף. בראשית המאה ה-18 ניצב חאן לא הרחק מן העץ.
עד 120? זהו? שקמה בת אלף בנתניה (צילום: מיכאל חורי, קק"ל)
היקף גזעו של עץ השקמה בחלקו התחתון הוא כ-8 מטרים והוא מורכב מסבך של זרועות המצטלבות זו בזו. השקמה הקשישה שולחת את ענפיה הארוכים לצדדים. בענפים הנמוכים ניתן להבחין בחורים גדולים, עדות למאבק ההישרדות של העץ במזיקים. יש המכנים אותו "עץ המשאלות". קק"ל ועיריית נתניה ערכו עבודות שיקום שבמסגרתן נערכו עבודות פיתוח בגן שבמקום.
איך מגיעים: יורדים מכביש 2 במחלף נתניה, נוסעים ברחוב הרצל מערבה, ופונים ימינה ברחוב השני, רחוב מינץ. נוסעים עד קצה הרחוב, חונים סמוך לבית מספר 10 ונכנסים לגינה ציבורית קטנה.
אלון מצוי בקיבוץ צובה
הוא אמנם מוגדר כ"אלון מצוי" אבל האלון הגדול של קיבוץ צובה בהרי יהודה הוא יחיד במינו - ולא מצויים רבים כמותו. רואים שהוא קשיש, בעל גזע ענק שהתפצל לשניים במשך השנים. אחדים מענפיו הגדולים קרסו והוא נזקק לטיפול ולהשגחה של אנשי קק"ל. בשנת 1999 הציבו תחתיו עמודי תמך והיום אפשר לחסות בנחת בצילו.
גובהו של הענק כשבעה מטרים והוא ירוק-עד. הוא מוזכר ברשימותיו של החוקר ויקטור גרן שזיהה אותו כעץ מרשים כבר לפני 150 שנים וניתן לשער שגילו מופלג בהרבה. הדרך אל האלון העתיק יוצאת משערו האחורי של קיבוץ צובה,
עוברת בנופי הטרסות ופריחת השקדיות שמשכרת בריחה בעונה זו של השנה. מטפסים לכיוון הר צובה, חולפים על פני עץ זית עתיק חלול גזע ומגיעים אל הנקודה שבה ניצב האלון ובה תצפית יפה לכיוון רכס עמינדב.
איך מגיעים: יורדים מכביש 1 תל אביב – ירושלים במחלף הראל דרומה. חוצים את מעוז ציון ומגיעים לכיכר (לפני הסטף). פונים ימינה לכביש 395 ולאחר כשני קילומטרים מגיעים לקיבוץ צובה. חוצים את הקיבוץ ויוצאים ממנו דרך השער האחורי, נוסעים עוד כ-300 מטרים וחונים ליד השלט המכוון לאלון.
עצים אלה ועוד רבים אחרים מתוארים בספר "מסע אל 101 עצים מופלאים בישראל", מאת יעקב שקולניק, שיצא לאור בהוצאת עם עובד.
מכירים עוד עצים עתיקים ששווה לבקר? כתבו לנו בטוקבקים.