לגלות כפר קדום: חורבת בית עתרי בעדולם
הטיול המשפחתי לוקח אותנו לאזור בית שמש, שם תוכלו להסתובב ברחובות הכפר העתיק, להתפעל מהגת והמקוואות. ואם יורד עליכם גשם - תמיד אפשר לזחול במנהרות לאור פנסים
הנסיעה אל חורבת עתרי עוברת בדרך נוף יפה, מיוערת ורצופת כרמים, ומתאימה גם לסוף שבוע חורפי במיוחד. בהפסקות שבין הטיפות תוכלו להסתובב בכפר המשוחזר מימי בית שני ובגת המרשימה, בזמן שהגשם יורד אפשר לתפוס מחסה במערת קבורה או במחילה שחפרו מורדי בר כוכבא. אם תהיה ראות טובה תיהנו גם מתצפית לכיוון הר חברון וגבעות השפלה המוריקות. באזור זה, שנקרא פארק עדולם, ניתן לבלות יום שלם במערות ובמחילות שבחורבת מדרס ובחורבת בורגין. אחרי שתחזרו אל פני הקרקע, תוכלו לרומם את מצב הרוח ולהעלות את חום הגוף באחד מיקבי השפלה.
מפת המסלול (באדיבות אתר מפה)
איך מגיעים: נוסעים על כביש 38 מבית שמש דרומה. מעט אחרי סימון הק"מ ה-7 פונים מזרחה, עם השילוט לחורבת מדרס. לאחר כשלושה ק"מ על הכביש הצר מגיעים לצומת T, פונים בו ימינה.
נוסעים כחצי ק"מ נוסף, וממש לפני שדרה של ברושים פונים שמאלה, עם הסימון הכחול. ממשיכים עוד כקילומטר עד לחנייה של חורבת עתרי שמימין לכביש, מול שני עצי שקד גדולים.
יוצאים מהחנייה (1) בשביל מסומן ירוק דרומה, לעבר הגבעה שממול. לאחר כ-200 מטר מגיע השביל לשער בגדר, ולידו שלט עם מפת האתר (2). נכנסים בשער ועולים מתונות בדרך רומית עתיקה. כ-100 מטר אחרי השער מבחינים מימין בשרידי אזור מגורים שבתיו בנויים חדרים-חדרים מסביב לחצרות פנימיות. על אחד החרסים שנמצאו באתר נכתב השם "עתרי", והחוקרים מניחים כי מדובר ביישוב עתרה, המוזכר בכתביו של יוסף בן מתתיהו (יוספוס פלאביוס).
אחת הגתות במקום (צילומים: חנן ישכר)
בסופה של העלייה פונים שמאלה, למקווה טהרה גדול (3). חוזרים לשביל הראשי וממשיכים דרומה, על ראש הגבעה, עד למערת התבליטים שמשמאלכם (4). הדליקו את הפנסים ורדו אל מערת הקבורה התת קרקעית. בתוך הכוכים החצובים בקירות הושכבו המתים, וכוסו בלוחות אבן. גם המתים וגם לוחות האבן נשדדו, ובמקום נותרו כוכי השכיבה בלבד.
אל מרכז הכפר
השביל ממשיך ועולה דרומה, אל מרכז הכפר ששרידים רבים מרוכזים בו. תצפית מרכז הכפר (5) שאליה הגעתם הייתה מכלול המגורים העיקרי של תושבי המקום, ששומר ושוחזר לטובת המטיילים. יורדים מהתצפית עם השילוט, ונכנסים לשרידי הרחוב הראשי של רובע המגורים. מימינכם יופיע מקווה טהרה נוסף (6), שמדרגות חצובות מובילות אליו. בתוך המקווה נמצאה עדות מצמררת לסופם הטראגי של התושבים שחיו כאן בתקופת בר כוכבא - שרידי עצמותיהם של 15 אנשים, שנקברו כאן על רכושם, ולפחות אחד מהם איבד את ראשו באבחת חרב חדה. ממש לצד מקווה הטהרה ניצב מבנה ציבורי רחב ידיים (7), ובו חצר עם ספסל, ועמודים עם כותרות שנשאו בעבר את גגו של המבנה.
שרידי היישוב העתיק
כאן שכן ככל הנראה בית הכנסת של היישוב, בין חורבן בית המקדש ומרד בר כוכבא.
באחת מפינות המבנה נחצבה מערכת מסתור תת קרקעית (8). שוב מדליקים פנסים, יורדים למנהרה, זוחלים בה כ-40 מטר, ומגיחים מפתחה השני שבתוך מבנה מגורים. המנהרה הזו היא אך חלק זעיר מתוך מערכות מסועפות של מחילות שנחפרו מתחת ליישובי השפלה בתקופת מרד בר כוכבא. חוצים את רובע המגורים (9) דרומה, ומגיעים לגת חצובה (10), שבמרכזה שקע שיועד לבורג סחיטה. מכאן חוזר השביל צפונה, ומסביב לחורבה, עד השער בגדר (2). משם קצרה הדרך לחניון (1).
בקצרה
סוג טיול: רגלי
מקום: ליד בית שמש
אורך המסלול: כ-2 ק"מ
משך הטיול: עד שעתיים
- המסלול מבוסס על טיול מתוך הספר "טיולים קצרים" מאת עומר יגאל .
- היכנסו לאתר מפה לעוד טיולים מומלצים
.