במדינות ערב מביטים בתוניסיה: 'אולי גם אצלנו?'
בריחתו של נשיא תוניסיה לסעודיה עקב זעם ההמונים - הדחה נדירה של דיקטטור ערבי - הפיחה תקווה בקרב פעילי אופוזיציה במדינות ערביות. המוני ערבים חגגו את ההדחה ההיסטורית ב"פייסבוק" וב"טוויטר", ועשרות רקדו ליד שגרירות תוניסיה במצרים: "הדמוקרטיה ניצחה בלי שהמערב ינקוף אצבע"
שעות אחרי שנשיא תוניסיה המודח, זין אל-עבדין בן-עלי, עזב את המדינה, עדיין דווח אמש (יום ו') על חילופי אש מנשק אוטומטי ברחובות הבירה תוניס. השלטונות הכריזו על עוצר עד השעה 06:00 בבוקר לפי השעון המקומי, אך קולות ירי המשיכו להישמע מדי פעם. בן-עלי, שלפי הדיווחים עזב את תוניסיה בליווי מטוסי קרב מלוב, נחת בסופו של דבר בג'דה, סעודיה. בהודעה שפרסמה סוכנות הידיעות הרשמית של סעודיה נמסר כי לא ידוע כמה זמן בן-עלי ובני משפחתו יישארו בממלכה.
בן-עלי, ששלט במדינה ביד רמה מאז שעלה לשלטון בהפיכה ב-1987, נאלץ לעזוב את תוניסיה אחרי שבועות של עימותים בין כוחות הביטחון לבין מפגינים שדרשו ממנו להתפטר על רקע יוקר המחייה, האבטלה הגואה וההגבלות על חופש הביטוי. העימותים, שבהם נהרגו עשרות בני אדם, גלשו ביומיים האחרונים גם לרחובות הבירה תוניס, ואתמול נרשמו שם הפגנות שכמותן לא ידעה תוניסיה תחת שלטונו הדיקטטורי.
זמן קצר לאחר שנפוצו הדיווחים על עזיבת בן-עלי יצא ראש ממשלת תוניסיה, מוחמד רנושי, לתקשורת, והודיע כי מעתה הוא מחליף באופן זמני את בן-עלי ונושא בסמכויותיו: "אני נשבע שאכבד את החוקה ואיישם את הרפורמות הפוליטיות, הכלכליות והחברתיות שהוכרזו... בהתייעצות עם כל הצדדים הפוליטיים". הודעתו של רנושי ועזיבתו של הנשיא בן-עלי באו שעות אחדות אחרי שבן-עלי הכריז על פיזור הממשלה והקדמת הבחירות ליוני, בעקבות לחץ ההמונים.
כלי תקשורת בעולם הערבי דיווחו תחילה כי בן-עלי עושה את דרכו למדינת האי מלטה, אולם בהמשך נודע כי מטוסו חלף מעליה - והמשיך צפונה. לפיכך נפוצו דיווחים שהוא בדרכו לצרפת, אך גורמים בפריז הכחישו בתוקף את הדברים. במהלך הלילה התברר כי הוא הגיע לסעודיה. כלי תקשורת ערביים דיווחו בדיעבד כי רעייתו של בן-עלי ובנותיו כבר עזבו את תוניסיה בימים האחרונים, ייתכן שכצעד מקדים לעזיבתו שלו.
"גם למובארק מחכה מטוס"
ברחבי העולם הערבי חגגו בינתיים פעילים נגד הממשלות במדינות שונות את בריחתו של בן-עלי. ההתקוממות המוצלחת של העם בתוניסיה עוררה תקווה בקרבם ששינוי דומה יכול להתחולל גם במדינות אחרות שנאשמות בהחלת משטרי דיכוי. אלפי הודעות ברכה לעם התוניסאי הציפו את הרשתות החברתיות "טוויטר" ו"פייסבוק", ואחרות נכתבו בבלוגים שונים. גולשי רשתות חברתיות החליפו את תמונות הפרופיל שלהם לדגל תוניסיה.
עשרות פעילים מצרים המתנגדים לנשיא, חוסני מובארק, המכהן בתפקידו זה כמעט שלושה עשורים, רקדו ליד שגרירות תוניסיה בקהיר, וקראו: "בן-עלי, תגיד למובארק שמטוס מחכה גם לו". מובארק עצמו מתמודד עם אי-שביעות רצון בשל אי-
קידום הרפורמות הדמוקרטיות בארצו.
"אני מרגיש שעשינו צעד ענקי קדימה לקראת השחרור שלנו עצמנו", אמר פעיל זכויות האדם המצרי חוסאם בהגת. "מה שמשמעותי בנוגע לתוניסיה הוא שרק לפני כמה ימים המשטר שם נראה כמשטר שאי אפשר לערער את יציבותו, ולמרות זאת - בסופו של דבר הדמוקרטיה ניצחה מבלי שאף מדינה מערבית תנקוף אצבע".
לדבריו, האירועים בתוניסיה יחזקו את האמונה בקרב פעילי אופוזיציה, באזור שבו מנהיגים מחזיקים בשלטון בדרך כלל לאורך כל שנות חייהם. "מה שקרה בתוניסיה... ייתן דחיפה בלתי ניתנת לתיאור לשינוי במצרים", אמר. מנהיגת האופוזיציה הסודנית מרים אל-סאדק אמרה כי יש לה רגשות מעורבים בנוגע לאירועים בתוניסיה: היא נרגשת מכך שהנשיא הודח, אך עצובה שבני עמה לא עשו את אותו הדבר.
המנהיג הזמני: חברו של הנשיא המודח
עוד לפני שעזב בן-עלי את תוניסיה הכריזו השלטונות על מצב חירום, והצבא השתלט על נמל התעופה בבירה. לקראת הלילה השתרר שקט ברחובות, שנמשך לאורך רוב הזמן, אך מדי פעם נשמעו קולות ירי בודדים. סוכנות הנסיעות "תומס קוק" הודיעה כי היא מפנה מתוניסיה כ-3,800 תיירים בריטים, אירים וגרמנים - מכה למדינה הצפון-אפריקנית, שתיירות היא אחד הענפים המכניסים ביותר עבורה. לפי דיווחים, אחרי ההדחה עצר הצבא כמה מבין משפחתו של בן-עלי.
בן-עלי בן ה-74 עלה לשלטון בהפיכה אלימה בשנת 1987. הוא החליף את הנשיא דאז שכונה "נשיא לכל החיים", חביב בורגיבה, מייסדה של תוניסיה המודרנית שהפנה את מבטה של המדינה המוסלמית לעבר המערב אחרי שזכתה לעצמאות מצרפת ב-1956. בן-עלי הצדיק אז את הדחתו של הנשיא בכך שהוא אינו יכול למלא עוד את התפקיד, משום שהפך "זקן",
"סנילי" ו"חולה" מדי.
עם עלייתו לשלטון הבטיח בן-עלי כי תחת הנהגתו "ייפתחו אופקים לחיים פוליטיים דמוקרטיים אמיתיים", אך אחרי תקופה קצרה של רפורמות, נעצר תהליך הפיתוח הפוליטי בתוניסיה. תחת שלטונו נאסרה פעילות רוב מפלגות האופוזיציה, והוגבל מאוד חופש הביטוי. במסמכים אמריקניים דיפלומטיים רשמיים שפרסם לאחרונה אתר ההדלפות "ויקיליקס" כונתה תוניסיה "מדינת משטרה", ובן-עלי תואר כמי שאיבד קשר עם הציבור.
ראש הממשלה שיחליף אותו כעת, מוחמד רנושי בן ה-69, הוא כלכלן שהיה בן בריתו הקרוב של בן-עלי לאורך שנים רבות. רנושי מכהן כראש הממשלה מאז שנת 1999, והוא נחשב אחת הדמויות המוכרות ביותר בממשלת תוניסיה. הוא כיהן גם כשר לשיתוף פעולה בינלאומי וכשר לענייני השקעות.
היסטוריה כן, הפיכה - לא
אמש אמר רנושי כי ייפגש היום עם נציגים של מפלגות פוליטיות שונות בתוניסיה כדי להקים ממשלה חדשה. "מחר יהיה יום מכריע", אמר רנושי לתחנת טלוויזיה פרטית בראיון דרך הטלפון. "אפגוש נציגים של מפלגות פוליטיות כדי להקים ממשלה, שאני מקווה שתענה על הציפיות".
עשן מיתמר ברחובות תוניסיה. אובמה הוקיע את האלימות (צילום: AP)
נשיא ארה"ב, ברק אובמה, גינה אמש את האלימות נגד המפגינים בתוניסיה, וקרא לממשלה לקיים בהקדם בחירות חופשיות
והגונות. "אני מוקיע את השימוש באלימות נגד אזרחים שמשמיעים באופן לא-אלים את דעתם בתוניסיה, ומריע לאומץ וליושרה של העם התוניסאי", אמר אובמה בהצהרה. תוניסיה, אגב, נחשבת בת ברית חשובה של ארה"ב במאבק בטרור.
מייסדה של מפלגת אופוזיציה גדולה בתוניסיה אמר כי עדיין לא ניתן להגדיר את ההתפתחויות הדרמטיות "הפיכה". "זו התפטרות לא מוכרזת", אמר נג'יב שבי. כדי להצהיר על היעדרות קבועה של ראש מדינה, כפי שקורה בהפיכה, יהיה לדבריו צורך לקיים בחירות בתוך 60 יום. "לכן הם מצהירים על היעדרות זמנית", אמר. יש לזכור גם שבניגוד להפיכה באיראן למשל, כאן עדיין נמצא בשלטון בן בריתו של הנשיא המודח - מבלי להפחית ממשמעותה ההיסטורית של ההדחה.