שתף קטע נבחר
 

מקבל קצבה מביטוח לאומי? תשכח מעזרה נוספת

הכנסת תבדוק תלונות לפיהן המוסד החליט לשלול קצבה מזכאי הבטחת הכנסה, המקבלים סיוע נוסף מגורמים אחרים לתשלום שכר הדירה שלהם. יו"ר הוועדה לפניות הציבור: "במדינה יהודית ראוי לתמוך באנשים נזקקים במקום לחפש דרכים לגזול מהם". ביטוח לאומי בתגובה: פועלים לפי פסיקת ביהמ"ש

הלשכה המשפטית של הכנסת תבדוק עם המוסד לביטוח הלאומי את תקינות הגזירה שקבע בנוהל חדש, השולל את הקצבה מזכאי הבטחת הכנסה שמקבלים ממשפחותיהם ומגורמי רווחה סיוע נוסף לתשלום שכר הדירה שלהם.

 

 

יו"ר הוועדה לפניות הציבור, ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה), הורה היום (ג') לקיים את הבדיקה המשפטית ודרש מהביטוח הלאומי להוציא את נושא הדיור מהקריטריונים של הזכאות להבטחת הכנסה.

 

"הביטוח הלאומי חייב לאמץ מדיניות יותר חברתית בנושא הבטחת הכנסה", אמר מקלב בסיכומו של דיון נרגש בתלונות שקיבל מזכאיי הבטחת הכנסה, אשר הקצבה נשללה מהם בעקבות הגזירה החדשה. "במדינה יהודית ראוי לתמוך באנשים נזקקים במקום לחפש דרכים לגזול מהם את המעט שהמדינה מקציבה להם. הטיפול במקבלי קצבאות מחייב רגישות רבה עם שיקול דעת רחב יותר", אמר מקלב.

 

"בביטוח הלאומי אמרו לי שאם הדירה הייתה שלי ולא בשכירות, הייתי זכאי לקצבה", סיפר אחד מקורבנות הגזירה. הוא גר בדירת חדר, שעולה לו 2,000 שקל בחודש, עובד במשרה חלקית ומקבל השלמת הכנסה של 1,900 שקל. משרד השיכון משתתף בשכר הדירה ב-580 שקל, אולם לאחרונה נמסר לו כי בגלל הנוהל החדש הוא איננו זכאי עוד לקצבה.

 

עו"ד ענת טהון-אשכנזי מעמותת אתך, סיפרה על אלמנה קשישה מרמת גן שקיבלה השתתפות של 700 שקל לתשלום בשכר דירה מלשכת הרווחה בעירייה וגם ממנה נשללה הזכאות להשלמת הכנסה ולגמלת שאירים. בנוסף היא נדרשה להחזיר חוב של 6,000 שקל אותם קיבלה עבור תקופה שהקצבאות נשללו ממנה.

 

עלווה קולן מהאגודה לזכויות האזרח, אמרה כי שינוי הנוהל איננו בסמכות הביטוח הלאומי אלא בסמכות הכנסת בתיקון החוק או בתקנות. "הכנסת צריכה לאלץ את המוסד לבטל את הנוהל החדש לאלתר ולהחזיר לזכאים את הקצבאות שנשללו מהם באופן רטרואקטיבי. מדובר בעניין מהותי שנקבע מבלי שיתקיים עליו דיון ציבורי", אמרה קולן.

 

עו"ד שרית דימרי הגיבה בשם הביטוח הלאומי. דימרי טענה כי הנוהל החדש נסמך על פסיקת בית המשפט, שקבעה כי אין לשלול את הקצבה מזכאי להבטחת הכנסה שקיבל תמיכה ממשפחתו במשך חודשיים. במוסד הסיקו לפיכך כי אם התמיכה נמשכת תקופה ארוכה מעל לחודשיים, קיימת עילה לשלילת הזכאות.

 

תגובת המוסד רק הכעיסה את הוועדה יותר. ח"כ יוליה שמאלב-ברקוביץ (ישראל ביתנו) אמרה "הביטוח הלאומי הוא 'פגע-רע' במדינת ישראל ונהליו מעודדים רמאות ועקיפת החוק. מעכשיו כל מי שיתבקש לסייע לקרובי משפחתו, יחפש דרכים להעביר את התמיכה בשחור".  

 

"יש גבול לציניות", הוסיף היו"ר מקלב. "הנתמכים הם על קו העוני והביטוח הלאומי יוצר מצב שבו בעל נכס זוכה פעמיים והעניים שאין להם נכסים נענשים פעמיים. האבסורד הזה נוגד את ערכי היהדות ואיננו חוקתי. זכות האזרח לקורת גג היא בסיסית וחובת המדינה להקל בהשגתה. הגזירה החדשה מאלצת את הזכאים להסתייע שלא בדרך הישר".

 

מקלב ושמאלוב-ברקוביץ תהו איפה עובר "הקו האדום" של הביטוח הלאומי שמאיים על הזכאים שיחצו אותו בשלילת הקצבה. "האם יענישו אותם גם אם יקבלו מקרוביהם סיוע לרכישת תרופות או שירותים רפואיים?", שאל מקלב.

 

חבר המועצה הציבורית המפקחת על הביטוח הלאומי, חזקיה ישראל, אמר שהמוסד חייב להתאים את חוק הבטחת הכנסה למציאות ושינוי הנהלים, מחייב לפחות דיון במועצה. סגנית מנהל תחום הבטחת הכנסה בביטוח הלאומי, דבורה בדר, אמרה שהנושא ייבחן מחדש, בעקבות סיכום היו"ר שהכנסת תבצע בדיקה משפטית של תקינות הגזירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סניף ביטוח לאומי בקרית גת (למצולם אין קשר לכתבה)
צילום: צפריר אביוב
מומלצים