הפסדנו כסף בגלל ששינסקי. האמנם?
שר התשתיות הכריז כי העיכוב בפיתוח מאגר תמר סביב ועדת ששינסקי עלה למדינה כ-1.5 מיליארד דולר, כיוון שהיזמים הישראלים יעדיפו לקנות את הגז ממקורות זרים. ואולם, בחברה לישראל, שחתמה על הסכם רכישת גז ממצרים, הבהירו הערב כי ממילא לא התכווונו לקנות את מלוא הגז מתמר
שר התשתיות, ד"ר עוזי לנדאו, יצא היום (ג'), שוב, נגד מסקנות ועדת ששינסקי וטען כי העיכוב שלו גרמו המסקנות בפיתוח מאגר הגז תמר, כבר עלו לקופת המדינה כסף רב. "חבל שאיזה פרופסור מירושלים והוועדה שבראשה הוא עמד גרמו להפסד של כ-1.5 מיליארד דולר לאזרח הישראלי", אמר לנדאו באירוע חגיגי לציון החתימה על עסקת המימון להקמת תחנת הכוח הפרטית הראשונה בישראל.
לנדאו כיוון בדבריו להסכם שעליו חתמה החברה לישראל, מפעילת תחנת הכוח החדשה, לפיו מחצית מתצרוכת הגז של התחנה ומפעליה האחרים של הקבוצה ל-20 שנה הקרובות, תסופק על ידי חברת EMG המצרית. מדובר בהסכם ששוויו המשוער הוא 4.3 מיליארד דולר.
לנדאו טוען מזה זמן רב, כי המלצות ועדת ששינסקי להעלות את גובה התמלוגים שישולמו למדינה מרווחי הקידוח במאגרי הגז, גורמות לעיכוב בפיתוחו של מאגר תמר וכי עיכוב זה מוליך את היזמים הישראלים אל זרועותיו של הספק המצרי שמן הסתם - אינו משלם מסים למדינת ישראל.
אך מדבריו של מנכ"ל החברה לישראל, ניר גלעד, שישב לצידו של השר לנדאו כשאמר את הדברים, עולה תמונה מורכבת יותר. "העסקה עם EMG המצרית נעשתה מתוך רצון לפצל את החוזה ולרכוש מחצית מהגז מהספק המצרי, הן בגלל אי הוודאות בנוגע לגז מתמר והן בשל רצוננו לפזר את הסיכון על שני ספקים", אמר גלעד לבאי האירוע. מדבריו השתמע, כי בכל מקרה לא הייתה לחברה מישראל כוונה לרכוש את מלוא הגז הדרוש לה מספק אחד וכי אם בסופו של דבר ייחתם ההסכם עם בעלות השליטה במאגר תמר, לא ייגרם כל נזק לקופת המדינה.
גורם בחברה לישראל אישר הערב ל-ynet כי אכן, מעולם לא הייתה כוונה לרכוש את כל הגז מהספק הישראלי וכי בכל מקרה היו מפצלים את החוזה. לטענת אותו גורם, בשל סיבות כמו אי יציבות גיאופוליטית לא ניתן להסתמך על מקור אחד לאספקה של כמות כה גדולה של גז. עם זאת, בחברה לישראל אכן מודאגים מאי הוודאות שנוצרה בנוגע למועד אספקת הגז מתמר. לפני כשבוע, נשלח מכתב מהחברה לבעלי השליטה בתמר, ובו דרישה כי החברות יחתמו על חוזה לאספקת גז עד ה-1 בפברואר ולא - יפנו למקורות אחרים.
לדברי ניר גלעד, ההשקעות מבוססות הגז של החברה לישראל עומדות על היקף של בין 1.5 ל-2 מיליארד דולר וכי החברה אינה יכולה לשאת אף לא צל של סיכון לעיכוב במועד האספקה. בעבר אמר גלעד, כי בעיניו, מסקנות ועדת ששינסקי פוגעות ביכולתן של חברות הקידוח לספק את הגז במועד הנדרש להפעלתה של תחנת הכוח שבמישור רותם.