שתף קטע נבחר
צילום: רון פלד

בדרך למצרים עוצרים בדיר חג'לה. תשאלו את ישוע

ליד כביש הבקעה בכיוון ים המלח, נמצא דיר חג'לה - מנזר שוקק חיים המזכיר נאות מדבר, שבו עפ"י המסופר שהו ישוע ואמו כשברחו מהורדוס בדרך למצרים. שווה ביקור. המנזר הזר, פרק 3

"ארץ המנזרים" הינה כינוי לאזור שמזרחית לעיר יריחו ובסמוך לנהר הירדן, ובעצם שוכנת בסמוך לגדר המערכת וברובה שטח צבאי סגור. אחד המנזרים הבודדים והיחידים באזור ששרדו וניתן לבקרם כיום, הוא מנזר דיר חג'לה. מקור השם הוא "בית חוגלה", עיר מקראית בנחלת שבט בנימין המוזכרת בספר יהושע פרק טו' וגם מוזכרת במפת מידבא מהתקופה הביזנטית, כמו גם ירושלים.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שמו הנוסף של המנזר, על שם מייסדו מהמאה החמישית לספירה (התקופה הביזנטית) - גרסימוס הקדוש. פירוש אחר גורס, כי היה זה דווקא הירונימוס שהקים את המנזר ואילו גרסימוס ניהלו. מי שיבקר במנזר יבחין באיקונות הרבות (ציורי קיר) ובהן אריה לצד איש עם זקן. על פי המסורת, גרסימוס, מראשי תנועת הנזירות במדבר יהודה ופטרון החיות, פגש במדבר אריה פצוע וברגלו קוץ. גרסימוס, שאזר אומץ וחילץ את הקוץ מרגלו של האריה המסכן, זכה לחבר חדש בדמותו של האריה. כשהגיע יום פקודתו של גרסימוס, מסופר כי האריה רבץ ליד קברו של הקדוש עד שמת.

 

על פי המסורת הנוצרית, המנזר נבנה במקום בו ישוע ואימו, מריה, עצרון ללון בדרכם למצרים כאשר ברחו מהורדוס המלך לאחר הולדתו של ישוע (4 לפנה"ס). ישנם הטוענים כי הסמיכות של המנזר לאתר חציית בני ישראל בדרכם ממצרים אל הארץ המובטחת, הסמוך אלינו (קאסר אל יהוד), היא מקור המסורת כי גם מכאן ברחה משפחתו של ישוע אל מצרים.


אחד המנזרים הבודדים ששרדו בסמוך ליריחו. דיר חג'לה (צילומים: רון פלד)

 

איך מגיעים?

את המנזר קשה לפספס. בסוף הירידה בכביש מספר 1 מירושלים לים המלח, קצת אחרי צומת אלמוג, נפנה שמאלה אל כביש הבקעה. כחצי קילומטר לאחר בית הערבה על הכביש המוליך צפונה לבית שאן, נבחין בשלט ובמנזר בעל כיפת הכסף מימין. יורדים ימינה מהכביש ומגיעים אל חניון רחב. עוד לפני הכניסה אל החצר הפנימית של המנזר, נבחין בשטח הירוק, מעין אואזיס במדבר, הכל הודות לאב המנזר, כריסטוס, שהחל בגיוס כספים לשיקום המקום. קיוסק, שולחנות וכיסאות ישיבה, כלוב תוכים גדול וחיות נוספות מחכים לכם במקום.

 

להתבודד 40 שנה על עמוד

המנזר עצמו נהרס פעמים רבות, לרוב מרעידות אדמה, ובנוי כמלבן עם חצר פנימית ציורית. המקום שוקם בשנת 1890 בידי נזירים יוונים-אורתודוכסים השוכנים בו עד היום, אם כי צורתו של המבנה נתקבעה בתקופה הצלבנית ככל הנראה.

למתחם שתי קומות. בקומה העליונה הכנסייה הראשית המעוטרת מכל כיוון ומרשימה ביותר. ניתן להבחין בציורי נזירים חשובים שפעלו במדבר יהודה בתקופה הביזנטית - תקופתו של גרסימוס. נסו לזהות את הנזיר שמעון סטיליטיס, שקיבל את כינויו (בעברית, שמעון איש העמוד) בשל העובדה שישב כמעט 40 שנים על עמוד בניסיון להתבודד.


ציורי נזירים שפעלו במדבר יהודה בתקופה הביזנטית. הכנסייה העליונה

 

מלבד ציורי הקדושים, ישנם גם ציורים המתארים סיפורים תנכ"יים הקשורים למדבר יהודה וים המלח - כיבוש יריחו הסמוכה, לוט ומשפחתו, אליהו הנביא בשעת עלייתו לשמיים, קין והבל ועוד.

 

בקומה התחתונה נמצאת הכנסייה התחתית, הקריפטה. שימו לב לארון הזכוכית ובו גולגלות נזירים שמצאו את מותם במהלך הפלישה הפרסית בשנת 614. ארונות כאלה ניתן למצוא במנזר מר סבאס, סנטה קתרינה שבסיני ועוד מנזרים יוונים-אורתודוכסיים אחרים בארץ הקודש. ניתן להבחין על הקיר בציור דמותה של מריה מניקה את ישוע בהיותו תינוק. אגב, מי שביקר בכנסיות ומנזרים אחרים בארץ ובעולם, הבחין בוודאי כי מריה כמעט תמיד לבושה כחול ואדום. איקונה זו החוזרת על עצמה בעולם, מסמלת את הטוהר (כחול) והסבל (באדום) על צליבתו של בנה.

 

האתר פתוח בכל ימות השבוע ומומלץ ביותר. מחיר לאדם - 5 שקל. יש לבוא בלבוש צנוע.

 

לכתבות הקודמות במדור "המנזר הזר":

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חצר הכנסייה. מנזר דיר חג'לה
צילום: רון פלד
מומלצים