הממשלה אישרה את העלאת מיסוי הגז
המלצות ועדת ששינסקי להעלאת המיסוי על ההכנסות מגז ומנפט אושרו ברוב של 21 תומכים מול 5 מתנגדים. חמשת שרי ישראל ביתנו התנגדו ושלושה שרים נעדרו בגלל ניגוד אינטרסים: משה כחלון, יעקב מרגי ויוסי פלד
ההכרעה עוברת לכנסת. המהלך שיביא להגדלת חלקו של הציבור ברווחים מקידוחי גז טבעי מול חופי ישראל עבר משוכה משמעותית. ממשלת ישראל אישרה את מסקנות ועדת ששינסקי, להעלות את המיסוי על רווחי הגז מ-31% ל-50%-62%. יו"ר האופוזיציה הביעה גם כן את תמיכתה וכעת עוברות המסקנות לדיון בוועדות הכנסת לקראת הפיכתן לתיקון לחוק.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet
ועדת ששינסקי: למי שייכים אוצרות הגז?
- הממשלה צפויה לאשר את העלאת המיסוי על הגז
הממשלה אישרה היום (א') את המלצות ועדת ששינסקי להעלאת המיסוי על ההכנסות מגז ומנפט ברוב של 21 תומכים מול 5 מתנגדים. את הדיון יזמו ראש הממשלה בנימין נתניהו, התומך במסקנות הוועדה, ושר האוצר יובל שטייניץ, שיזם את הקמתה ותומך במסקנותיה. שרי הליכוד, ש"ס, מפלגת העצמאות של אהוד ברק תמכו, ורק שרי ישראל ביתנו התנגדו - בטענה שזוהי עמדתו של חבר הסיעה ושר התשתיות, עוזי לנדאו.
מההצבעה נעדרו שלושה שרים: שר התקשורת, משה כחלון (ליכוד), שלא השתתף בדיון או בהצבעה בגלל היכרות אישית עם אחד מבעלי האינטרס; שר הדתות, יעקב מרגי (ש"ס), שטען כי הוא מנוע מלהצביע בשל קרבה משפחתית לאחד מבעלי האינטרס בקידוחי הגז והשר ללא תיק יוסי פלד (ליכוד) שהסביר כי היה שותפו של יצחק תשובה, בעלי חברת "דלק", לפני כ-20 שנה.
כפי שהצהיר ראש הממשלה קודם לכן, המדינה תשתתף במחצית מהוצאות האבטחה של מתקני ומאגרי גז ונפט ימיים. זאת לגבי מתקנים שמשרד הביטחון דרש את אבטחתם ושלפחות רבע מהתפוקה השנתית שלהם תהיה משווקת למשק הישראלי.
במשרדו של שר התשתיות עוזי לנדאו, שהוביל את ההתנגדות להעלאת התמלוגים, לא רואים הבוקר באישור הממשלה סוף פסוק לפרשה: "ראש הממשלה הביע את הסכמתו העקרונית לעמדת שר התשתיות, לפיה הדבר החשוב ביותר הוא שהגז ממאגר תמר יגיע עד שנת 2013", מסרו מקורבים לשר. "לשם כך התחייב ראש הממשלה להקים צוות שיבחן את הנושא ויפעל להסרת כל מכשול מדרכם של היזמים לקראת מטרה זו. כמו כן, יבחן ראש הממשלה את דעת המיעוט בועדת ששינסקי, לפיה תתחייב המדינה לרכוש גז ממאגר תמר לפני שיושלמו הקידוחים".
אות לבאות? לבני תומכת גם כן
כעת מסתמן, כי גם בכנסת יאושרו ההמלצות. זאת לאור העובדה שגם ראש האופוזיציה, ציפי לבני (קדימה) הודיעה כי היא תומכת בדו"ח ששינסקי. לבני נועדה בימים האחרונים עם הפרופסור איתן ששינסקי, עם נציגי החברות המשקיעות, עם נגיד בנק ישראל ועם ראש הפורום לפעולה אזרחית הרב מלכיאור.
לאחר פגישות אלו ולאחר עיון בדו"ח, החליטה לבני לתמוך בהמלצות. עמדתה זו של לבני תוצג גם בישיבת סיעת קדימה שתדון בנושא לקראת המשך המהלכים בכנסת. "ביחס לתמר קיימת אי נוחות עקרונית מההחלטה לשנות את הכללים אותם קבעה הממשלה עצמה וזאת לאחר שהושקעו כספים בפרויקט", אמרה לבני. "עם זאת, הדו"ח משקף את האיזון הראוי בין עידוד משקיעים מקומיים וזרים להשקיע בישראל לבין זכותה הבסיסית של המדינה להיות שותפה לרווחים הגלומים בנכסיה".
לבני הביעה גם תמיכה בהעברת רווחי הגז לקרן לאומית שכספיה יושקעו בחינוך.
מכפילים את המיסוי על הגז
המיסוי על הגז והנפט בישראל הוא מהנמוכים בעולם, ומסתכם בכ-30%, כולל מס חברות - שהוא נמוך מאוד בהשוואה בינלאומית - ותמלוגים בגובה 12.5% מההכנסות. הוועדה המליצה שלא להעלות את התמלוגים אבל לבטל הטבת מס מיוחדת שהיזמים נהנו ממנה ("ניכוי אזילה") שהורידה את המיסוי בכ-11% ולהטיל עליהם היטל מיוחד חדש, בסך 20% עד 50% מהרווח על קידוחי הגז (ולא מההכנסות). בסך הכל, יעלה המיסוי על הגז בעוד כ-8 שנים לשיעור שינוע בין 50% ל-62% מההכנסות, תלוי ברמת הרווח.
קידוחים שיתחילו לפעול לפני 2014 - כלומר, קידוח הגז תמר של חברת נובל אנרג'י האמריקנית ויצחק תשובה ואולי גם קידוח הנפט מגד 5 - יהנו מהנחה וישלמו רק 50% מהכנסותיהם, וגם זה רק אחרי שנת 2023. העלאת התמלוגים תחול במלואה על מאגר הגז לוויתן של תשובה ונובל ולא תחול כלל על מאגר ים תטיס של תשובה ושותפיו, שמשמש כבר כיום כספק גז של חברת החשמל וצפוי לאזול ב-2013 או 2014. שיעור המיסוי צפוי להגיע לרמה המקובלת בעולם המערבי, אך הדבר ייקח כמה שנים כדי לא לבצע העלאת מסים רטרואקטיבית.
מאגר "תמר", הגז יגיע עד 2014?
חברות הגז ניהלו עד כה קמפיין אגרסיבי נגד העלאת המסים, שכלל מסע השמצות אישי נגד יו"ר הוועדה, איתן ששינסקי. היזמים טוענים כי מדובר בהעלאה רטרואקטיבית, למרות העיכוב בהפעלתה, וכי העלאת המסים תיתן ייתרון תחרותי לגז של מדינות ערב על פני הגז הישראלי, אף שהמסים במדינות ערב גבוהים הרבה יותר.
לאחרונה הם איימו שלא לפתח את מאגרי הגז החדשים אם המסקנות יתקבלו, אך נראה כי מדובר באיום סרק, גם בגלל שגילוי הגז במאגר לוויתן אושר תוך כדי עבודת הוועדה והוויכוח הציבורי בנושא וגם בגלל שיצחק תשובה עצמו רכש מניות של מאגרי הגז ב-15 מיליון שקל דווקא השבוע, אחרי החלטת נתניהו לתמוך במסקנות הוועדה, כנראה ממשקיעים קטנים שחוששים להיפגע מהעלאת התמלוגים.