שתף קטע נבחר
 

קרב ענקים בין עיטי שמש לעיטי צפרדעים

צלם הטבע הותיק דרור גלילי תפס בעדשה קרב המוני ומרשים בין עיטי שמש לעיטי צפרדעים, שני מיני דורסים גדולים בסכנת הכחדה, שנלחמו על פגר של עגור אפור. צפו בתמונות

צלם הטבע דרור גלילי, הצליח לתעד קרב המוני בין חבורת עיטי שמש לעיטי צפרדעים באזור אגמון החולה בשבוע שעבר. מוקד המריבה: פגר של עגור אפור שנמצא בשדה חיטה, במרחק של כמה מאות מטרים מהאגמון.

 

הצטרפו לעמוד של ynet בפייסבוק 

 

גלילי, תושב הר אליעזר, המצלם חיות בר וטבע מזה כ-42 שנה, הגיע בשעת בוקר מוקדמת אל האזור כדי לצלם את בעלי החיים. "הבחנתי מרחוק בהתקבצות של עיטים סביב פגר של עוף על האדמה והתקרבתי אליהם באיטיות כמו צייד כדי לא להבהילם. הקמתי מסתור בשטח ולא עבר זמן רב עד שהם החלו לריב על פגר העגור בקנאות", מספר גלילי ל-ynet.

 

הסיבה לחגיגה היא כפולה מבחינתו של גלילי. "מדובר בשני מיני עיטים גדולים בסכנת הכחדה, שאולי התרגלנו לראות אותם כאן בישראל, אבל הם נחשבים לנדירים בעולם ומספרם מתמעט, כך שלראות אותם ביחד, זו חוויה מרגשת במיוחד", הוא מסביר.

 

צילום: דרור גלילי

 

גלילי תיעד את הקרב שהתפתח בין שתי קבוצות העיטים, אך גם בין עצמם. לדבריו, היו באזור כארבעה עיטי שמש ועד כחמישה עיטי צפרדעים, שלקחו חלק במהומה. 

 

"עיטי השמש נלחמו בעיטי הצפרדעים בקרבת הפגר. הם ניסו לגרש אותם מהארוחה, תוך כדי אכילה ונבירה בעגור. הם נלחמו באוויר, זינקו ורדפו אחד אחרי השני. היו רגעים שהם נלחמו זה מול זה כמו בזירת איגרוף. מצד אחד עיט השמש, השליט הגדול בשטח ומולו עיט הצפרדעים ששלח לעברו טופרים חדים".  

 
העיטים ונלחמו זה בזה במשך מספר דקות, אך גלילי מציין כי לא ראה את החיות נפצעות כתוצאה מהמריבה על הפגר. "גם אחרי שעיטי השמש הצליחו לגרש את עיטי הצפרדעים והתנפלו על הפגר, הם החלו לריב ביניהם על השלל. עיט שמש עומד על הפגר והשני מנסה לגרש אותו, אבל בסופו של דבר, כל העיטים אכלו לשובע".
 

בסכנת הכחדה עולמית

עיט שמש ועיט צפרדעים הם דורסים גדולים השוהים בתקופת החורף בישראל ומצויים כיום בסכנת הכחדה עולמית. כיום חורפים בישראל כעשרות עיטי שמש ועיטי צפרדעים. עיט הצפרדעים הוא דורס בגודל של 69 ס"מ עם מוטת כנפיים המגיעה בדרך כלל לאורך של כ-1.80 מטרים. מדובר בעוף מרשים וכהה. עיט השמש גדול יותר מעיט הצפרדעים ומגיע לגודל ממוצע של 83 ס"מ עם מוטת כנפיים מעל 2 מטרים.

 

אוכלוסיית עיט השמש בעולם מוערכת במספר אלפים בלבד (בין 5,200-16,800 פרטים לכל היותר) ומצבם באירופה לא מזהיר במיוחד. מספר הזוגות באירופה מוערך בכ-850 זוגות מקננים פרטים. לעומתו, אוכלוסיית עיט הצפרדעים הוערכה לפני כ-12 שנה בין 5,000 ל-13 אלף פרטים בוגרים, אך מספרה יורד בהתמדה. באירופה הוערך מספר הפרטים המקננים המקננים בשנת 2004 ב-2,430 עד 3,300 לכל היותר. והירידה המתמשכת במספרם מאיימת על קיומם בטבע.

  
גלילי, בעברו איש קבע וחקלאי, משקיע את מירב זמנו בצילומי טבע מאז שיצא לפנסיה. הוא מספר כי בשנים האחרונות נצפים עשרות פרטים של עיטי שמש וצפרדעים באזור אגמון החולה.
 
"יש לנו כאן אוצר טבע נדיר ומיוחד במינו ואני לא היחיד שסבור כך. פגשתי לא מזמן פרופסור צעיר מרוסיה שהגיע לביקור באגמון החולה וצפה בעיניים דומעות בעיטים הללו. הוא סיפר לי שברוסיה הוא צריך לנסוע למרחקים עצומים כדי להסתכל בעיט שמש או צפרדעים אחד בטבע וכאן ביום אחד הוא מקבל מנה מרוכזת של הדורסים הגדולים ושאנחנו לא יודעים להעריך את המתנה שקיבלנו", אומר גלילי ומקווה כי המדינה תדע גם לפתח את התיירות המקומית שיכולה למשוך מליוני אוהבי ציפורים לאזור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנצח. עיט שמש על פגר העגור
צילום: דרור גלילי
עיט צפרדעים מעל, ועיט שמש במפגן כנפיים
צילום: דרור גלילי
הכל כשר במלחמת ההישרדות
צילום: דרור גלילי
מריבה על ארוחה
צילום: דרור גלילי
מומלצים