שתף קטע נבחר

אין שיוויון: "במחוז ת"א פי 3 רופאים מבפריפריה"

הפערים בשירותי הבריאות בין הפריפריה והמרכז לא נראו גדולים יותר מעכשיו: מדו"ח שנמסר היום לכנסת עולה כי בעוד שבת"א ישנם 5.5 רופאים לאלף נפש, במחוז צפון ישנם 1.6 בלבד. מספר המיטות במחוז ת"א גדול גם הוא: 2.5 לאלף נפש, לעומת 1.4 בלבד במחוז דרום

הבדלים גדולים בשירותי הרפואה בין הפריפרייה למרכז: כך עולה מדו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שעמד הבוקר (ג') במרכזו של דיון מיוחד בועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. הדיון: לרגל "יום הנגב והגליל" שמצויין בכנסת.

 

תמריצים כלכליים נמוכים לרופאים בפריפרייה

היום צויין בכנסת "יום הנגב והגליל", במסגרתו התקיים דיון מיוחד של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. במסגרת הדיון הוגש לחברי הועדה דו"ח מיוחד של מרכז המחקר של הכנסת,

שבחן את הנושא. מהדו"ח עלו נתונים קשים על ההבדלים בין הפריפריה למרכז בשירותי הרפואה הניתנים לאזרח.

 

בין היתר נמצא כי שיעור הרופאים והאחיות המועסקים בפריפריה נמוך במידה ניכרת משאר המחוזות: בתל אביב 5.5 רופאים מועסקים לאלף נפש ובמחוז צפון – 1.6. בתל אביב 6.3 אחיות לאלף נפש ובמחוז דרום 3.7 בלבד. גם מומחיותם של הרופאים בפריפריה, כך עולה מהדו"ח, נמוכה משמעותית. פחות מ-60% מרופאי הקהילה בפריפריה הם מומחים, לעומת למעלה משני שלישים בשאר המחוזות. שיעור מיטות האשפוז בצפון ובדרום נמוך גם הוא מאשר במרכז: במחוז תל-אביב ישנן 2.5 מיטות לאלף נפש ובדרום 1.4 בלבד.

 

את הסיבה לכך ניתן, אולי, למצוא בתמריצים הכלכליים המוצעים לרופאים בפריפריה. על פי הדו"ח התמריצים אינם גבוהים והתוספת הממוצעת עומדת על 2,750 שקלים בחודש, כאשר מדובר בתוספת לעלות המעביד.

 

"משרד הבריאות מתנהל בעצלתיים"

"המצב לא טוב, אנחנו פועלים בזיעת אפינו אבל קשה מאד לטפל בזה", אמר בכנות מנכ"ל משרד הבריאות ד"ר רוני גמזו. גמזו ציין כי משרדו מתמקד, בין היתר, בתוספת תשלום לאחיות טיפות חלב בנגב, משום שישנן 30 עמדות לא מאויישות של אחיות טיפת חלב בעיקר במגזר הבדואי.

 

יושב ראש הועדה, ח"כ חיים כץ, אמר בדיון: "מגמת האוצר היא להוריד את תוחלת החיים, כדי לחסוך כסף. גם משרד הבריאות מתנהל בעצלתיים: התקנת תקנות אורכת שנים, הבירוקרטיה במשרד הבריאות היא כמו עסק ממשלתי גרוע. נמשיך לפעול במרץ כדי לשפר את איכות החיים של תושבי הפריפריה".

 

"יש פערים עצומים בכל הפרמטרים בין המרכז לפריפריות", הוסיף ח"כ חיים אורון (מרצ). "תורים לניתוחים בסיסיים ולרופאים מקצועיים אורכים שנה. בינתיים יש תקנים לא מאוישים שניתן לאייש באופן מיידי. מדברים על הקמת בית חולים נוסף באשדוד, לא בנגב. זה הביטוי האמיתי של סדרי העדיפויות. צריך בית חולים שני בנגב. רבע מהרופאים בקופות החולים מתקרבים לגיל הפנסיה. מי יחליף אותם בפריפריה? צריך לתת עדיפות בשכר לרפואה בפריפריה. אני לא מכיר פטנט אחר"

 

אורון מתח ביקורת על תוכנית משרד הבריאות להוסיף בתוך שש שנים 960 מיטות אשפוז. "תוספת 200 מיטות בשנה לא מכסה אפילו את הגידול הטבעי, ואנחנו נמצאים בגירעון לאחר שבמשך עשר שנים לא נוספה אף מיטה".

 

"דיבורים של משרדי הממשלה לחוד ומעשים לחוד", אמרה ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה). "רוצים להקצות 200 מיטות לבתי החולים, אבל המיטות יינתנו כנגד הוכחת הכנסות. איך אפשר להשוות בית חולים קטן בנצרת לבית חולים גדול וחזק כמו הדסה? איך ייתכן שבגליל המערבי, באזור של 650 אלף איש, אין אף יחידת IVF (הפריה) בעוד שבאזור תל אביב יש 11 יחידות כאלה ובאזור ירושלים, שבו 650 אלף תושבים ממש כמו בגליל, יש ארבע? המבחן האמיתי להעדפת הפריפריה יהיה אם נהריה יקבלו יחידה להפריה חוץ גופית".

 

"יש לי תור לטיפול דחוף בסרטן בעוד ארבעה חודשים בחיפה", אמרה לח"כים שרון עזני, חולה המתגוררת בפריפריה, "בני 80 ו-90 צריכים לחכות שנה לתור לטיפול גריאטרי. כל מה שסקרתם עד כה לא עוזר באופן מיידי לחולים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פחות רופאים מומחים בפריפריה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים