טקס המשיחה: עוף בתבלינים
טיול בחו"ל הוא הזדמנות מצוינת להכיר את הטעמים המקומיים, לכן רוב הסיכויים שאם יציעו לכם מנת עוף, תסרבו - למה לאכול משהו שמוגש לנו כמעט בכל יום? אלומה בליליוס בעד להשאיר את העוף בבית ומגישה לכם עוד מנה שעטופה בהמון תבלינים שמפעילים את כל החושים
לפני כמה ימים סיפרה לי לקוחה שבעת ביקורה בעיר ליון שבצרפת, הזדמן לה לבקר במסעדה בעלת 2 כוכבי מישלן, יחד עם חברתה הצרפתייה. הלקוחה שאלה את המלצר על איזו מנה הוא ממליץ, והוא מיד השיב שכדאי לה לבחור במנת העוף המיוחדת. אולם החברה הצרפתייה פסלה מייד את ההצעה והסבירה למלצר כי חברתה באה מ"מדינת העוף".
הסיפור העלה חיוך רחב על פניי, בעיקר משום שהרגשתי הזדהות עם פסילתה של חברתה. נכון, העוף הישראלי לא משתווה לטעמו או מרקמו של העוף האורגני של הצרפתים, אבל כשתייר ישראלי סועד במסעדות המעוטרות בכוכבי מישלן, עדיף שיתנסה בכל מאכל אחר, בעיקר משום שעוף הוא מאכל יומיומי בארצנו הקטנה ואינו נחשב לחגיגי.
המשפט "כל המוסיף הרי זה משובח" בהחלט מתאים למתכון הבא. באחד מהימים, כשהכנתי עוף ולא היה לי את כל חומרי גלם שהייתי צריכה, נאלצתי לאלתר לפי המצרכים שהיו בידיי, כך נולד המתכון הנ"ל. תערובת התבלינים העמוסה בהרבה שום יצרה איזון טעמים וריחות משכרים שמפעילים כל תא ועצב בלפחות שלושה חושים מתוך החמישה שהתברכנו בהם, וכמובן גורמים לשכנים להזיל ריר.
טיפים:
- במידה ואתם קונים עוף טרי, יש להכינו באותו היום, לכל המאוחר 24 שעות מיום קנייתו. במידה ולא הכנתם, אני ממליצה להעבירו למקפיא. במידה והריח העולה מעוף לא נעים, מקומו בזבל.
- הפשרת עוף: אסור באיסור מוחלט להפשיר עוף מחוץ למקרר (במיוחד בקיץ) או תחת מים חמים או קרים זורמים. הדרך הנכון והבטוחה היא להפשיר את העוף כלילה שלם במקרר לפני הכנתו.
- האם להשאיר את עור העוף או לא? אפייה עם עור העוף בהחלט מוסיפה הרבה שומנים מיותרים ומאידך טעמים ופריכות. אפשר לאפות עוף גם ללא עור והוא עדיין יהיה טעים, נימוח ושמנוני ומאידך הוא יספוג את טעמי התיבול באהבה ובחיבה יתרה. במידה ואופים ללא העור, תחילה יש לכסות את התבנית בנייר אלומיניום וכעשרים הדקות לקראת הסוף יש להוריד את נייר האלומיניום על מנת שהעוף יקבל צבע.
- חייבים לשטוף את העוף היטב ולייבשו לפני התחלת הבישול.
- רשימת התבלינים המופיעה במתכון יכולה להשתנות בהתאם לתבלינים שאתם אוהבים או בנמצא בבית. אני כן ממליצה לנסות לפחות פעם אחת לפי המתכון.
- אפשר להוסיף לתבנית העוף תפוחי אדמה ובצל ואף פטריות טריות ויש לכם ארוחה שלמה למשפחה בתבנית אחת.
כרעי עוף בתבלינים (צילום: אסף רונן)
עוף במשחת תבלינים
המרכיבים (ל-4 מנות):
4 כרעיים (רבעים) מחולקים
10 שיני שום מגורדות בפומפייה דקה (צריכות להפוך למחית)
5-6 כפות שמן זית
1 כפית מלאה פפריקה מתוקה
1 כפית פפריקה חריפה - אופציה
1 כף תבלין פילדלפיה
1 כף תבלין עוף גריל או תבלין לסטייק
1/2 1 כפות גרגרי כוסברה שלמים
2 כפות גרגרי חרדל צהוב
1 כף זרעי כמון או 1 כפית כמון טחון
1/2 עד 1 כפית כורכום
אופן ההכנה:
- בקערה מערבבים יחד את כל התבלינים והשמן עד להיווצרות משחה. במידה ולא נוצרה משחה אפשר להוסיף עוד כף שמן או מים.
- מוסיפים, כל פעם בנפרד, כרע (רבע) ובעזרת הידיים מורחים את משחת התבלינים, עד שכל חלקי העוף מכוסים.
- מניחים את הכרעיים המתובלים בתבנית עם נייר אפייה כשהעור כלפי מעלה.
- אופים בתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות למשך שעה לפחות. אחרי חצי שעה יש להפוך את העוף על מנת שגם החלק התחתון יקבל צריבה וצבע.
- אלומה בליליוס הבעלים של "קייטרינג לאירועים קטנים " הנותנים שירותי קייטרינג למסיבות ואירועים.
- אסף רונן - צילום מזון, תדמית ופרסום.
- סטיילינג ועיצוב: שרון טמיר 052-8393236
- בשרים: מעדניית דלישס באפקה, ת"א 03-6491122