הטלגרף: "האמריקנים תמכו במחוללי המהומות"
העיתון הבריטי פרסם מידע לפיו גורמים מצרים שתכננו את המהומות במדינה זכו לתמיכת הממשל האמריקני. בין אם המידע אמין או לא, ניכר שממשל אובמה החליט לא להתאבד עם הנשיא מובארק, ומפנה לו כתף קרה
"הממשל האמריקני תמך בחשאי בגורמים שונים העומדים מאחורי המהומות במצרים". כך נטען היום (שבת) בפרסום של ה"דיילי טלגרף" הבריטי.
על סף הפיכה - כל הדיווחים ב-ynet:
- ארה"ב מאיימת בהפסקת הסיוע: "לתת מענה לעם"
- אפקט מצרים: הפגנות בירדן להפלת השלטון
- מצרים משבשת את הגישה לרשת
- על רקע המצב בקהיר: וול סטריט ירדה בחדות
- ישראל עוקבת בדאגה: "הפיכה תשנה התפישה"
- עדכונים שוטפים בפייסבוק של ynet
על פי הדיווח, הגורמים שנתמכו על ידי ארצות הברית, תכננו את ההפיכה השלטונית בשלוש השנים האחרונות. עוד נכתב כי השגרירות האמריקנית בקהיר סייעה לצעיר ממתנגדי המשטר להגיע לוועידה בניו-יורק בנושא, תוך הסתרת זהותו מהשלטונות המצריים.
ה"דיילי טלגרף" בחר שלא לחשוף את שמו של הצעיר שבא במגע עם גורמים אמריקנים, אולם דיווח כי הוא נעצר על ידי גורמי בטחון מצריים בחשד שלקח חלק בתכנון ההתקוממות מאז 2008, במטרה לכונן ממשלה דמוקרטית במדינה ב-2011. הפרטים שהגיעו לעיתון הבריטי נחשפו לראשונה באחד המסמכים הסודיים שהודלפו במקור לאתר ויקיליקס. על פי המסמכים, הממשל האמריקני כבר הפעיל בעבר לחץ על המשטר בקהיר לשחרר מתנגדים לו, שנעצרו במדינה.
בין אם הדיווח ב"טלגרף" הבריטי נכון ובין אם לא, אין ספק שהתמונות מקהיר, אלכסנדריה וסואץ שנראו היטב ב"חדר המצב" בבית הלבן, שכנעו את הממשל האמריקני לעשות צעד נוסף - להתרחק מחוסני מובארק ולהתקרב להמוני המצרים הדורשים שינוי.
הקולות מוושינגטון השתנו מהקצה לקצה בסוף השבוע: מגישה מאוזנת ביום שישי בבוקר, הפך הקו במהירות לקשוח כלפי הנשיא המצרים. ההמון, שהבעיר את בניין מפלגת השלטון והשוטרים שפשטו מדים ונבלעו בתוך ההמון, עשו את שלהם ושינו את הלך הרוח בבית הלבן. כמה שעות לאחר מכן נשמעו מוושינגטון איומים של ממש לפגיעה בסיוע האמריקני למצרים, המסתכם במיליארד וחצי דולר בשנה, אם לא יתבצעו לאלתר רפורמות פוליטיות, כלכליות וחברתיות.
כשמובארק החל לאבד שליטה ברחוב, התרחק ממנו הממשל האמריקני. ככל שהצילומים מרחובות הערים הגדולות במצרים היו מדהימים יותר, התגובה האמריקנית היתה בהתאם.
מצרים היוותה בעשורים האחרונים עוגן מרכזי במדיניות ארה"ב במזרח התיכון. מובארק היה בן-ברית, שותף במלחמה באל-קאעידה, ציר מרכזי בשמירה על שלום עם ישראל. הדבר האחרון שוושינגטון רצתה הוא קריסת הממשל המצרי ונפילתו בידי גורמים עוינים כמו האחים המוסלמים, וביטול הסכם השלום עם ישראל, אבל ניכר שלוושינגטון אין כל כוונה להתאבד עם השליט בן ה-82 שנראה על פי כל הפרשנים האמריקנים כמי שסופו קרב. למקבלי ההחלטות בבירה האמריקנית לא ברור אם מובארק מבין בכלל את חומרת מצבו. הופעתו הלילה בטלוויזיה המצרית היתה מתריסה וקשוחה, עם הבטחות מהסוג שהציבור המצרי שמע לשובע.
רק לאחר ההופעה של מובארק, טילפן אליו הנשיא אובמה לשיחה לילית של חצי שעה. שיחה שבה ניסה הנשיא האמריקני לבדוק את מצבו של הנשיא המצרי, וכיצד הוא מתכונן לשמור על שלטונו. אובמה ביקש לברר עם מובארק כיצד הוא מתכוון להרגיע את הציבור המצרי ברפורמות ודיאלוג, אבל הזהיר שארה"ב לא תוכל לעבור לסדר היום על פציעה והרג מפגינים ברחובות מצרים.
האמריקנים קוראים את הביקורת הגורפת של הציבור המצרי נגדם. הם רואים מפגינים מצרים מניפים תרמילים ריקים של גז מדמיע שיורים לעברם השוטרים המצרים ועליהם הכיתוב "תוצרת ארה"ב". זו לא הפיכה אנטי-אמריקנית, אבל בוושינגטון נזהרו שלא תהפוך לכזו.
המסר האמריקני: נדרש שינוי
בממשל ביטלו אמש את התדרוך היומי של מחלקת המדינה כדי לרכז את המסר מהבית הלבן וגם שם התאחר הדובר רוברט גיבס להתייצב לתדרוך היומי. כשהגיע לחדר התידרוכים, נשמע כמי שהולך על ביצים. גיבס אמר שכל מילה שיוצאת מוושינגטון נשמעת היטב בקהיר ואסור להפוך את ארה"ב לאויבת העם המצרי.
לאורך כל התדרוך נשאל מדוע אינו מגיב בצורה ברורה יותר ומדוע הנשיא אובמה אינו מופיע בציבור. גיבס מלמל שוב ושוב ש"המצב נזיל" והבהיר לכתבים שדברים מתרחשים בשטח בעוד הם יושבים בחדר התדרוכים ולא בטוח כלל שהם מודעים למציאות המשתנה. אבל בתדרוך הזה הטיל גיבס פצצה כשהבהיר ש"צריך לבוא שינוי", אחר כך תיקן ש"חייב לבוא שינוי", שכן אחרת הממשל יבחן לקצץ בסיוע למצרים.
המסר האמריקני עבר בכל הצינורות. ממחלקת המדינה למשרד החוץ המצרי ומהפנטגון לראשי הצבא המצרי. לגמרי במקרה נפל לידי ראשי הצבא האמריקני ביקור בוושינגטון של הרמטכ"ל המצרי, סמי חאפז עיינן, שנועד עם ראש המטות המשולבים מייק מאלן.
בעקבות המהומות במצרים בימים האחרונים, אמרה מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון כי היא "מודאגת מאוד מהשימוש בכוח" שעושים הכוחות המצריים כדי להשליט סדר ולהשתלט על המפגינים. גם ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, התייחס למצב במצרים ובראיון לרשת CNN אמר: "אני חושב שמה שאנחנו צריכים זו רפורמה במצרים".
Read this article in English