קהיר בוערת: הרס וביזה ברחובות, אסירים נמלטו
"אין משטרה, המדינה מעודדת כוחות הגנה אזרחיים, הצבא לא מסייע והבריונים בכל מקום". בעלי החנויות בקהיר צובעים את חלונות הראווה בלבן כדי להסתיר הסחורות, אבל הצבע לא מכסה את מראות עירם, הנחרבת לנגד עיניהם. אולי כדי למנוע את המשך הביזה, שידרה הטלוויזיה המצרית תמונות של בוזזים שנעצרו
הכאוס משתלט על ערי מצרים. כשהם חמושים במקלות וסכינים מאולתרים, מקימים תושבי מצרים את מה שנראה כמשמר אזרחי מאולתר. מטרתו להגן על בתי התושבים מפני מעשי ביזה ואלימות, לאחר היעלמותה של המשטרה מהרחובות, וההבנה כי לא היא תשמור על חייהם ורכושם. גם מחוץ לבתים, תחושת חוסר הביטחון והיעדר המשטרה משתלטת. סניפי בנק, צמתים ומבני ציבור חשובים, עליהם הגנה המשטרה דרך קבע, ננטשו, והפכו למטרות קלות עבור הבוזזים.
מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים, הכתבות והתמונות - בעמוד מיוחד
- מצרים: שוטרים היכו כתב בריטי במוטות ברזל
- הפגנה בחיפה: ההפיכה הצליחה. מובארק סוס גמור
- עדכונים שוטפים - בפייסבוק של ynet
הטלוויזיה המצרית הקרינה את תמונותיהם של עצורים, שנעצרו בחשד לפעולות ביזה וגזל במצרים. נראה כי זו היא עליית מדרגה מניסיונו של המשטר המצרי להתמודד עם הכאוס השורר ברחובות. במקביל, דיווחה רשת אל ערבייה כי גם הצבא קיים גל מעצרים של "פורעי חוק" במספר אזורים בקהיר
המחאה נמשכה לצד השינויים הפוליטיים במדינה. בצהריים הממשלה התפטרה, הערב הטיל נשיא מצרים על אחמד שפיק להקים את הממשלה החדשה - כך דיווחה הטלוויזיה המצרית. שפיק שימש בעבר כמפקד חיל האוויר המצרי. במקביל, מונה עומאר סולימאן לסגנו של מובארק. עוד דווח במצרים, כי בניו של הנשיא ואשתו עזבו את המדינה ללונדון - אך בקהיר הכחישו. בנוסף, נמסר כי הבן גמאל התפטר מתפקידיו במפלגת השלטון. במהומות במצרים נהרגו עשרות בני-אדם ואלפים נפצעו.
"אין כאן משטרה בשום מקום", אמרה היום גאדיר (23), בת למשפחה מהמעמד הגבוה בקהיר. מחוץ לבית, היא מספרת, ניצבים השומרים הפרטיים אל מול ילדים, מהם מונעים להיכנס לשכונות היוקרה המגודרות, שרבות כמותן קמו בשנים האחרונות במצרים. "המצב כעת הוא שהקהילה פועלת במשותף להפסיק את התופעה הזו ולהגן על עצמה". השלטונות, אגב, קראו לא מכבר לתושבים להגן על עצמם ותמכו בהקמת הכוחות האזרחיים.
המשטרה פרשה מההגנה על תושבי העיר ברגע שהצבא השתלט על קהיר. מאותו רגע, מספרים עדי ראייה לכתבים בקהיר על המון המתגודד במרכולים, מרכזים מסחריים, סניפי בנק, מבנים פרטיים וציבוריים.
"המצרים קוראים לצבא להתערב כדי להשיב לעיר את החוק והסדר", אמרו המפגינים וקראו לעצירה מיידית של הביזה וההרס שהשתלט על קהיר.
במסגרת אמצעי הזהירות שנוקטים הסוחרים בעיר, רבים מהם צבעו את חלונות הראווה, לרוב בלבן. זאת על מנת שהעוברים והשבים לא יוכלו להבחין בסחורה המוצעת למכירה ולא יפרצו את החנויות. על פי כמה עדי ראייה, קופות בבתי עסק רבים נגנבו ונפרצו, גם בשכונות היוקרה של קהיר, בהן השכונה היוקרתית מוהנדיסין, הסמוכה לשכונות עוני. "התושבים ניצלו את המצב כדי לבזוז בתים וחנויות", סיפר מוהאי מחמוד, בעל חנות בשכונת היוקרה.
קהיר בוערת. גם שכונות היוקרה לא נותרו מחוץ להפיכה (צילום: רויטרס)
"הם נותנים למצרים להישרף עד היסוד"
במהלך המהומות הציתו המפגינים ברחובות העיר כנגד נשיא מצרים חוסני מובארק, מספר לא מבוטל של בנייני ממשל. פעולות המחאה כנגד שלטונו בן 30 השנים, התלקחו כמעט בין לילה. אבל האזרחים המצרים לא מאשימים במעשים את עצמם. להפך, הם מאשימים את הצבא, את המשטרה שנעלמה כאמור, את השלטון.
"הם נותנים למדינה להישרף עד היסוד", אמר אינס שאפיק, בן 35, תושב העיר. הטלוויזיה הממלכתית המצרית מדווחת אמנם על כוחות צבא שנשלחו להגן על האזרחים ולסייע להם במאבקם נגד המפגינים. אבל אלה, על פי העדויות, בוששו להגיע.
מפגינים ברחובות קהיר. "בריונים בכל מקום" (צילום: AFP)
"הניסיונות שלנו להגן על עצמנו הסתיימו", אמר היום סלאח סאלם, בעל חנות במרכז קהיר.
"הבריונים נמצאים בכל מקום, הממשלה הפסיקה להגן עלינו, ואנחנו שולחים את הילדים שלנו כמגינים חיים על הרכוש שלנו מפני הפושעים", אמר בצער. "
ולצד הדברים הללו, הטלוויזיה המצרית מדווחת גם על כאוס בבתי המאסר. עשרות, אם לא מאות אסירים, מהם לפחות 60 כאלה שנאשמו באונס, נמלטו מבית הכלא בקהיר. דיווחים נוספים עסקו בהרס בית החולים לילדים, המרכז הרפואי היחיד במדינה המטפל במחלת הסרטן בקרב ילדים. "הם דולקים ברחובות, החיים והרכוש שלנו בסכנה", אמר אחד הקונים בחנויות. "צאו מכאן", זעק אל עבר כמה מהבוזזים במרכול, שעה שאלה עטו על המצרכים. בנוסף לחנויות ולמוסדות שניזוקו, גם המוזיאון המצרי, בו מוצגים הפרעונים החנוטים, נפרץ. נזק קשה נגרם למקום, ובראשו שתיים מהמומיות העתיקות שנחרבו.