ארה"ב תנטוש גם אותנו? "אין מחויבות טוטאלית"
התגובה האמריקנית למהומות במצרים הוכיחה כי לוושינגטון אין בעיה להתנער גם מבת ברית ותיקה כמו קהיר. בקרוב אצלנו? "האפשרות תמיד תהיה קיימת", מודה מומחית למדיניות החוץ של ארה"ב. מומחה אחר ממליץ על הידוק הקשרים עם הודו וסין
אחרי שאובמה הפנה כתף קרה למצרים, האם ישראל הבאה בתור? "האפשרות של נטישה בגלל אינטרסים תמיד תהיה קיימת, גם כלפי ישראל", אמרה היום (ב') בשיחה עם ynet מיכל פומרנץ, פרופסור אמריטוס באוניברסיטה העברית ומומחית למשפט בינלאומי ומדיניות החוץ של ארצות הברית.
מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים והתמונות - בעמוד מיוחד
- עמרו מוסא עם המפגינים: יש צורך בחילופי שלטון
- שגריר ארה"ב הזהיר ב-2006: "יש ואקום במצרים"
- ריבלין על צבא מצרים בסיני: לבחון אישור הכנסת
- לא הכל שחור/פרשנות
גם ישראל תינטש בסוף? הגיבו בפייסבוק
לדבריה, "ארה"ב אינה מחויבת למדינה באופן טוטאלי, והעובדה שזה קרה כעת במצרים, וקרה גם באיראן, כלפיה היו יחסים כה חמים עד כדי ששקלו בתקופת קרטר אפילו להעביר לידה ידע גרעיני, מוכיחה שזה תמיד קיים. במיוחד כשיש שינויים בממשל, כמו שנוכחנו גם בארה"ב". עם זאת, פרופסור פומרנץ מדגישה כי תסריט כזה הוא עדיין רחוק מכדי מימוש.
ארה"ב יישרה קו בסוף השבוע עם המפגינים נגד מובארק, ואיימה לעצור את הסיוע למצרים אם הנשיא לא יקדם רפורמות במדינה. "התלונות של הציבור המצרי חייבות לקבל מענה מיידי על-ידי ממשלת מצרים", הבהירו בבית הלבן, בזמן שרבבות מפגינים קראו להפלת שלטון מובארק.
פרופסור פומרנץ אומרת כי ארה"ב חייבת להבחין מה יותר גרוע מהמצב הקיים, בו אין דמוקרטיה של ממש במצרים. "לא רק האוכלוסייה המקומית תסבול, אלא גם האינטרסים של ארה"ב וכמובן השכנה ישראל", היא מזכירה.
פרופסור איתן גלבוע, מומחה לארה"ב מאוניברסיטת בר אילן, המליץ בשיחה עם ynet להקדים תרופה למכה ו"לעשות חושבים" על היחסים עם וושינגטון, למרות התמיכה בקונגרס ודעת הקהל האוהדת בארצות הברית.
"ישראל מפסידה, ניצחון לאיראן"
פרופסור גלבוע אומר כי ברק אובמה תקע למובארק סכין בגב וכבר הפנה לנו עורף פעם אחת, ולכן יש "להסתכל טוב לעבר העתיד". לדבריו, "עלינו לפתח יחסי חוץ עם המעצמות העולות - הודו, לה כבר יש שיתוף פעולה איתנו על רקע צבאי, וסין. זאת, לצד שיפור דחוף ביחסינו הלא פשוטים עם אירופה".
אובמה, לדידו של פרופסור גלבוע, חותר באופן בלתי נלאה לדמוקרטיה, ומוליך את מצרים לעבר מונרכיה. ההשלכות יגיעו גם לישראל. "הוא עושה מה שקרטר עשה, כשניסה בזמנו להיפגש עם חומייני. זה קרה גם
בלבנון, שהאמריקנים חשבו 'נסלק את הסורים', וקרה גם בעזה, כולם באותם תפיסה שגויה, שמשפיעה בסופו של דבר עלינו".
"כל בעלי בריתה של ארה"ב במזרח התיכון יעשו חושבים עכשיו, וגם כאן ישראל היא המפסידה, כאשר איראן תעלה על הגל ומבחינתה זהו ניצחון איראני, כמו כל מכה לארה"ב", הוא סבור, "קוצר הרואי של אובמה יכול לשנות סדרי עולם, בכך שישרת את איראן שרוצה להנחיל משטרים אחרים במדינות האזור שעוד נשארו מתונות. שלא לדבר על כך שבמצב בו איראן גרעינית, ארה"ב מחוץ למזרח התיכון באופן טוטאלי".
עם זאת, יש גם מקום לאופטימיות. "יש כאן דמוקרטיה, וייתכן אפילו שהמניות שלנו התחזקו בוושינגטון, כי ישראל יציבה, והיא היחידה שאפשר לסמוך עליה בכל המזרח התיכון. לצד כך, דעת הקהל האמריקנית עומדת חזק לצדנו - כשני שליש מהציבור אוהבים את ישראל, ובקונגרס אין נושא שנמצא בתמימות דעים כה גדולה כמו ישראל".