ביקור בסטילרניישן: חוויות מפיטסבורג
ימים ספורים לפני הסופרבל לא קשה לזהות את העובדה שעיר שלמה התגייסה לתמוך בסטילרס לקראת המשחק מול גרין ביי. "הדבר היחיד שנשאר לאנשים זאת הקבוצה", מספרים התושבים
לפני כשבוע נסענו חברי ואני בשעת ערב מאוחרת מפילדלפיה לפיטסבורג, נסיעה של כחמש שעות וחצי. כ-200 ק"מ מפיטסבורג הבחנו מרחוק בשלט מהבהב בצד הכביש המהיר. כרגיל, הנחתי שמדובר בעוד שלט עבודה בכביש. כשהמשכנו לנסוע אמנם ראינו עדויות לעבודה בכביש, אולם במקום לציין 'זהירות! עבודה בכביש' השלט עם הנורות האדומות המהבהבות קרא ‘Go Steelers!’. מסתבר שהאהדה לקבוצת הפוטבול מגיעה הרחק מעבר לגבולות עיר האם שלה.
הסטילרס הם אולי מקור הגאווה הגדול ביותר של פיטסבורג. בעברה היתה ידועה בשל תעשיית פלדה משגשגת, אך לאחר הצטמצמות התעשייה והמשבר הכלכלי שפקד את העיר וארה"ב בכלל והביא לנטישתם של המונים, קבוצת הפוטבול היא כל שנשאר לתושבים.
"תחשבי אפילו רק על השם", אומר מייקל פרינור, המתגורר בעיר ארבע שנים, "הקבוצה נתפסת כקבוצה של מעמד הפועלים. כשתעשיית הפלדה
היתה חזקה, להיות עובד במפעל היה הדבר הכי משמעותי, היתה בזה גאווה. אחרי שהתעשייה ירדה אנשים היו תחת הרבה מתח. הדבר היחיד שנותר להם כדי להפיג קצת את המתח זה לצפות בספורט".
תחושת הגאווה שקבוצת הפוטבול המקומית מביאה לתושבים באה לידי ביטוי בדרכים שונות ומשונות. העובדה שהסטילרס עלו השנה שוב לסופרבול, הפעם מול גרין ביי פאקרס מוויסקונסין (בין ראשון לשני, 01:30, ESPN, FOX וספורט 5), רק נותנת לאוהדים עוד סיבה להפגין את האהדה הפנאטית שלהם לקבוצה.
גם הדינוזאור מחוץ למוזיאון התגייס לעזרת הסטילרס (נעמה פרידמן)
נדמה כי העיר כולה מתגייסת למשימה - כל האוטובוסים הנוסעים ברחבי העיר מציגים את הכיתוב Go Steelers!, חנויות בייגלים מוכרות אותם בצבעי הקבוצה (שחור וזהב), ובשבועיים האחרונים אי אפשר לפתוח את הרדיו מבלי לשמוע את השדר קורא לכל המאזינים להתאחד ולתמוך במועדון בדרך לניצחון.
הפעם הקודמת שהסטילרס עלו לסופרבול היתה לפני שנתיים, אז מול אריזונה קארדינלס. ראש עיריית פיטסבורג, לוק רייבנסטאהל, החליט לכבוד המאורע לשנות את שמו באופן רשמי ללוק סטילרסטאהל. הוא השתמש בשמו החדש במשך כשבועיים, אולם בסופו של דבר לא הגיש את המסמכים הנחוצים לשינוי השם באופן רשמי. ראש עיריית פיטסבורג הוא דוגמה מובהקת לדרכים ההזויות בהן ילכו אוהדי הסטילרס כדי להביע את אהדתם.
הטריבל טאוול מלווה את תושבי פיטסבורג מרגע לידתם (AP)
"לפני שבועיים הלכתי לצפות במופע סטנדאפ", מספר פרינור. "בקהל היו כמה מאות אנשים. במהלך המופע אנשים בקהל פשוט התחילו לצעוק 'סטילרס!'. לא היה ברור אם הם רצו להפריע למופיעים בכוונה או פשוט להראות את התמיכה שלהם בקבוצה. מה שכן היה ברור זה שהם היו מאוד שיכורים. לא היה שום דבר על הבמה שקשור לפוטבול. באופן כללי אם תשימי הרבה אנשים מפיטסבורג במקום אחד ותתני להם מלא אלכוהול, בסופו של דבר מישהו יתחיל לצעוק 'סטילרס!'".
אחד האלמנטים המזוהים ביותר עם הפיטסבורג סטילרס הוא ה'מגבות הנוראיות' (Terrible Towels). אלו הן מגבות בצבעי הקבוצה שהאוהדים מנופפים במהלך משחקים. "בימים בהם יש משחקים אנשים נוסעים במכוניות, תוקעים בצופר ומנופפים במגבות הנוראיות", מספר פרינור. "את יכולה לדמיין שאצטדיון שלם מנופף במגבות כאלה זה מחזה די מבעית לשחקן של קבוצה יריבה. הוא בטח לא הולך להיות בטוח בעצמו במשחק הזה".
אוהד הסטילרס. מסירות ללא גבולות (AP)
סאם פרייס, המתגורר בפיטסבורג כל חייו, מספר כי בזמן הסופרבול כל מקום בעיר ריק מאדם - חוץ מאשר בארים. "לפני שנתיים הלכתי לקולנוע בזמן משחק
הגמר בין הסטילרס לקארדינלס. הייתי האדם היחיד בקהל", הוא מספר. פרינור ופרייס לא יודעים לומר איזו קבוצה תנצח ביום ראשון, אבל דבר אחד הם כן יודעים - לא משנה מה תהיה התוצאה, אחרי המשחק הולכת להיות מהומה בעיר.
"תמיד אחרי סופרבול בו משחקים הסטילרס אוהדים הורסים מקלטים, מציתים ספות ברחוב והורסים בערך כל שנקרה בדרכם עד שהמשטרה צריכה להתערב", מספר פרייס. "וזה קורה בלי קשר לתוצאת המשחק", אומר פרינור. "אם הסטילרס מפסידים הם עושים זאת מתוך תסכול ואם הם מנצחים הם עושים זאת משום שהם לא יכולים להכיל את ההתלהבות שלהם".
על סמך כל הדברים האלה פתאום לא קשה כל כך להאמין לאמרה הידועה בפיטסבורג, לפיה אם אתם רואים דלת מוסך של בית שעליה מרוסס "סטילרס" - כנראה שבעלי הבית עשו את זה בעצמם.