שתף קטע נבחר

עוברים למשכורת אחת - איך מתמודדים?

גירושים, פיטורים או חלילה מוות פתאומי, עלולים להביא את משק הבית מהישענות על שתי משכורות חודשיות, למציאות של מפרנס אחד. חשוב שנתאים את עצמנו וניערך בהתאם

גרוש, אלמנה ומובטל נפגשים כדי לחשוב יחד איך לצאת מהחובות. לא, זו לא התחלה של בדיחה, אלא מצב שמתאר אנשים שביום בהיר אחד מוצאים את עצמם נאלצים לכלכל את משק הבית בעזרת משכורת אחת בלבד, בעקבות גירושין, פיטורים או חלילה מוות.

 

במקרים רבים, אנשים שעברו את אחת מהטראומות הללו, מגיעים למצב של חובות עמוקים בגלל חוסר מודעות כלכלית או בעיה ביכולת הניהול הפיננסי. מה אפשר לעשות כדי למנוע פגיעה בכלכלה של התא המשפחתי במצבים כאלה?

 

מחיר הגירושין: ירידה של 2 עד 4 עשירונים

הסטטיסטיקה מראה כי גרושים טריים יורדים ב-2 עד 4 עשירונים בעקבות הגירושין. אחת מהסיבות הבולטות לכך היא העובדה שההוצאות הקבועות (שכר דירה או משכנתא, ארנונה, חשמל וכד') מכפילות את עצמן מכיוון שכעת הם מנהלים שני משקי בית נפרדים.

 

סיון, בת 35, אחות בבית חולים, התרגלה לרמת חיים גבוהה: בית מפואר, רכב יוקרתי, חופשות מפנקות, בגדי מעצבים ועוד.

 

היא היתה אמא לשני ילדים ונשואה לרופא מצליח, עד שתפסה אותו בוגד עם האסיסטנטית שלו, והתנפצה לה בועת האושר והעושר.

 

הם התגרשו מיד בכעס רב, וסיון נותרה עם צלקת נפשית עמוקה. הטראומה הנפשית ברורה, ואם נוסיף לזה את הטראומה הכלכלית - נקבל אישה, שנותרה חבולה נפשית וכלכלית.

 

הבעיה החמורה יותר היא שמאז ומתמיד ניהל בעלה של סיון את כספי המשפחה, ולה לא היה כלל מושג מה המצב שלהם בחשבון הבנק, אילו נכסים יש להם, האם הם בחובות וכדומה.

 

בעלה ניצל זאת לטובתו והסתיר ממנה נכסים משותפים בשווי שני מיליון שקל. למרות שקיבלה מזונות בסכום גבוה יחסית, עדיין היתה צריכה לרדת ברמת החיים באופן קיצוני. היה לה קשה מאוד להתמודד עם המצב החדש - היא הרגישה שבעלה עשה את הטעות והיא וילדיה נאלצים לשלם את המחיר הכואב.

 

בסופו של דבר נכנסה לחובות, זאת למרות שהמציאות הכלכלית החדשה חייבה אותה להוריד את רמת הצריכה. מצב זה מאפיין גרושים רבים - בשל הקושי להיפרד מסמלי הסטאטוס, הרצון "לצ'פר" את הילדים על טראומת הגירושין וההתכחשות למצב הקיים.

 

במקביל עוברים לרוב הגרושים הטריים גם תהליך נפשי של רצון לטפל בעצמי, לשפר את חיי, לפנק את עצמי, המתבטא בהוצאות כמו טיפולים פסיכולוגיים, נסיעות לחו"ל, טיפוח עצמי ועוד. תהליך זה גורם לרבים גם להתגרש וגם להתרושש.

 

פיטורים – פגיעה קשה באגו

שמעון בן 45, עובד מוכשר בתחום ההיי-טק עם שכר נאה של 20 אלף שקל נטו, פוטר במפתיע מעבודתו, ורק כעבור שנתיים מצא עבודה חדשה. עם הפיטורים, הרגיש שזה רק "עניין של זמן" עד שימצא את משרת חלומותיו, אלא שהוא שכח שבתחום ההיי-טק גיל 45 כבר נחשב ל"זקן" ומציאת עבודה בגיל זה ובאותם תנאי שכר היא משימה מאתגרת במיוחד.

 

הפגיעה באגו, ההתכחשות למציאות החדשה והרצון לשמר את רמת החיים של המשפחה, הביאו למצב של "אכילת" הפיצויים והחסכונות וכניסה לחובות של קרוב לחצי מיליון שקל. דווקא כשהחליט שהוא מוכן להנמיך את דרישות השכר במקביל לירידה ברמת החיים, מצא שמעון עבודה שסיפקה אותו.

 

סיפור זה מייצג מקרים רבים בהם מפוטרים ממשיכים לחיות באותה רמת חיים, במקום להכריז על תוכנית חירום כלכלית, ובסוף מוצאים את עצמם בחובות גדולים שמובילים לייאוש ולקושי עוד יותר רב יותר במציאת עבודה.

 

התאלמנות - המכה הקשה ביותר

פטירת בן/בת הזוג היא אחת המכות הקשות ביותר לאדם, במיוחד כיוון שמדובר בשינוי בחיים שהוא קבוע, בניגוד לפיטורים למשל. לצד הקשיים הנפשיים הנגזרים מהאבדן, פטירה משנה את המבנה של המשפחה ואת חוסנה הכלכלי. כאשר המפרנס הראשי או המשני בבית נפטר, האיזון נפגע, והמשפחה הופכת חשופה יותר לטלטלות כלכליות.

 

לאחר פטירת בן או בת הזוג, האלמנים הטריים מקבלים סכומי כסף גדולים מביטוח החיים, ממקום העבודה של הנפטר וכן הלאה. סכום כסף זה נועד להבטיח את עתיד המשפחה ומצריך תכנון לטווח ארוך, אך הנטייה הראשונית היא להוציא אותו לצרכי פיצוי על האובדן ולהפיכת המצב לנוח יותר עבור בני המשפחה שנותרו.

 

משפחות רבות מוציאות בתקופה של עד 5 שנים מהפטירה של אחד מבני הזוג מאות אלפי שקלים, והוצאות אלה פוגעות ביכולת של המשפחה להשתקם כלכלית בטווח הארוך.

 

קבלת הכספים לאחר הפטירה מעלה דילמות לגבי יעוד הכסף ומטרות השימוש בו. כאשר אין צוואה מפורשת, עולות שאלות כבדות משקל כגון: האם הכסף נועד לאפשר הזדקנות בכבוד לאלמנ/ה, או שמא הוא מיועד למימוש פרויקטים כגון לימודים ודירות לילדים שהוגדרו כאשר שני בני הזוג היו בחיים; האם צריך לחלק את הכסף כך שכל אחד מהשארים ינהל אותו כראות עיניו ועל פי המטרות החשובות לו או שמא יש לרכז אותו בידי האלמנ/ה, ועוד.

 

אז איך ניתן להתמודד עם המעבר למשכורת אחת?

הפרדה בין רגש לחומר - אין ספק שגירושים, פיטורים וכמובן מוות של בן/בת הזוג, הם אירועים מאוד מצערים בחיים ומשפיעים משמעותית על המצב הנפשי שלנו. אמנם קל יותר לומר זאת ופחות קל ליישם, אך חשוב להבין שהקושי העיקרי במצבים אלה הוא מנטאלי, ועל מנת לצלוח את המשוכה הכלכלית, חובה להפריד בין הרגש לחומר.

 

נסו לקבל את המציאות החדשה ולהפנים את העובדה שאתם פותחים פרק חדש בחיים מבחינה כלכלית.

 

קיבלתם סכום כסף חד- פעמי? זהירות - הימנעו מצריכה מהירה שלו, ותכננו לטווח רחוק. בין אם מדובר בכספים שהתקבלו כחלק מהסכם הגירושים, פיצויים או ביטוח החיים - זכרו שסכום זה אמור לשמש אתכם לאורך זמן. הילחמו בנטייה הטבעית שלהם לבזבז את הכסף מיד כפיצוי רגשי על הטראומה.

 

בניית תקציב חדש ל"יום שאחרי"- בנו תקציב חדש המותאם לשינויים בהכנסות ובהוצאות, וקחו בחשבון גם סעיפי הכנסה שונים כגון קצבת שארים, סיוע מביטוח לאומי, דמי אבטלה, השלמת הכנסה וכדומה. יחד עם זאת, כדאי להימנע בהתחלה ממעבר כלכלי דראסטי מדי, כדי לא להעמיק את הטראומה.

 

עלייה בהוצאות - לעיתים קרובות, במקביל לירידה ברמת ההכנסה, חלה גם עלייה ברמת ההוצאות: טיפולים פסיכולוגיים, קניות אמוציונאליות מנחמות, הרצון לפינוק עצמי הם דוגמאות אחדות.

 

נצלו את הזכויות המגיעות לכם על פי חוק - הנחות והטבות שונות (כדוגמת ארנונה), נקודות זיכוי במס הכנסה, קצבאות, עזרה סוציאלית, תוספת ימי מחלה להורים לילדים חולים, החזרי מס למפוטרים וכדומה.

 

גירושים - התייחסו למזונות כהכנסה שעתידה להסתיים בשלב כלשהוא. אנשים רבים מתרגלים למזונות ולא נערכים ליום בו לא יקבלו אותם יותר.

 

מפוטרים, הכרזה על תוכנית חירום כלכלית - הדבר הראשון שצריך לעשות הוא הכרזה על תוכנית חירום כלכלית וצמצום דראסטי בהוצאות המשתנות בכל הסעיפים ובעיקר מתנות ומותרות.

 

חשוב לשתף את בני המשפחה במצב החדש ולגרום להם להירתם לעניין. כשיש ילדים קטנים, שתפו אותם בזהירות והימנעו מלשדר מצוקה כלכלית.

 

השלב השני הוא מיפוי מקורות ההכנסה הקיימים – דמי אבטלה, פיצויים, חסכונות, שכר של מפרנסים אחרים במשפחה וכו'. השתדלו להימנע משימוש בכספי הפיצויים - הם מיועדים לפנסיה.

 

אופטימיות - פיטורים הם מכה קשה לאגו, אך אל תאריכו את תקופת האבל. אספו את עצמכם והקרינו ביטחון ושמחת חיים, הרי כולנו יודעים שמציאת עבודה חדשה תלויה רבות במצב המנטאלי של המובטל.

 

זכרו גם שהיציאה משגרה (העובדה שלא מגיעים לעבודה כל יום) יכולה להיות גם הזדמנות טובה (אמנם מאולצת) לקצת זמן איכות משפחתי ואישי. למרות הדאגות והטרדות, נסו גם ליהנות מהתקופה הזו, אפילו דרך בילויים שלא כרוכים בעלויות גבוהות כמו פיקניקים בטבע, בילוי בחוף הים וכדומה.

 

פיטורים, חשיבה לטווח ארוך - בעלי סיכויים נמוכים לחזרה לשוק העבודה יעשו בחוכמה אם יבנו תוכנית כלכלית לטווח ארוך המתחשבת בנכסיהם הקיים והעתידים ויגזרו ממנה תקציב מסודר.

 

לסיכום, נסו להילחם בנטייה הטבעית שלנו להמשיך את רמת החיים כרגיל אחרי אירועים מסוג זה. השתדלו להפריד בין הרגש לחומר ולהיערך נכון למציאות הכלכלית החדשה מבלי להתפתות לשופינג של פיצוי רגשי.

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת "יבולים " (מקבוצת "מבטח סיימון"), המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים 


פורסם לראשונה 04/02/2011 09:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיטורים הם הזדמנות לחשיבה לטווח ארוך
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הפרידו בין רגש לחומר
צילום: index open
גיל אורלי
מומלצים