"חקירת הרפז החדשה - טורפת את כל הקלפים"
היועץ המשפטי לממשלה הורה למשטרה ולשב"כ לבדוק היבטים פליליים במסמך הרפז. הבדיקה עשויה להשפיע על תהליך מינוי הרמטכ"ל ועל האפשרות שכהונת אשכנזי תוארך. קצין בכיר: "אסור להגיע למצב שנבחר מועמד, שייתנו לו ולכל הצבא תחושה שהכל בסדר, וברגע האחרון הכל יתנפץ"
"הפרשה הזאת טורפת את כל הקלפים", כך הודו הלילה (יום ו') גורמים צבאיים, בהתייחסות ראשונה להחלטת היועץ המשפטי לממשלה, לבחון היבטים פליליים בפרשת "מסמך הרפז". הגורמים אמרו ל-ynet: "אם אכן יש חשד לפלילים נגד קצינים בכירים, זו מכה קשה נוספת לצה"ל. מה שרק מעצים את החשיבות, כי תהליך בחירת הרמטכ"ל יהיה מאוד יסודי ושקוף". ביום ראשון אמורה הממשלה לדון במינוי הרמטכ"ל הבא או במינוי של האלוף יאיר נווה לרמטכ"ל זמני.
הצבא בטלטלה - כל הדיווחים ב-ynet:
- מי יהיה רמטכ"ל? ברק ראיין את גנץ, נווה ואייזנקוט
- העימות נמשך: "ברק מנסה להכפיש את אשכנזי"
- פרשנות: דרוש רמטכ"ל, לא ממלא מקום
- פרס על פרשת גלנט: לעבור לדממת אלחוט בצה"ל
- בג"ץ בביקורת על נווה: מזלזל במערכת המשפט
- מי לדעתכם יהיה הרמטכ"ל הבא? הגיבו בפייסבוק
בהודעת משרד המשפטים, שפורסמה שלושה ימים לפני הדיון בממשלה על זהות הרמטכ"ל ה-20 של צה"ל, נמסר כי היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, הורה על קיום בדיקה על מנת לבחון האם קיימת תשתית ראייתית לפתיחה בחקירה פלילית בעניין מסמך הרפז.
הבדיקה תבוצע על-ידי צוות משולב של משטרת ישראל והשב"כ, בהובלת המשטרה. על פרטים נוספים בפרשה הוצא צו איסור פרסום. היועץ הורה על הבדיקה, לאחר שקיבל חומרים ממבקר המדינה, שבדק את פרשת המסמך.
בזמן שבצה"ל ניסו להבין את לוח הזמנים לבחירת הרמטכ"ל הבא, שכן שר הביטחון אהוד ברק וראש הממשלה בנימין נתניהו, החליטו לזרז את התהליך ואולי אף לנסות ולהציג את המועמד הנבחר כבר בשבוע הבא - נודע על ההוראה לפתוח בחקירה בנוגע למסמך הרפז. "דווקא עכשיו אסור למהר לבחור רמטכ"ל, מוטב שיתקיים תהליך יסודי שיקח זמן. לא נכון לסיים את זה במהירות. לא כי מישהו לא ראוי, אלא בגלל שאסור להגיע למצב שנבחר מועמד, שייתנו לו ולכל הצבא תחושה שהכל בסדר, וברגע האחרון זה מתנפץ. צה"ל לא יכול לעמוד בפני אירוע נוסף שכזה", אמר קצין בכיר.
"המצב בצה"ל רגיש הרבה יותר"
בסביבתו של שר הביטחון ברק סבורים כי החלטה עקרונית על זהות הרמטכ"ל החדש תביא לשקט במערכת, ותתחיל לייצב אותה. מנגד יש אחרים בצבא שרומזים כי ברק מבקש לנקוט בצעד כזה, על מנת לעמעם את הביקורת נגדו על אי הארכת כהונתו של הרמטכ"ל המכהן, רב-אלוף גבי אשכנזי.
הפרסום אודות חשד לפלילים בפרשת הרפז - עשוי לשנות את התמונה באופן משמעותי. "אין ספק שצה"ל נמצא בסערה וצריך לעבור אותה כמה שיותר מהר", הודה קצין המשמש בתפקיד פיקודי בכיר. "אבל אחרי שהצבא חטף כוויה כואבת בפרשת גלנט, המצב כעת - רגיש הרבה יותר וכל מי שרואה עצמו כמועמד - מוטב שידאג שלא דבק בו כלל רבב".
אחרים אף שאלו האם בכלל נכון להמשיך את תהליך בחירת הרמטכ"ל, בזמן שיש עננה כזאת מעל צה"ל. ביום רביעי דיבר ברק על נושאים בעיתיים "ערכיים ונורמטיביים" - וייתכן כי יש קשר בין הדברים.
משפטנים למען גלנט
עוד לפני הודעת משרד המשפטים, הודו קצינים בצה"ל שעד אשר הרמטכ"ל החדש לא יקבל את דרגת הרב-אלוף - הכל יכול להתרחש, לרבות חזרתו של האלוף יואב גלנט להתמודדות. המורכבות בפרשת גלנט מקבלת היום תוקף, בדרישה של משפטנים בכירים ואנשי ציבור לברק ולנתניהו, לבחון את הנושא מחדש ולהביאו לוועדת טירקל.
בין הפונים גם פרופ' אסא כשר, מחבר הקוד האתי של צה"ל. "התרשמנו", נכתב במכתב עליו הוא חתום עם כמה דמויות מוכרות אחרות. "כי משך הזמן שניתן לאלוף גלנט, כדי להשיב בפני מבקר המדינה לטענות שהועלו כנגדו היה בלתי מספיק... אנו קוראים בזאת להמליץ לממשלה להעביר את מינויו של גלנט לדיון נוסף בפני ועדת טירקל, בפניה יונח החומר הנוסף במלואו".
אם ימשיך הליך המינוי ללא גלנט, ההערכה היא כי סיכויו של האלוף יאיר נווה להתמנות לתפקיד הרמטכ"ל ה-20 נמוכים, ונראה כי ההחלטה בסופו של דבר תיפול בין האלופים בני גנץ לגדי אייזנקוט. מצד אחד, אייזנקוט היה מזכירו הצבאי של ברק
והשניים מכירים היטב, אך הוא מזוהה עם הרמטכ"ל אשכנזי וגם היה חשוף למסמך המזויף - דבר שעשוי להיות לו לרועץ.
גנץ, לעומת זאת, סיים לפני שלושה חודשים את תפקידו כסגן הרמטכ"ל, ואם יבחר לא ידרש לתקופת חפיפה ארוכה מאוד. במצב שכזה, אם אכן נווה יפרוש מצה"ל, אז האלוף אייזנקוט, שבחר שלא לשמש כסגנו של גלנט, עשוי הפעם להסכים להיכנס ללשכת הסגן - דבר שיציב אותו בעמדה נוחה מאוד להתמודדות על תפקיד הרמטכ"ל ה-21.