ברק: "גלנט היה מקבל הכשר להיות שר ביטחון"
מינויו של יואב גלנט לרמטכ"ל בוטל בממשלה. יעלון אמר כי "הוא נכשל ערכית", וברק ענה לו: "לא במקרה התפוצצה כעת פרשת הקרקעות". לבנת זעמה: "נעשה לגלנט סיכול ממוקד, פשטו את עורו בכיכר העיר". ועדת טירקל תכונס מחרתיים
תומכים ומוחים. ראש הממשלה והשרים הצביעו אמנם היום (א') בישיבת הממשלה בעד ביטול מינויו של האלוף יואב גלנט לרמטכ"ל, אבל רבים מהם כעסו על השתלשלות האירועים, שהובילה לאותה החלטה. שר הביטחון טען כי "גלנט היה מקבל הכשר להיות שר ביטחון", ואמר כי לא במקרה התפוצצה פרשת הקרקעות במועד זה. גם השרה לימור לבנת תקפה את התקשורת: "נעשה לגלנט עוול נורא, פשטו את עורו". השר עוזי לנדאו היה היחיד שהתנגד.
הדרך למינוי - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- אור ירוק לגנץ: בג"ץ דחה בקשת גלנט לצו ביניים
- המדינה עונה לגלנט: "החלטנו שזה לא מינוי ראוי"
- הנוסח המלא של עתירת גלנט (בפורמט pdf)
- מה דעתכם על הטלטלה בצבא? הגיבו בפייסבוק
בישיבת הממשלה, שבה בחרו השרים לבטל את המינוי, לא התקיימה הצבעה לאישור מינויו של האלוף בני גנץ למחליפו של רב-אלוף גבי אשכנזי. מחרתיים וביום רביעי תכונס ועדת טירקל למינויים בכירים, בנוכחות שר הביטחון, ראש הממשלה, הרמטכ"ל המיועד, בני גנץ, והיוצא - גבי אשכנזי.
בג"ץ ידון בעתירתו של גלנט ביום שלישי הקרוב, וההצבעה בעניינו של אשכנזי צפויה להיערך בישיבת הממשלה שתכונס לאחריה. עם זאת, דחה כבר היום השופט אליקים רובינשטיין את דרישתו של גלנט להוציא צו ביניים להקפאת הליך מינוי הרמטכ"ל החדש.
מי שספג את עיקר חצי הביקורת הוא הרמטכ"ל לשעבר והשר לעניינים אסטרטגיים, משה (בוגי) יעלון. הוא אמר כי "גלנט נכשל ערכית, ואנחנו נכשלנו בתהליך המינוי". יעלון ציין כי לפי תחושתו, "חזרנו הבוקר לדרך הנכונה, אחרי שהלכנו בחודשים האחרונים בדרך פתלתלה ובאופן מיותר שפגע באנשים, כמו גלנט ואשכנזי, במוסד הרמטכ"לות, בצה"ל, במדינה ובביטחונה. אני מעריך את גלנט, אבל התברר שהוא נכשל ערכית בנושאים של טוהר המידות והציות לחוק".
שר הביטחון, אהוד ברק, מיהר להשיב ליעלון ואמר לו: "כשאתה מדבר על נזק לביטחון, על מניעים אישיים או חלילה על איבוד עשתונות, אני אומר לך - בדוק שלא מתקיים בך מאמר חז"ל: הפוסל - במומו פוסל".
"למה היה לחץ למנות את גלנט?"
אלא שיעלון המשיך לתקוף את ברק והתנהלותו במילים קשות. "נותרו שאלות פתוחות, כמו מה עמד מאחורי הצבת גלנט כמועמד ולמה היה לחץ למנותו, למרות הטענות כלפיו - לא רק בפרשת הקרקעות, אלא גם מתוך הצבא. יש טענות של השר נגד (ברק) גם נגד גבי אשכנזי. אני מזהה מערכה שמנוהלת מלשכת השר נגד הרמטכ"ל ואנשי לשכתו, שכוללת הדלפות, הכפשות ותדרוכים של עיתונאים, ובמרכזן טענות על פוטש".
לימינו של יעלון התייצב המשנה לראש הממשלה, השר סילבן שלום. "אין ספק שנעשו טעויות בהליך מינוי הרמטכ"ל. הבאתו של גלנט לאישור, ללא הודעה מוקדמת, לא הייתה במקומה. תמכתי בה מכיוון שחשבתי שמדובר במינוי ראוי. הפסדנו רמטכ"ל מצוין ולבי עמו. ביטול המינוי שלו אחרי חוות הדעת של היועץ המשפטי לא הייתה אמורה להתרחש כך. הממשלה הייתה צריכה להמשיך לדון בתהליך".
"נעשו טעויות במינוי הרמטכ"ל". ישיבת הממשלה (צילום: גיל יוחנן)
שלום המשיך למתוח ביקורת מרומזת על ברק ואמר כי "עם מה שקורה סביבנו והלבה הרותחת באזור, אנו זקוקים לרמטכ"ל שמדבר עם האלופים שלו ועם שר הביטחון - וגם לשר ביטחון שמדבר עם הרמטכ"ל".
ברק, מנגד, טען כי פרשת הקרקעות, שבעקבותיה בוטל מינוי גלנט, לא התפוצצה במועד מקרי: "הודעתי לפני חמישה חודשים על תחילת הראיונות לתפקיד הרמטכ"ל ומיד צמח מסמך מזויף, הידוע בכינויו 'מסמך הרפז'. רק העובדה שהטיפול בעניין עבר מאברמוביץ' לסגלוביץ' היא שחשפה את עובדת זיופו. ואז צצה מחדש פרשת הקרקעות שידועה לכל זה שנים. מי שחושב שהדחייה של התפרצות פרשת הקרקעות של גלנט עד לשבועות האחרונים מקרית ואין לה הקשר, אינו יודע איפה הוא חי".
קצינים אמרו היום ל-ynet כי לפי התחושות בצה"ל, הם משוכנעים ששר הביטחון, אהוד ברק, עדיין מציב את גלנט בראש סדר העדיפויות שלו לתפקיד הרמטכ"ל. בהתאם לכך, הוסיף ברק בממשלה כי "כולנו מבינים שאם גלנט היה מתמודד לתפקיד שר הביטחון, אזי גלנט היה כנראה מקבל
הכשר לתפקיד".
גם השרה לבנת תקפה בחריפות את ההתנהלות בסוגיית המינוי. "נעשה לגלנט סיכול ממוקד וזה לא מקרי. נעשה לו עוול נורא על-ידי התקשורת, פשטו את עורו בכיכר העיר. הפכו את מי ששירות בצה"ל 34 שנים לאחרון הנוכלים. כדאי שנזכור את מסמך הרפז, שהחל כמסמך גלנט. מישהו עמד מאחורי המסמך, והחזיק בו במשך חודשים. זה לא מגיע לגלנט".
במהלך ישיבת הממשלה העריך היועץ המשפטי יהודה וינשטיין כי סיכוייו של גלנט להתמנות לרמטכ"ל נמוכים. הוא ציין כי ישנם קשיים משפטיים משמעותיים וגם החלטת הממשלה תקשה עוד יותר על סיכוי הצלחתו בבג"ץ: "הסיכויים בבג"ץ רחוקים מלהיות טובים ומשכנעים. זו הייתה עמדתי גם קודם, ומחובתי להביא את הדברים בפניכם".