בתי הדין, הרימו עוגן!
הדיינים טוענים כי הנשים שמסרבות לפשרה ברכוש "מעגנות את עצמן", ואילו בתי המשפט האזרחיים פוסקים שבעליהן ישלמו להן פיצויים על סרבנותם. הציבור ישפוט
גבר שלא נותן גט לאשתו כבר 10 שנים פנה לבית הדין הרבני וביקש לקבל הבהרה אם הוא נקרא "סרבן גט" או לא, זאת כדי להציג בבית משפט אזרחי - שם הגישה נגדו אשתו תביעה לפיצויים על התנהלותו בעניין. אלא שמתוך שבית הדין קבע כי דווקא האישה היא זו ש"מעגנת את עצמה". הדיינים אף הציעו כי "אולי תתעורר האישה מתרדמתה ועקשנותה ותבין ותשכיל אולי שהיא זו סרבנית הגט" - זאת מאחר שהיא מסרבת להגיע עם הבעל לפשרה על הרכוש.
מקריאת כל 14 העמודים של פסק הדין, מתברר שהדיינים "שכחו" להזכיר שהצדדים מחכים לפסק דין מבית
המשפט בעניין הרכוש - ובסיכומו של דבר קבעו כי "הבעל איננו מעגן את אשתו".
ציטוטים מתוך פסק הדין הרבני מגלים כי מתנהלת "מלחמת עולם" בין בתי הדין הרבניים לבין בית המשפט בנושא סרבנות הגט ועגינותן של נשים. וכך מתבטא הרב אריאל ינאי: "לצערי, עם התפשטות תופעת תביעות הנזיקין בנושא המעמד האישי - אנו נסוגים לאותם 'ימי הביניים החשוכים' של מאבקי ומלחמות הסמכויות, אך הפעם, המלחמה הזו לובשת לה צורה קשה יותר...
"מדובר כאן במאבק על סמכות הפסיקה ועל עצם קיומו ותוקפו של פסק הדין שניתן או שיינתן על ידי בית הדין בנושא הגירושין. לצערנו הרב, לא מדובר כאן במאבק גרידא, אלא במלחמת עולם של ממש. מבחינה הלכתית טהורה, מדובר כאן בנושאים החמורים והמהותיים ביותר בדין אישי - כשרותו של הגט והחשש מפני ממזרות. באם התופעה הקשה הזו של הגשת תביעות נזיקין תתפשט ותתרחב ללא הצבת מחסומים ברורים - סופה מי יישורנו?" (הדגשה במקור).
הרב שניאור פרדס יוצא בקריאה לבתי המשפט: "בית הדין פונה במסגרת זו בבקשה מעומק לב לגורמי המשפט בישראל, להימנע מטיפול בתביעות הנזיקין. מטרתם הרי להטיב עם מגישי התביעה, אולם בפועל נגרם להם נזק ישיר ועוגמת נפש. הליכים אלו מביאים את התיקים למבוי סתום, והם הם הגורמים לעגינות של שנים".
ומה יש לבית המשפט לומר?
והנה מנגד עומד לעינינו פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל-אביב, שקבע לאחרונה לאשר פסק דין של בית משפט לענייני משפחה, לפיו סרבן גט שמעגן את אשתו כ-14 שנה, ישלם לה פיצויים של 700 אלף שקל.
בפסק הדין נכתב: "ניצבת לפנינו אישה שנשבתה בידי המערער אשר אין בפיו כל סיבה ראויה לבית הכלא שהקים לה רק מתוקף כך שאי-פעם הסכימה להינשא לו... המערער מנע ומונע ממנה שמחת חיים, מנע ומונע ממנה להקים משפחה אחרת ובפרט מנע ומונע ממנה ללדת ילדים ואידך זיל גמור... מצב הדברים המתואר גם אינו
מוסרי ונוגד הוא את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו".
אם כן, לדעת בית הדין הרבני הנשים הן אלה המעגנות את עצמן (כי לא הסכימו ל"פשרה" שהבעל הציע), וההליך המשפטי של תביעה נזיקית אף הוא גורם לעגינות.
לדעתנו, הבעל המונע מאשתו את הגט, הוא-הוא המעגן את אשתו, ובתי הדין הרבניים, אשר נותנים לבעל לגיטימציה להמשיך ולעגן את אשתו ולהחזיקה כשבויה – הם הגורמים לעיגונן של נשים.
ישפוט הציבור ויכריע.
- רבקה לוביץ' היא טוענת רבנית העובדת ב"מרכז צדק לנשים"
טל': 02-5664390