גורמי ביטחון: לפנינו תקופה של אי יציבות
בצה"ל עקבו בשבועות האחרונים אחר הנעשה במצרים. אחרי התפטרותו של מובארק, אמרו גורמים ביטחוניים: "המסר המרכזי הוא של חוסר יציבות ואי ודאות באשר למה שיקרה"
כיצד תשפיע התפטרותו של נשיא מצרים על המצב הביטחוני באזור? גורמי ביטחון אמרו, כי "לפנינו תקופה של אי יציבות, שדורשת מעקב יסודי אחר השינויים". עם זאת, הם הוסיפו כי בטווח הקרוב לא יתרחשו זעזועים מול ישראל.
מזרח תיכון חדש - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- אובמה: המהפכה - ברוח גנדי ומרטין לותר קינג
מדברים על ההיסטוריה במצרים בפייסבוק של ynet
האירועים במצרים בשבועיים וחצי האחרונים היו במוקד הדיונים במערכת הביטחון וגם ביום שישי, בדיון הערכת המצב האחרון שהתקיים בראשות הרמטכ"ל היוצא, רב-אלוף גבי אשכנזי, עלה הנושא.
החגיגות במצרים (צילום: AFP)
במערכת הביטחון מדברים לאחרונה על "רוחות שליליות", שנושבות ממדינות האזור. "המסר המרכזי הוא חוסר יציבות, אי ודאות באשר למה שיקרה, והדבר מחייב כמובן מענה מתאים", אמרו הגורמים. הם הודו כי למצב זה נלווה גם מימד נוסף של חוסר יכולת להעריך באופן מובהק מה יקרה.
ההערכות הרווחות בישראל, כי האירועים במצרים יכולים בעתיד הרחוק לייצר למערכת הביטחון חזית נוספת, במקרה שגורמים קיצוניים יקחו חלק בשלטון המצרי. כפי שפורסם ב-ynet באחרונה, לצה"ל תוכניות מגירה שהוכנו בשנים האחרונות ליום שאחרי מובארק. אותן תוכניות הוכנו על רקע מצבו הבריאותי של הנשיא הפורש בן ה-82.
במערכת הביטחון אומרים כי הנושא המצרי, יחד עם שינויים אחרים באזור, יהיו הדבר הראשון שבו יצרך להתמקד הרמטכ"ל הנכנס, האלוף בני גנץ, וייתכן כי תובנות מאותם דיונים ישפיעו על תוכנית העבודה לשנים 2012-2017.
עוד לפני האירועים הדרמטיים במצרים, אמרו בצה"ל כי בקרב הצבא המצרי ואירגוני הביטחון ישנה תמיכה רחבה ומחוייבות להסכם השלום מול ישראל, גם כעת, נראה כי כל עוד הצבא יהיה זה שינהל את העניינים, ותחסם דרכם של "האחים
המוסלמים" או גורמים קיצוניים אחרים שיתנו את הטון, תישמר ההדדיות בין המדינות וכך גם המצב הביטחוני היציב. למשל, האישור הישראלי להכנסת כוחות מצרים לסיני לפני כמה ימים - ממחיש את היחסים בין הצבאות.
לפי שעה צה"ל לא תגבר כוחות בגבול הדרומי, בשל האירועים במצרים, אולם לפי הגורמים הביטחוניים, הימים הבאים יהיו רגישים מאוד ולפי האירועים יוחלט האם צריך לנקוט צה"ל בצעדים מהותיים.
Read this article in English