720 אלף ימי עבודה אבדו בינואר בשל השפעת
המשק הפסיד כ-300 מיליון שקלים בשל מגיפת השפעת - בחודש ינואר לבדו. כך עולה מנתוני חברת חשבים. בניגוד למגמת השוויון בשנים האחרונות, הנשים הן אלו שנעדרות בגין מחלת ילדיהן. עוד עולה שרוב העובדים אינם מקבלים את דמי המחלה המגיעים להם
השפעת עדיין "גובה קורבנות". מגיפת השפעת גרמה לאובדן חריג של 720 אלף ימי עבודה בינואר שערכם למשק הוא כ-300 מיליון שקלים. זאת, לפי שכר ממוצע של 415 שקלים ליום עבודה. כך נמסר מחברת חשבים. עוד עולה, מסקר של חברת עוקץ מערכות, שהרוב המוחלט של העובדים לא זוכים לתגמול לפי חוק על ימי המחלה המדווחים.
- מה מתרחש בשוק העבודה? קרא בקריירה
- הצטרף לדף הפייסבוק של ynet
- מה עושים העובדים כשיש להם שפעת? זה תלוי
העדרות נשים בגין מחלה בינואר עמדה על 1.01 בממוצע לעובדת ועל 0.61 בממוצע לעובד. ממוצע ההעדרות של נשים שגילן עד 40 היה 1.26 ימים בממוצע לעובדת.
"מנתונים אלה ניתן ללמוד כי האמהות העובדות הן אלה הנשארות ליד מיטות הילדים החולים", אומר מנכ"ל חברת חשבים למידע עסקי, אייבי מאיר. בשנים 2009-2008 הנטיה היתה יתר שוויון בין גברים לנשים בהעדרות בגין מחלות ילדים.
הפסד של כמעט חצי מיליארד שקל
בדצמבר וינואר יחדיו אבדו ל-1,170,000 ימי-עבודה כתוצאה מהיעדרות העובדים בגין מחלת השפעת שלהם ושל ילדיהם. ההפסד בחודשים אלו מסתכם ב-485,550,000 שקל. לשם השוואה, בחורף הקודם, דצמבר (2009), ינואר ופברואר (2010), הפסיד המשק 780 אלף ימי-עבודה.
סך ההעדרות מן העבודה בינואר 2011 היה 1.70 ימים בממוצע לעובד. ההעדרות בגין מחלה בחודש ינואר 2011 הגיעה ל-0.77 ימים בממוצע לעובד. מתוכם, הייתה אחראית מגיפת השפעת ל-0.24 ימים בממוצע לעובד. זו העדרות שניה בגובהה בגין מחלה מאז שנת 2000 (אז החלה המדידה), גבוהה ממנה היתה ההעדרות בינואר 2008 – 1.02 בממוצע לעובד. הנתונים נלקחו ממדגם קבוע ורב שנתי של כ-20 אלף תלושי שכר של עובדים חודשיים של חברות בענפים שונים בסקטור הפרטי.
העובדים לא מקבלים דמי מחלה כחוק
כשמסביב "נופלים חללים" למחלת השפעת נשאלת השאלה - האם העובדים מקבלים את מה שמגיע להם כשהם מדווחים על ימי מחלה? ברוב המקרים לא. מסקר שערכה חברת עוקץ מערכות עולה שרק 8.5% מבין התלושים ששולמו בהם ימי מחלה בפועל, כללו חישוב נכון של ימים אלו.
זה לא מפליא בצל נתוני הסקר שפחות מ-16% מחשבי השכר בארץ, יודעים כיצד לחשב נכון התשלום שמגיע לעובדים עלימי מחלה. הסקר, שנערך בחודשי אוקטובר-דצמבר 2010 הקיף 279 חשבי שכר של כ-8,000 עובדי מוסדות פיננסים, חברות ציבוריות, עסקים קטנים, חברות הי טק ועוד.
אז מה מגיע לכם לפי חוק?
במקרה של היעדרות עקב מחלה. לפי החוק, עבור היום הראשון של המחלה לא משולם שכר, עבור היום השני והשלישי של ימי המחלה משולם שכר של 37.5% ומהיום הרביעי ואילך משולם 75% מהשכר. רובם הגדול של חשבי השכר בסקר (92%) ידעו באופן כללי מה אומר החוק - אבל הם לא ידעו שאם היום השני והשלישי למחלה נופל על סוף השבוע, הם נחשבים למניין ימי העבודה - כך שביום ראשון העובד צריך לקבל דמי מחלה של 75%. מרבית חשבי השכר סברו שיום ראשון נחשב ליום המחלה השני, ולעובד מגיע רק 37.5%.
כמו כן, רבים לא ידעו שאף אם משך המחלה נחלק בין שני חודשים - יש לחשב את תמורת דמי המחלה של הימים כמקשה אחת. מה הכוונה? למשל, אם עובד מקבל ארבעה ימי מחלה, גם אם יום המחלה הרביעי חל בראשון לפברואר הוא ישולם כיום רביעי (75%) ולא ייספר מחדש כיום מחלה ראשון - כיוון שעברנו חודש.
עמי ברגמן, מנכ"ל משותף בחברת עוקץ מערכות לא חסך ביקורת מחשבי השכר. "אני ממליץ לכל עובד לבדוק היטב את תלוש השכר שלו ולשים לב לנושא", אמר.