ברק: לא להשוות בין המהפכה המצרית לאיראנית
שר הביטחון יוצא נגד אזהרות נתניהו. בראיון לכריסטיאן אמנפור אמר כי "השלום אינו בסכנה", אך הביע חשש מבחירות מוקדמות ועליית האחים המוסלמים. ירדן, לדעתו, תישאר יציבה. ומה יקרה אם ישראל לא תהיה הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון?
ראש הממשלה בנימין נתניהו הזהיר בשבועיים האחרונים לא פעם מהפיכה במצרים, אבל שר הביטחון שלו אהוד ברק טוען שאין להשוות בין המהפכה הזו לבין זו שהתרחשה באיראן ב-1979. בראיון לכריסטיאן אמנפור, שצולם לפני התפטרותו של נשיא מצרים חוסני מובארק, אמר ברק כי הוא אינו רואה דמיון בין המהפכות. "אין מה להשוות לאירועים שקרו באיראן לפני יותר מ-30 שנה, לעם המצרי יש את הדרך שלו", אמר ברק בראיון ל-ABC.
מהפכה במצרים: הכותרות האחרונות בעמוד מיוחד
- צבא מצרים פיזר את שני בתי הפרלמנט
- 18 פריטים נבזזו מהמוזיאון הלאומי בקהיר
- ג' זה גמאל: מילון המהפכה המצרית
ברק אמר גם כי "השלום אינו בסכנה", ודעת דומה הביע באותה תוכנית שגריר מצרים בוושינגטון, סמי שוקרי. השגריר המצרי אמר כי הוא מאמין שהשלום עם ישראל יישמר: "יש לנו דיווידנדים מהשלום, יצרנו רגיעה וביטחון באזור, והשלום הוא אינטרס שלנו".
עם זאת, הזהיר ברק מבחירות מוקדמות במצרים, ואמר כי התנועה היחידה שמוכנה כבר כעת להתחרות בהן היא "האחים המוסלמים". "המנצחים האמיתיים בבחירות שייערכו בקרוב, נגיד תוך 90 יום, יהיו 'האחים המוסלמים', בגלל שהם מוכנים לבצע קפיצה כזו". היום (יום א') הודיע צבא מצרים, השולט במדינה לאחר התפטרות מובארק, כי הבחירות ייערכו תוך חצי שנה לכל היותר.
"אם המהפכה אלימה, יש התפרצות של רגש אידיאולוגי ברגע הראשון. אבל אחר-כך, ולרוב תוך זמן קצר, התנועה היחידה שהיא עקבית, ממוקדת ומוכנה להרוג או להיהרג אם צריך - תתפוס את השלטון", ניתח ברק. לדבריו, תרחיש כזה "יהיה קטסטרופלי עבור האזור כולו".
"האחים המוסלמים" אמנם הצהירו כי לא יציבו מועמד לנשיאות, אבל ברק מסרב להאמין להם: "אני נוטה לא להאמין לדברי תנועה קיצונית מוסלמית", אמר שר הביטחון, אך טען כי לא כל התנועות האיסלאמיות עשויות ממקשה אחת: "לא צריך להשוות אותן לקבוצות הטרוריסטיות הקיצוניות ביותר, זו בכל זאת גרסה מצרית. רבים מהם לא כל כך קיצוניים".
ברק, בראיון קודם עם כריסטיאן אמנפור (צילום: באדיבות CNN)
הצבא המצרי הדגיש כי יכבד את כל ההסכמים הבינלאומיים שעליהם חתומה המדינה, ובתוך זה גם את הסכם השלום עם ישראל, וגם ברק סבור שאין סכנה לשלום. "אני לא חושב שהיחסים בין ישראל למצרים נמצאים בסכנה", אמר שר הביטחון.
בתשובה לשאלת אמנפור, אם דמוקרטיה נוספת במזרח-התיכון תבטל את ייחודה של ישראל, המדגישה בכל עת את היותה הדמוקרטיה היחידה באזור, ענה ברק: "אל תאיימו עלינו בזה. אני אשמח לפגוש אותך, ברגע שאצל כל השכנים שלנו תהיה חברה אזרחית, כבוד לחוק ודמוקרטיה פעילה, כפי שיש אצלנו".
אחרי ההפיכות במצרים ובתוניסיה, ירדן - מדינה נוספת שחתמה על הסכם שלום עם ישראל - עלולה להיות היעד הבא. שר הביטחון סבור שלמרות ההפגנות נגד הממשלה ושלטונו של המלך עבדאללה, אין סיבה לחשש שכזה: "אני חושב שירדן חזקה, ושהיא תחזיק. הירדנים כבר פתחו את הפרלמנט ואת העיתונות לדעות רבות, ואני מקווה שהם יישארו יציבים לעוד זמן רב".
בסיום הראיון, שאלה אמנפור האם נציגים ערביים של מזרח תיכון דמוקרטי, ייטו יותר לכיוון של הסכם שלום עם ישראל. ברק מאמין שלפחות בתחילה, לא כך יהיה. "זה לא יקרה בין לילה", ענה. "אבל למזרח התיכון יש אפשרויות לנוע בכיוון הנכון".
Read this article in English