ארגון הומואים דתי מציע סבסוד ל"טיפולי המרה"
עמותת ההומואים הדתיים "כמוך" הקימה קרן לסבסוד טיפולים לשינוי הנטייה המינית. על הבעייתיות שבהם, והמחלוקת על יעילותם אומר מנהל העמותה: "אין בעולם המחקר אמירה חד-משמעית שאפשר או שאי-אפשר להשתנות"
במשך שנים מסרבים ארגוני ההומואים להכיר באפשרות לשנות נטייה מינית - ולהפוך לסטרייט. עמותה חדשה של הומואים דתיים שקמה לאחרונה סוטה מהקו המקובל ונותנת צ'אנס לאותם "טיפולי המרה" פסיכולוגים. יותר מכך - היא אף מתכוונת לסבסד אותם עבור חברים מעוטי יכולת שאינם יכולים לממן את הטפול.
המהלך - שצפוי להצית מחדש את המחלוקת על מידת יעילותם ועל הסיכונים הנפשיים הכרוכים בהם - עשוי דווקא לקרב ולאפשר שיתוף פעולה רחב בין רבנים ומחנכים בכירים בציבור הדתי לבין קבוצות של הומוסקסואלים ולסביות מהמגזר. עד כה התנגדו רבנים רבים לכל קשר עם הארגונים החד-מיניים, משום
שחבריהם נתפסו בעיניהם כמי שאינם מנסים להשתנות ואינם מבקשים לצאת מהקונפליקט שבו הם חיים.
עמותת "כמוך - הומואים דתיים אורתודוכסים" היא למעשה הראשונה שאינה שוללת באופן גורף את הדעה לפיה הומו יכול להפוך לסטרייט, וכעת היא מקימה גמ"ח למימון הטיפול לדתיים בני 18-25, הנמשכים לבני מינם.
במסמך העקרונות של הארגון נכתב: "זכותם של המעוניינים בטיפול פסיכולוגי בנושא נטייתם המינית לממש אפשרות טיפול זו, תוך הכרה בכך שאין מדובר בערובה בטוחה לשינוי, וכי מדובר בתהליך שתוצאותיו ומידת הצלחתו לא הוכחו דים".
"מיזם שיכול להציל נפשות"
במכתב לתורמים פוטנציאליים כתב מנהל "כמוך", עמית (שם בדוי), כי לרוב - אלה הרוצים ללכת לטיפול, אין בכוחם לממנו. מדובר בדרך כלל בצעירים בשנות ה-20 המוקדמות לחייהם, שנמצאים בצבא או בלימודי תיכון, תורה או אקדמיה.
"המשותף לכל המצבים הללו הוא שמדובר בבחורים ובבחורות שאינם פנויים לעבוד לפרנסתם ותלויים בכסף של הוריהם, ובשל הנושא הרגיש אין הם יכולים לבקש מהם כסף לטיפול", הוסיף עמית, "רבנים רבים תומכים ביוזמה זו וחושבים שזהו מיזם חשוב שיכול להציל נפשות".
את ההכרה המפתיעה שלו באפשרות להשתנות הסביר מנהל "כמוך": "אין בעולם המחקר אמירה חד-משמעית שאפשר להשתנות או שאי-אפשר להשתנות, וגם המציאות מוכיחה שיש שניסו ועלתה בידם, ויש שניסו ולא עלתה בידם. כך או כך, כאנשים דתיים-מאמינים, יש חשיבות רבה ומכרעת להליכה לטיפול פסיכולוגי כדי לנסות ולהשתנות, או לבדוק אפשרות לשינוי כזה". לדבריו, המחלוקת העיקרית עם חסידי השיטה היא "ההבטחה שכל מקרה פתיר ותמיד אפשר להשתנות".
מפגש עם רבנים
מחר (יום ה') יקיים ארגון "כמוך" מפגש בין הומואים דתיים לרבנים יעקב מדן, מנחם בורשטיין ורפי פוירשטין. מיקום המפגש נשמר בסוד, והמשתתפים יעסקו בו - בין היתר - גם בנושא טיפולי ההמרה.
לקראת האירוע אמר עמית ל-ynet: "העולם והמציאות הרבה יותר מורכבים ממה שחושבים, ולכן טענות כגון 'כל טיפול מצליח' ומנגד 'כל הטיפולים הם בזבוז זמן' אינם עומדים במבחן המציאות. האמת נמצאת באמצע, וחבל לסתום את הגולל לכאן או לכאן. התייעצנו עם רבנים רבים בעניין, מכל הגוונים - ציוניים וחרדים - וכולם שמחו על המיזם ובירכו אותו, וחלק אף תרמו מכספם. כבר כעת יש בחור אחד שנמצא בעיצומו של טיפול בזכות המיזם של 'כמוך'".
איזוהי דרך הייסורים
יונתן גר, מנכ"ל הבית הפתוח בירושלים לגאווה ולסובלנות, אמר בתגובה להתארגנות כי "טיפולי המרה הם לא נושא לפלורליזם או לדעות לכאן ולכאן. העמדה החד-משמעית של התאחדויות הפסיכולוגים בכל רחבי העולם היא כי 'טיפולי המרה' לא זו בלבד שלא משיגים את מטרתם, אלא גורמים נזק נפשי עצום לאדם העובר אותם. כפי שלפסיכולוגים ולעובדים סוציאליים בישראל אסור להציע 'טיפולי המרה' למטופליהם, אני קורא למשרד הבריאות לפעול מול פעילותם של התארגנויות מעין אלה".
עמותת "חברותא – הומואים דתיים" מסתייגת אף היא מהיוזמה. מן העמותה נמסר כי "אנו מכבדים את רצונו של הפרט, אם כך בחר, לנסות טיפולים כאלה ואחרים לשינוי נטייתו המינית. עם זאת, אנו מוצאים לנכון להתריע כי רבים מחברינו נושאים על גבם צלקות נפשיות כתוצאה מאותם 'טיפולים'. אף לא אחד ממאות חברי 'חברותא' הצליח לשנות את נטייתו המינית, למרות שחלק גדול מאיתנו נאבק בעבר בכל מאודו בנטייתנו המינית".
ב"חברותא" מוסיפים כי "העדויות על הצלחות כאלו ואחרות לא מבוססות על שום נתון מדעי. מי שמציעים לבחורינו לנסות 'טיפול המרה' - סוללים להם דרך ייסורים בשביל לגלות משהו שאנחנו ב'חברותא' כבר יודעים: זה פשוט בלתי
אפשרי. אנו מאמינים שאין בנו שום רעה חולה, אלא נבראנו כמו כל אחד אחר בצלם האלוה, ונטייתנו איננה מנוגדת להלכה, אלא היא משהו שהחברה הדתית טרם למדה להבין איך מתמודדים איתו".
יו"ר ארגון "עצת נפש", צביקה דנטלסקי, אומר בתגובה כי הטענה שכאילו חל איסור על טיפולים אלה, היא "סילוף האמת", כדבריו. "במשך העשור האחרון היינו עדים למאות שעברו טיפול שכזה, והצליחו להקים משפחות ולהוליד ילדים בשמחה. חבל שיש כאלה שרוצים ליטול את החופש הבחירה מאותם הרוצים לפנות לטיפול ולהגיע להצלחה ולשמחה!".