ארה"ב הטילה וטו על ההצעה לגינוי ישראל באו"ם
אחרי שהפלסטינים סירבו לרכך את הצעת ההחלטה לגנות את הבנייה הישראלית בהתנחלויות, נאלץ הממשל האמריקני לנצל את זכות הווטו כדי לסכל את אימוץ ההחלטה במועצת הביטחון. הפלסטינים תקפו קודם את ממשל אובמה וטענו כי "דעתו מוטה"
הווטו האמריקני הציל את ישראל מגינוי מביך: ארצות הברית הטילה ערב (יום ו') וטו על הצעת ההחלטה לגנות את ישראל על הבנייה בהתנחלויות. המאמצים האמריקניים לשכנע את הפלסטינים לרכך את ההצעה עלו בתוהו, וממשל אובמה נאלץ להשתמש בזכות הווטו כדי לסכל את אימוץ ההחלטה על-ידי מועצת הביטחון של האו"ם. 14 החברות האחרות במועצה, ביניהן בריטניה וצרפת, הצביעו בעד ההצעה.
הגינוי שסוכל - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- אובמה לאבו מאזן: יהיו השלכות לסירובך לפשרה
- אבו מאזן לקלינטון: לא מוותרים על הגינוי לישראל
- הפלסטינים לפני האו"ם: וטו יתמוך בפשעי ישראל
- אובמה דרש, אבו-מאזן יחזור מגינוי ישראל באו"ם?
- ארה"ב נכשלה, מועה"ב תצביע על גינוי ישראל
- מה דעתכם על הווטו? בואו לדבר על זה בפייסבוק
הצעת ההחלטה הוגשה על-ידי לבנון בשם הפלסטינים וקבוצת המדינות הערביות, ויותר ממאה חברות באו"ם חתמו עליה כשותפות. שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, הבהירה כי ההצעה האמריקנית אינה מבטאת תמיכה בהתנחלויות, שלטענתה פוגעות בתהליך השלום, אך הסבירה כי אימוץ ההחלטה יפגע במאמצים לחדש את המשא ומתן הישיר ו"יקשיח את עמדות הצדדים".
האמריקנים צפויים להטיל וטו. מועצת הביטחון (צילום ארכיון: רויטרס)
"ארה"ב וחברות המועצה תמימות דעים בדבר הצורך להשיג שלום", הוסיפה רייס, "השקענו מאמצים ומשאבים רבים בהשגת המטרה ונמשיך לעשות זאת. אבל הדרך היחידה להשגת המטרה היא במשא ומתן ישיר בסיוע ארה"ב והקהילה הבינלאומית". היא הביעה צער על כך שהפלסטינים סירבו להצעות הפשרה של ממשל אובמה.
השגריר הבריטי באו"ם, מרק ליאל גרנט, אמר בשם בריטניה, צרפת וגרמניה כי "הצבענו בעד ההחלטה בגלל העובדה שהבנייה בהתנחלויות היא לא חוקית ופוגעת בסיכוי לשלום. כל פעילות הבנייה, כולל במזרח ירושלים, צריכה להסתיים מיד". הוא הביע תקווה שבספטמבר 2011 תצטרף מדינת פלסטין לאו"ם.
מוקדם יותר הערב, בתום ישיבה של הוועד הפועל של אש"ף והוועדה המרכזית של הפתח, נמסר כי הפלסטינים אינם מתכוונים לרכך את ההצעה, למרות הלחצים. "ההנהגה הפלסטינית החליטה לפנות למועצת הביטחון כדי שתלחץ על ישראל להפסיק את ההתנחלויות. ההחלטה התקבלה למרות הלחץ האמריקני".
בכירים ברשות הפלסטינית מתחו הערב ביקורת חריפה על הממשל האמריקני ועל הנשיא ברק אובמה, שאיים לנקוט בצעדים נגד הרשות הפלסטינית אם לא תסכים לפשרה, שבמסגרתה תפרסם מועצת הביטחון הצהרה לא מחייבת בנוגע לבנייה בהתנחלויות.
חנן עשראווי, חברת הוועד הפועל של אש"ף, אמרה לרשת CNN כי "האמריקנים הראו באופן ברור לפלסטינים, לציבור הערבי ולעולם כולו שהם מוטים". מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, יאסר עבד רבו, אמר כי ההחלטה התקבלה פה אחד: "החופש של עמנו אינו נתון למיקוח ואנחנו לא ניכנע ללחץ של אף צד בשום מקרה".
עבד רבו הוסיף כי יש צורך להחיל אמנת ז'נבה על השטחים הפלסטיניים, מהלך שפירושו גינוי הכיבוש והדיכוי של העם הפלסטיני, כולל הסרת המצור מעל רצועת עזה. הוא הדגיש שיותר מ-137 מדינות תומכות בהצעת ההחלטה הפלסטינית.
ממשל אובמה מתח בעבר ביקורת על הבנייה הישראלית בגדה המערבית, אך נמנע מלקבוע שהיא "בלתי חוקית". בימים האחרונים לחצו על הנשיא אובמה גורמים רבים, ביניהם מנהיגי הקונגרס, בדרישה שלא יפנה עורף לישראל.
"אם נוותר, התדמית תיפגע"
בוושינגטון מתנגדים למעורבות של מועצת הביטחון של האו"ם בסכסוך הישראלי-פלסטיני, וטוענים כי הצבעה בעניין יכולה רק לפגוע במאמצים לחדש את המשא ומתן הישיר בין ישראל לפלסטינים, שחודש בספטמבר והופסק עוד באותו חודש בעקבות חידוש הבנייה הישראלית ביהודה ושומרון.
מוקדם יותר שוחח אבו מאזן עם מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, והבהיר לה כי הרשות הפלסטינית לא תסכים לרכך את הצעת ההחלטה נגד ישראל. זמן קצר לאחר מכן הדליף גורם פלסטיני את פרטי השיחה שניהל אמש עם אובמה, בה לטענתו איים הנשיא האמריקני לנקוט בצעדים נגד הרשות אם תסרב להתפשר.
החיוכים התחלפו באיומים. הבית הלבן, ספטמבר 2010 (צילום: AFP)
דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, סירב לומר אמש אם וושינגטון תשתמש בזכות הווטו שלה במועצת הביטחון, אבל הבהיר כי המשך הבנייה בהתנחלויות אינו לגיטימי וכי היא פוגעת לא רק בתהליך השלום ובמאמצים להגיע לפיתרון של שתי מדינות, אלא "גם בעתיד של ישראל עצמה".
"זה לא יעבוד אם הם ימשיכו לנסות לעשות מניפולציות ולהפוך את ההחלטה להצהרה,
ואם הם יתחילו למכור לנו סחורה משומשת", הבהירה הערב עשראווי. "הכוח והלגיטימיות של כל הנהגה מגיעה מהאזרחים, לא מהאמריקנים".
נביל שעת', חבר הוועדה המרכזית של הפתח, אמר בציניות כי "אם ארה"ב אינה יכולה לומר לישראל שהיא תצביע בעד הטיוטה או לפחות תמנע בהצבעה, האם היא תוכל לדרוש מישראל להפסיק את הכיבוש?". הוא גם התייחס לאפשרות שהיחסים בין הרשות הפלסטינית לארה"ב ייפגעו ואמר כי "בכל עמדה יש נזק מסויים".
ג'מאל מוחיסן, חבר נוסף בוועדה, אמר כי לפלסטינים אסור לוותר ועליהם להתעקש על הבקשה לגנות את ישראל, "מפני שאם לא נעשה זאת, נפגע בתדמית של ההנהגה הפלסטינית כלפי פנים".