שתף קטע נבחר
 

עמותות חברתיות: להגן על צרכנים מתאגידי המים

העמותות "ידיד" ו"הכוח להשפיע - תושבים עושים שינוי" פנו לוועדת הכלכלה בבקשה ליזום חקיקה בנוגע להתנהלות תאגידי המים הכוללת בין היתר גבייה כוחנית באמצעות הפחדה ואיומים וגלגול כמויות מים הדולפות מהצנרת העירונית לכיס התושבים

עמותות חברתיות ביקשו הבוקר (ג') מוועדת הכלכלה ליזום חקיקה דחופה - בתיקון חוק המים או בתקנות - שתביא לרפורמה בהתנהלות תאגידי המים. זאת במטרה להקל על האזרח הקטן להתמודד עם התאגידים כדי לסכל "דרישות בלתי סבירות במקרים רבים לתשלום חשבונות מים אשר בינם לבין המציאות אין ממש".

 

 

פניית העמותות "ידיד" ו"הכוח להשפיע - תושבים עושים שינוי" באה לאחר שהוצפו במאות תלונות שבעקבותיהן נערכו בדיקות בשטח ונאספו נתונים ממנהלי התאגידים ומבעלי מקצוע בניסיון להבין את שהתרחש במשק המים הביתי בשנה האחרונה.

 

בקשת העמותות מהוועדה היא ליזום חקיקה "לפיזור הערפל מעל התנהלות התאגידים שמכבידה על שכבות מוחלשות הנאנקות תקופה ארוכה תחת חשבונות ענק של מים שהם לא צרכו בגלל התנהלות התאגידים וכתוצאה ממדיניות הממשלה".

 

העמותות מציעות לוועדה להחליט על ביצוע השינויים הבאים במדיניות הקיימת -

 

* הקמת ועדת הנחות/ערר ציבורית ליד כל תאגיד, מהסוג שקיים במקומות רבים בעולם שבהם פועלים ארגוני מים שונים, שיבררו את התלונות מהציבור. ועדת ערר תוכל לקבל החלטות שונות מפריסת תשלומים, הפחתת חובות לאוכלוסיות מוחלשות, בוררות בשאלות של צריכה משותפת ונזילות ועוד. בועדות אלה יהיה ייצוג לשלטון המקומי, לתאגיד ולנציגי הציבור והקריטריונים להפעלתן יקבעו על ידי הכנסת.

 

* הפרדת חשבון המים הפרטי מחשבון הצריכה המשותפת. בעקבות בעיות שנחשפו בתלונות רבות ראוי לשנות את השיטה ולחלק את חשבונות המים כך שכל דייר יקבל שני חשבונות. חשבון הצריכה הביתית שלו, אותו יוכל לשלם מייד בהוראת קבע או בכרטיס אשראי, לאחר שבדק כי מדובר בחשבון תקין; וחשבון שני ונפרד של הצריכה המשותפת, עליו ניתן יהיה לקיים משא-ומתן עם התאגיד אם נראה מופרז מבלי שהדבר יחשוף את הצרכן להליכי גביה דרקוניים.

 

* שינוי והפשטת מבנה חשבון המים, כך שיהיה קריא וברור וכל אזרח יוכל להבין בדיוק מהם הנתונים וכיצד הם נגזרו. בפועל נמצא כי רק מעט תאגידים מספקים חשבון קריא וברור. את חשבונות ראוי להכין במספר שפות.

 

* החלפת שעון מים רק בנוכחות דייר/בעל הבית. מוצע כי תאגיד לא יוכל להחליף שעון מים מרכזי או דירתי ללא נוכחות הדייר/בעל הבית אשר יוכל לרשום את קריאות המונה.

 

* איסור חיוב צריכה ציבורית כצריכה משותפת. ביטול הנוהל הלא כתוב שקיים ברמת הרשות המקומית ו/או התאגיד, לפיו כמויות המים שדולפות מהצנרת העירונית במרחב הציבורי מגולגלות במקרים רבים על חשבונות המים המשותפים של הבתים הסמוכים ומהם על הצרכן הביתי. מדובר בעבירה על החוק שהיא ברת עונשין.

 

* שינוי נהלי הגבייה של התאגיד. מתלונות רבות עולה כי במקרים רבים משתמשים התאגידים בחברות גבייה כוחניות שמבצעות בבתי התושבים פעולות לפי פקודת המסים מבלי שניתנת לצרכנים יכולת להתגונן. יש עדויות לפיהן תושבים נדרשו לשלם אלפי שקלים במזומן כתנאי לעיכוב פעולות הגבייה (עיקולים החרמת ציוד ביתי) שמתבצעות תוך הפחדה ואיומים, באורח לא חוקתי הפוגע בזכויות הצרכנים.

 

* ביצוע הנחיות משרד הפנים. הנחיות האוסרות על ניתוקי מים לאוכלוסיות מוחלשות, והטלת קנסות על תאגידים שאינם פועלים על פיהן.

 

העמותות אומרות לוועדת הכלכלה בסיכום הפניה: "אנחנו בטוחים כי תצליחו ליצור שינוי, רצוי מיידי או מהר ככל האפשר, אשר ישפר באופן משמעותי את מצבם של אזרחים רבים הנאלצים לבחור היום בין תשלום עבור צריכת מים - בדרך כלל תשלום מופרז ולא צריכה מופרזת, לבין רכישת מזון, תרופות ושאר מוצרים בסיסיים, רק בגלל שיטות גבייה אגרסיביות של התאגידים שאינן משאירות להם דרכים להתגונן מפניהן".

 

הוועדה תגיב לאחר שתלמד את תוכן המכתב. בין רוב חבריה ובראשם היו"ר ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), קיימת הסכמה שהתחום ראוי לתיקון כפי שעלה בדיון הראשון בנושא בשבוע שעבר, על החלק של התאגידים בהתייקרות המים, שבסיומו נקבע כי יהיה לו המשך בשבועות הקרובים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים