300 נהרגו בלוב, "קדאפי יפוצץ צינורות נפט"
השליט מאז 1969 הבטיח כי לוב לא תהיה הקוביה השלישית בדומינו הצפון-אפריקני, ומגזין "טיים" טען לאחר הנאום כי קדאפי הורה לצבא לחבל במתקני הנפט. מועצת הביטחון גינתה את ההרג וקראה להעמיד לדין את האחראים. לראשונה נמסרו נתונים רשמיים של הקטל: 300 נהרגו במהומות, מהם 242 אזרחים
לפחות 300 איש נהרגו במהומות עד כה בלוב, אבל מועמר קדאפי מסרב להרים ידיים - ומבטיח כי "מעכשיו נתחיל להשתמש בכוח". אחרי נאומו הבלתי-נגמר של שליט לוב מאז 1969, בו סירב להתפטר, הודיעו שלטונות לוב כי 300 בני אדם נהרגו בעימותים - 242 מהם אזרחים ו-58 אנשי כוחות הביטחון. מועצת הביטחון, שדנה במצב בלוב, גינתה הלילה (יום ד') את ההרג וקראה להעמיד לדין את האחראים לו.
טלטלה במזרח התיכון - עדכונים שוטפים ב-ynet:
- לוב הושעתה מהליגה הערבית, שר הפנים התפטר
- שגריר לוב בארה"ב: "לא מוכן לשרת דיקטטור"
- לוב: מפגינים הרסו את נמל התעופה בבנגזי
- קדאפי נאחז בשלטון: "לא ברחתי מטריפולי"
- הפיכה בנוסח טריפוליטאי: "יודעים מה לא רוצים"
- המזרח התיכון בוער - מדברים על זה גם בפייסבוק
במגזין "טיים" דווח אמש מפי גורם המקורב לממשלת לוב, כי קדאפי הורה לכוחות הביטחון לחבל במתקני הנפט במדינה. לפי הדיווח, הם יפוצצו תחילה צינורות נפט בים התיכון בתור מסר לשבטים המורדים. בנו של השליט, סייף אל-איסלאם קדאפי, אכן הזהיר השבוע כי אם המהומות יימשכו, "הנפט יישרף".
קדאפי הבן צפוי לכנס מסיבת עיתונאים, בה יתייחס
למצב במדינה. שלשום נאם הבן והבהיר כי "לוב אינה מצרים, אנחנו נילחם עד הסוף, עד טיפת הדם האחרונה". אביו הלך בעקבותיו אמש והודיע כי לוב לא תהיה הקוביה השלישית בדומינו הצפון-אפריקני: "מועמר קדאפי לא מתפטר, אמות בלוב כשאהיד". הוא איים במלחמת אזרחים כשאמר: "אטהר את לוב מבית לבית".
יותר משליש מההרוגים - בבנגזי
אחרי נאומו של השליט התחדשו המהומות בלוב, ובבירה טריפולי אירעו חילופי אש. הנתונים הרשמיים הראשונים בנוגע למספרי הרוגים מאז תחילת המהומות, שמאיימות על כסאו של קדאפי, שמו שוב את הזרקור על בנגזי. בעיר השנייה בגודלה בלוב, מוקד העימותים בשבוע האחרון, נהרגו 104 אזרחים. באל-ביידה נהרגו 73 איש (63 מהם אזרחים) ובעיר דרנה 29 אזרחים ו-39 חיילים.
המהומות התפשטו ביום ראשון בלילה לטריפולי, אבל גם הן לא שכנעו את
קדאפי לוותר על השליטה במדינה וללכת בעקבות חוסני מובארק וזין אל-עאבדין בן-עלי. לאחר הנאום, שזכה לתגובות חריפות בעולם ולאיומים בהטלת סנקציות על המדינה הצפון-אפריקנית, דיווח העיתון הלוב "קורינא" כי הצבא תגבר את כוחותיו בעיר סבראת, מערבית לטריפולי, לאחר שהמפגינים הרסו מבני ממשל באזור.
מפגינים התומכים באופוזיציה בלוב נכנסו לשגרירות המדינה בשבדיה, הסירו את הדגל המזוהה עם ההפיכה שביצע קדאפי ב-1969 והחליפו אותו בדגל המונרכיה שהתקיימה בלוב לפני כן.
שורה של קצינים מהצבא הלובי, המוצבים ב"ג'בל אל-אחדר" בצפון מזרח המדינה, הודיעו כי הם עורקים ומצטרפים לצד המפגינים. ב"הודעה צבאית מספר 1", שפרסמו הלילה, הם הודיעו על "הצטרפותם המלאה למהפכת הצעירים העממית". רשת "אל-ערביה" מסרה גם שהקצינים הודיעו כי הם "נמצאים תחת הוראותיו של העם". מוקדם יותר דווח כי מזרח המדינה נמצא בשליטת המפגינים.
המנהיג שנעלם ב-1978 נמצא בכלא הלובי?
בדיווח נוסף ב"אל-ערביה" נמסר כי משפחתו של האימאם מוסא א-סדר, שנחשב למנהיגם המיתולוגי של השיעים בלבנון ושנעלם בלוב ב-1978, טוענת כי בידיה עדויות שהוא חי ונמצא בכלא בלוב. סוגיה זו נחשבת לרגישה במיוחד בקרב העדה השיעית בלבנון מאז נעלם א-סדר בביקור בלוב, ורבים מאמינים כי הוא נהרג שם, אולי בידי שליחיו של קדאפי.
אחרי נאומו של קדאפי הודיעה הליגה הערבית על השעיית לוב מהארגון, בעוד ששר הפנים הלובי
התפטר והודיע על תמיכתו במפגינים. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה שמדובר בנאום "מפחיד" ומזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון הבטיחה לנקוט צעדים נגד טריפולי.
בימים האחרונים הודיעו על התפטרותם שגרירי לוב בהודו, בנגלדש, צרפת וארה"ב. שלשום נחתו במלטה שני טייסים שביקשו מקלט מדיני, לאחר שלטענתם סירבו לתקוף מהאוויר את המפגינים.
מועצת הביטחון של האו"ם, שהתכנסה מוקדם יותר להתייעצויות, שמעה תדרוך מפיהם של תת-מזכירת המדינה האמריקנית ומנציג לוב. לאחר מכן נפגשו שגרירי 15 המדינות החברות במועצה, ובהודעתם גינו את ההרג וקראו להעמיד לדין את האחראים. תגובה נחרצת יותר הגיעה דווקא מפרו הרחוקה, שניתקה את יחסיה הדיפלומטיים עם לוב.