בשלל גוני הקשת: פירה בצבעים
משעמם לכם עם הפירה הצהבהב שיושב ליד השניצל? אורן לוקסנבורג מציע לכם להחליף את תפוחי האדמה בירקות אחרים שלא רק ישנו את הטעם - אלא גם את הצבע. מי אמר פירה ורוד ולא קיבל?
מי לא אוהב פירה? חם, טעים ומנחם, עם חמאה או שמן זית, ואפשר גם שמנת וחלב, עשיר מאוד וקרמי או סמיך, מוגש ליד השניצל או הבשר, או יחד עם הסלט - פירה הוא התוספת האולטימטיבית. אבל זה לא אומר שלא מגיע לו יחס מיוחד. אחד הדברים הכי מעניינים שאפשר לעשות עם פירה זה פשוט להחליף את תפוחי האדמה בירקות אחרים - כאלה שיצבעו את הפירה בצבעים מיוחדים, יוסיפו טעם ייחודי וירשימו את כל מי שיטעם.
הנה כמה מתכונים לפירה לא שגרתי. שלבו אותם עם איזה בשר/עוף/צומח או דומם שאתם אוהבים ותוסיפו קצת צבע לארוחת הצהריים שלכם. ואם מה שמטריד אתכם זה עניין הכשרות - לא חייבים תמיד להשתמש בחמאה, שמנת או חלב. שמן זית יכול להיות תחליף נהדר לשומן חלבי. ואם אתם מכינים פירה חלבי, פשוט הגישו אותו עם דג והנה נפתרההבעיה.
פירה גזר וכמון משגע
הפירה הזה טעים ומרשים וכדאי לשלוף אותו בהזדמנויות מיוחדות. לא הרבה אנשים יצליחו לזהות את טעמו המיוחד, אבל לא נתקלתי בכאלה שלא אהבו את השילוב המנצח של גזר וכמון. הפירה יילך מצוין עם דגים, עוף או בשר. בתמונה הוא מוגש עם פרגית במרינדת פסטו, פירה סלק (מתכון בהמשך) ועגבניות שרי.
המרכיבים (ל-6 מנות):
1 ק"ג גזרים קלופים וחתוכים גס
1/3 כוס (70 מ"ל) שמנת מתוקה
80 גרם (1/3 מיכל) שמנת חמוצה
100 מ"ל (1/2 כוס) מי הבישול של הגזר
1/2 כפית כמון
1 כפית גדושה מלח
אופן ההכנה:
- מבשלים את הגזר בסיר גדול עם מים (עד כיסוי הגזרים) במשך כשעה עד שהגזרים רכים מאוד, מסננים ושומרים 1/2 כוס ממי הבישול.
- מחממים את כל יתר המרכיבים (כולל מי הבישול של הגזר) בסיר קטן על אש נמוכה עד שהמרכיבים ימסו, אין צורך להרתיח.
- מעבירים את הגזר וכל שאר המרכיבים לבלנדר וטוחנים היטב.
פרגית בפסטו על פירה כתום על פירה ורוד (צילום: ירון ברנר)
פירה סלק ובלסמי סגול כדם
סלק הוא הירק האהוב עליי. חי, מבושל או צלוי - הוא יודע לתת טעמים שונים, והכי חשוב, את אחד הצבעים הכי נועזים שיש בטבע. בתוספת בלסמי לחמצמצות, תפוחי אדמה לגוף ושמן זית לחלקות וטעם, מתקבל פירה מדליק שצבעו בין ורוד לסגול. למרות שהוא מעט מורכב ויש צורך בלא מעט עבודה, התוצאה שווה את הכל. הפירה הזה מתאים מאוד לדגים בגלל החמצמצות שלו, אבל אפשר לאכול אותו גם סתם כך, עם המון בצל מטוגן.
המרכיבים (ל-6 מנות):
500 גרם תפוחי אדמה (קליפה אדומה) מקולפים
650 גרם סלקים אדומים גדולים ומוצקים
1 בצל גדול, קצוץ דק
50 מ"ל (1/4 כוס) שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי מאיכות טובה
מלח ופלפל לבן לתיבול
אופן ההכנה:
- מחממים תנור לחום גבוה מאוד של 230 מעלות, וצולים את הסלקים בקליפתם במשך כשעה עד שעה וחצי עד שהם רכים וסכין שתנעץ בהם תנעץ בקלות.
- מטגנים את הבצל הקצוץ בכף שמן זית עד שהוא משחים (כ-15 דקות) על אש נמוכה.
- כשהסלקים עדיין חמים מקלפים אותם וחותכים לקוביות גסות.
- מעבירים את הסלקים לבלנדר וטוחנים עם הבצל המטוגן, הבלסמי ושארית שמן הזית עד שמתקבלת משחה.
- מבשלים את תפוחי האדמה בסיר גדול עם הרבה מים עד שהם מתרככים ומועכים לפירה. מערבבים את הפירה יחד עם תערובת הסלק, מתבלים במלח ופלפל ומגישים חם.
פירה ורוד (צילום:ירון ברנר)
פירה שחור מחצילים שרופים
גם מי שמתים על חצילים בטח לא חשבו להגיש אותם כפירה. היופי בחציל הוא שכששורפים אותו על האש מתקבל טעם מעושן נעים, אולי הירק שמקבל את הטעם המעושן הזה עם הכי הרבה אהבה. הטעם המעושן מגיע מהקליפה שנקלתה על אש חזקה, והסוד הוא לא לקלף את החצילים אלא לטחון אותם יחד עם הקליפה, שצובעת אותם בשחור עמוק ומעושן. הפירה הזה יתאים לכל מה שמתאים לו חציל שזה בערך כל דבר שבעולם. בתמונה הוא מוגש עם סלמון צלוי בתנור ורוטב של בצל ירוק ושמן צ'ילי אדום.
המרכיבים (ל-4 מנות):
4 חצילים גדולים (כ-3/4 1 ק"ג) שחורים ומבריקים ונקיים
3 שיני שום
100 מ"ל (1/2 כוס) שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
- על להבה גדולה שורפים את החצילים עד שהם קלויים היטב מכל הצדדים ורכים לגמרי, מעבירים לקערה ונותנים להם להפריש נוזלים.
- מעבירים את החצילים על קליפתם (בלי העוקץ) למעבד מזון וטוחנים היטב עם שמן הזית ושיני השום, מתבלים במלח ופלפל. כדי לקבל פירה נוזלי ורך יותר מוסיפים את הנוזלים שהפרישו החצילים.
פירה חצילים שחור לצד סלמון צלוי (צילום: ירון ברנר)
פירה אפונה ירוקה ונענע בוהק
אפונה ונענע זה שילוב מנצח, את האפונה כמעט כולם אוהבים, וכשהיא טרייה היא הכי מתוקה וטעימה בעולם. ירוקה ורעננה, עם תוספת של נענע שמשדרגת את הפירה, היא תצטרף בשמחה לעוף או לדג ואנחנו נקבל מנה חגיגית נהדרת.
המרכיבים (ל-6 מנות):
500 גרם תפוחי אדמה (קליפה אדומה)
500 גרם (2 כוסות) גדושות אפונת גינה ירוקה
100 מ"ל שמן זית
1 כוס מלאה עלי נענע מופרדים
2 שיני שום
1/2 כוס (100 מ"ל) שמנת מתוקה
מלח ופלפל לבן
אופן ההכנה:
- מבשלים את תפוחי האדמה במשך כ-30 דקות על אש נמוכה עד שהם מתרככים.
- מחממים את השמנת המתוקה ומעבירים לבלנדר יחד עם כל שאר המרכיבים וטוחנים למחית ירוקה וחלקה, אם משתמשים במעבד מזון ולא בלנדר חזק אפשר לסנן את המחית מקליפות האפונה ואפשר גם להשאיר את הקליפות זה גם בסדר ונחמד.
- כשתפוחי האדמה רכים, מסננים אותם היטב ומועכים לפירה ומערבבים עם מחית האפונה, מתבלים עם מלח ופלפל ומגישים.
פירה אפונה עם עוף צלוי וצ'ימיצורי (צילום: ירון ברנר)
עוד על פירה:
- אורן לוקסנבורג, שף מסעדת "רוטשילדס קיטשן"