מסמיק ממחמאות: 5 מתכוני סלק
הוא נחשב לבעל סגולות המאפשרות, בין היתר, להתמודד עם גמילה מעישון וגם לחזק את המערכת החיסונית. מדור שני צמחוני מוסיף לכם צבע לצלחת עם חמישה מתכוני סלק - החל ממיץ ועד לעוגה - שיכולים להחליף את הבשר לפחות ליום אחד
חוץ מזה שהוא טעים במתיקות שלו והצבע הסגול שלו משתלט על כל צלחת שבה הוא נמצא, הוא גם עשיר בברזל ובסידן. אז מה אפשר לעשות איתו חוץ ממרק לקובה סלק? האמת? הכול! לאמיצים שבינינו, אפשר לאכול אותו חי, מגורר בסלט או במיץ ירק מרענן (ואל תגידו שאף פעם לא שתיתם מיץ סלק-גזר), אפשר גם לשלב אותו כרוטב סמיך לקציצות או בתבשיל. אבל מבחן האומץ האמיתי הוא בקינוח, ראו הוזהרתם.
מיץ סלק, תפוח, גזר ומנגולד
הרבה מקומות מכינים שייק/מיץ ירוק בריא - למה הכוונה ואיך עושים את זה? פשוט מוסיפים לשייק האהוב עליכם כמה עלים ירוקים להעלאת הערך התזונאי שלו בכמה מונים, הירוקים מכילים את כל הויטמינים והמינרלים שהגוף צריך. זה יכול להיות כל עלה ירוק, למשל תרד, מנגולד, חסה או אפילו פטרוזיליה. בתור מתחילים נסו להוסיף כל פעם מספר קטן של עלים מסוג מסויים, על מנת לבחון איזה ירוק משתלב טוב עם איזה שייק וכמה עלים יש להוסיף. שתיית ירקות כמיץ טרי היא הדרך היעילה ביותר לספיגת המינרלים והויטמינים שהם מכיל. להכנת המיץ הבא תזדקקו למסחטת מיצים קשים, המרכיבים אומנם נראים יותר מתאימים לתבשיל, אך מתקבל מיץ טעים מאוד ובריא.
המרכיבים:
1 סלק קלוף
1 גזר קלוף
1 תפוח קלוף
3 עלי מנגולד- ללא גבעולים
אופן ההכנה:
- סוחטים את הירקות והפירות למיץ ושותים לרוויה.
סלט ברוטב תפוז אגוזים
זהו סלט קל מאוד להכנה וטעים לנשנוש מהיר ובריא.
המרכיבים (לכ-2 מנות):
1 סלק קלוף
1 גזר קלוף
1 קולורבי קלוף
לרוטב:
מיץ מתפוז 1
1/4 כוס אגוזי מלך קצוצים דק (או חצי כוס שלמים לטחינה במעבד מזון)
כף אגבה
אופן ההכנה:
- במעבד מזון עם דיסקית לחיתוך דק מעבירים את כל הירקות. אופציה נוספת היא חיתוך ידני לגפרורים קטנים ודקיקים ומעבירים לקערה עמוקה.
- מערבבים את מרכיבי הרוטב יחד.
- מערבבים היטב את הרוטב אל הירקות החתוכים.
סלט סלק ברוטב תפוז אגוז (צילום: רועי הוכברג)
עלי מנגולד ממולאים בקשיו וטופו ברוטב סלק
המילוי הנימוח בשילוב עם עלי המנגולד ורוטב הסלק המתקתק-חמצמץ יוצר טעם עדין ונפלא. ממולאים אלו מתאימים למנה ראשונה יחודית.
המרכיבים (ל-10 ממולאים):
כף שמן זית
1 בצל, חתוך
2 סלקים קלופים וחתוכים
10 עלי מנגולד
מיץ מלימון 1
1/2 כפית מלח
3 כוסות מים
כוס קשיו
100 גרם טופו
1/2 כפית מלח
אופן ההכנה:
- שמים בסיר שמן זית עם בצל ומערבבים דקה. מוסיפים סלק, מיץ לימון ומלח ומבשלים עד לריכוך הסלק כ-20 דקות. טוחנים היטב את הרוטב ומחזירים לסיר.
- מאדים עם מעט מים את עלי המנגולד, עד שהם קמלים. מורידים מעלי המנגולד את הגבעול הלבן הגובל בעלה ועוד משולש קטן פנימה לתוך העלה (רק של הגבעול הלבן!). קוצצים את גבעולי המנגולד.
- מערבבים בסיר (ללא שמן) את גבעולי המנגולד עם הקשיו ומערבבים היטב למשך דקה
- במערבל מזון מערבבים היטב את תערובת הקשיו וגבעולי המנגולד עם הטופו ומעט מלח.
- ממלאים את עלי המנגולד- מיישרים כל עלה, שמים כף גדושה במרכז התחתון של העלה, מקפלים מעליו צד 1 ואח"כ את השני ומגלגלים.
- שמים את עלי המנגולד הממולאים על גבי הרוטב בסיר ומכסים כל עלה במעט רוטב.
- מביאים לרתיחה ומנמיכים לאש נמוכה ל-15-20 דקות.
עלי מנגולד ממולאים בקשיו וטופו ברוטב סלק (רועי הוכברג)
ירקות שורש ביין רימונים
מנה זו עושה שימוש בירקות שורש בשילוב עם אורז בר ושעועית אזוקי ברוטב יין רימונים ארומתי. אורז הבר הוא ה'אורז' השחור שנמצא בתערובת הקרויה אורז פרא. הוא אינו באמת אורז אלא בעצם קטניה ורק בגלל צורתו קיבל את השם אורז. יין הרימונים מעניק טעם מתקתק ונפלא והסלק מעניק את צבעו הסגול העמוק למנה זו.
המרכיבים (ל-5 מנות):
כף שמן זית
1 בצל קלוף וחתוך
1 סלק קלוף חתוך
1 בטטה קלופה וחתוכה
1 שומר חתוך
2 שיני שום קצוצות
1/2 1 כפיות מלח
1 כפית זרעי כמון
3/4 כוס יין רימונים
1/2 כוס אורז בר- לאחר השרייה של שעה במים
1/2 כוס של שעועית אזוקי מונבטת- משרים אותה במים ללילה. שמים במסננת ומכסים במקום חשוך ושוב שוטפים כל בוקר וערב עד שיוצאים הנבטים (3-4 ימים). אופציונאלי
1 כוסות מים
1/2 כפית בהרט
1/4 כפית פלפל שחור
אופן ההכנה:
- בסיר על אש גבוהה שמים שמן זית, בצל ושום פרוס בסיר. מוסיפים סלק, בטטה ושומר ומערבבים היטב. מוסיפים את יין הרימונים ומערבבים היטב. מוסיפים את האורז והשעועית ומתבלים.
- מוסיפים את המים מביאים לרתיחה ומנמיכים לאש קטנה לשעה ורבע.
עוגת וניל סלק
הסלק מעניק לעוגה צבע זהוב עמוק ומרקם אחיד שאינו מתפרק. כל מי שטעם ממנה, לא האמין כי בעוגה הטעימה הזו יש סלק.
המרכיבים:
1 סלק קלוף1/4 1 כוס חלב סויה
כפית תמצית וניל טהור
1/2 2 כוסות קמח כוסמין מלא
כוס סוכר דמררה
1/2 כפית מלח
2 כפיות סודה לשתייה
4 כפות קוקוס טחון
2 כפות מיץ לימון
אופן ההכנה:
- מבשלים את הסלק עד שהוא מתרכך.
- בבלנדר שמים את הסלק המבושל ואת חלב הסויה או מעבדים את הסלק למחית חלקה.
- מערבבים יבשים בקערה- קמח מלא, סוכר חום, סודה לשתייה, מלח וקוקוס טחון.
- מוסיפים לקערת היבשים את תערובת הסויה והסלק, תמצית הוניל ואת מיץ הלימון
- מכניסים לתנור שחומם מראש ל-175 מעלות ל-55 דקות בחום זהה.
- מניחים את העוגה על גבי רשת להצטנן ורק אז פורסים ואוכלים.
עוגת וניל סלק (צילום: רועי הוכברג)
בתיאבון!