שתף קטע נבחר
 

בעיה בחיסונים? מנסים להטעות אתכם

העובדה שארבעה תינוקות נפטרו ביפן זמן קצר אחרי שחוסנו היא מפחידה ומבהילה, אבל קשורה בעיקר לסטטיסטיקה. רועי צזנה, שנבהל בעצמו מהמקרה, מבקש מההורים לא לתת לחששות לבלבל אותם וקורא להם להמשיך לחסן את הילדים

לפני מספר ימים קיבלו ארבעה תינוקות ביפן, בני חצי שנה עד שנתיים, חיסונים כנגד דלקת קרום המוח ונגד חיידק הפנאומוקוקוס. כל הארבעה נפטרו זמן קצר לאחר מכן, ובתחילה לא היה ברור מהי סיבת המוות. השלטונות ביפן החליטו לעצור באופן זמני את השימוש בשני סוגי חיסוני הילדים, עד לפרסום מסקנותיו של צוות מומחים, שיבדוק את הנושא ויודיע על החלטתו.

 

החיסונים הללו נמצאים בשימוש גם בישראל.

 

מפחיד? מבהיל? בהחלט כן. כאב צעיר פוטנציאלי, כל ידיעה שכזו מקפיצה אותי מהכיסא וישר לרב גוגל. אבל כמו ברוב המקרים של היסטריה המונית, אם נבחן את כל העניין באופן שקול והגיוני נבין שאין כאן סיבה גדולה לדאגה, ושעיקר המהומה מגיעה בעיקר מהנטייה הברוכה לגונן על הילדים שלנו מכל גורם מאיים, גם כאשר מדובר בחשד קלוש שבקלושים.

 

 

מה הסיכויים שאין קשר לחיסונים? גבוהים מאוד

נתחיל בלשאול: האם ייתכן שנפל פגם בחיסונים? שחומר רעיל כלשהו חדר לתוך התמיסות? ובכן, כדאי לזכור ששני החיסונים בהם מדובר מיוצרים באופן תעשייתי והמוני. מיליוני ילדים מקבלים את אותם החיסונים בדיוק מדי שנה בארצות הברית, ביפן וגם בישראל. עד עתה, לא התקבלו דיווחים נוספים על בעיות בריאותיות בקרב מקבלי החיסונים. גם חברות החיסונים אינן מאמינות שמדובר בבעיה בפס הייצור. סביר להניח, לפיכך, שהם בטוחים לשימוש.

 

מה שמותיר את השאלה: אז מה בעצם קרה כאן? והתשובה, כרגיל, היא סטטיסטית.

סיבת המוות של התינוקות, לפחות עד אתמול, לא הייתה ברורה, אך החשדות התרכזו בגורם שאינו קשור לחיסונים. אחד הגורמים הנפוצים ביותר לתמותת תינוקות הוא תסמונת המוות בעריסה, שגם הסיבה לו אינה ברורה לגמרי – אך ידוע שאינה קשורה לחיסונים. מתוך כל עשרת אלפים תינוקות מתים בין שלושה לשמונה מהתסמונת.

 

חישוב מהיר מהמותן מראה שכאשר מדובר באוכלוסיה של מיליון ילדים המקבלים את החיסון, יש סיכוי טוב שלפחות 300 תינוקות ימותו במהלך שנה נתונה, ובשנים רעות המספר יכול לעלות עד קרוב לאלף. ועם קצת (הרבה) מזל רע, בהחלט ייתכן שכמה מהתינוקות ימותו באותו הזמן. וזה עוד בלי להזכיר את העובדה (לפי ד"ר פול אופיט, מומחה לחיסונים) ששניים מהתינוקות סבלו מבעיות בריאותיות קשות עוד לפני מתן החיסון.

 

אבל מה הסיכוי שארבעה תינוקות ימותו זמן קצר דווקא לאחר קבלת החיסונים? הסיכוי אינו קטן, כפי שהוא נראה למתבונן מן הצד שאינו מבין סטטיסטיקה על בוריה. ניתן להשוות את המקרה ל'פרדוקס ימי ההולדת' (באלף אלפי הבדלות): מה הסיכוי שבכיתה בת שישים ילדים, לשניים מהם יהיה בדיוק אותו תאריך לידה? התשובה האינסטינקטיבית שלנו תהיה שהסיכוי לכך נמוך – אבל ניתוח מתמטי של הבעיה מוכיח שהסיכוי לכך דווקא גדול מאוד, ומגיע ליותר מ-99%. הסיבה לתוצאה הזו מסובכת להסברה עבור המאמר הנוכחי (למרות שאני בטוח שעמיתי הטוקבקיסטים המלומדים ישמחו לנמק אותה), אבל היא מוכחת במציאות וגם מביאה לכך שהסיכוי שארבעה ילדים ימותו לגמרי במקרה בדיוק באותו זמן לאחר קבלת חיסון, הוא גדול בהרבה מכפי שהיינו מצפים.

 

הסיכון מזערי - הרווח עצום

קל לעזוב את הנושא כאן, אבל אנחנו חייבים להמשיך ולשאול: האם החיסונים בטוחים לגמרי? התשובה לכך היא שלילית. בדומה לכל תרופה וחומר המוזרקים לגוף, גם החיסונים יכולים לגרום לתופעות לוואי או לזיהומים בחלק קטן מאוד מהילדים. בין השנים 1988 ל-2008 סיפק הממשל האמריקני פיצויים לכמעט אלף הורים שילדיהם נפגעו מחיסונים. שימו לב: אלף מקרים של פגיעה, מתוך עשרות מיליוני ילדים שחוסנו במשך עשרים שנה.

 

אין בכוונתי לזלזל בפגיעה של אפילו ילד אחד מחיסון. כל פגיעה בילד היא דבר נורא,

אך החיסונים מגוננים עלינו ממחלות קשות ונפוצות, שאילולא החיסונים היו יכולות לקטול ילדים בהמוניהן, ולהותיר רבים מהם משותקים (פוליו), חירשים, עיוורים ופגועי מוחין (דלקת קרום המוח). הסיכון המזערי בנטילת החיסון מתאזן עם הרווח העצום למחוסן ולכלל האוכלוסייה.

 

החלטתו של הממשל היפני להפסיק את מתן החיסונים עד לבירור נסיבות המוות מובנת ומוצדקת, אך בעידן הנוכחי של הצפה במידע חשוב לדעת לאלו נתונים להתייחס, ואיזו מידה של חשיבות לייחס להם. חשוב שלא להסיק מהנתונים הנוכחיים מסקנות שגויות, משום שהורה שמחליט להימנע מחיסון ילדיו חושף אותם לדלקות ריאות, לדלקות בקרום המוח ולמגוון של מחלות מדבקות שחותמן עשוי להיוותר על גוף הילד עד סוף חייו.

 

אז כשקורה מקרה שכזה אפשר לקחת יום, אפילו יומיים, עד שצוות המומחים מברר את המקרה, ואז לכו וחסנו את ילדיכם. כי מי שלא מחסן - פוגע בילד ובסביבתו.

 

הרשומה נכתבה בהתייעצות עם ד"ר קרן לנדסמן, מתמחה באפידמיולוגיה ובריאות הציבור. שני הכותבים שייכים לקבוצת ה'ספקנים', האמונה על שמירה על בריאות הציבור וביעור (וביאור) של מיתוסים מזיקים ושרלטנים בשוק הפסאודו-מדעי והפסאודו-רפואי. אף אחד מהכותבים אינו מקבל תשלום עבור שירותי ייעוץ או דברור מחברות לייצור חיסונים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיסונים. לא בטוחים לגמרי
צילום: shutterstock
רועי צזנה. "רווח עצום לכלל האוכלוסייה"
מומלצים