בעקבות מוסא: אל-בראדעי מתכוון לרוץ לנשיאות
יממה לאחר ששר החוץ לשעבר של מצרים הודיע על כניסתו למרוץ, הכריז מנהיג האופוזיציה וחתן פרס נובל על כוונתו להתמודד על המשרה שהתפנה בעקבות הדחתו בחודש שעבר של חוסני מובארק. "ארוץ כשהדלת תיפתח", אמר אל-בראדעי
יממה אחרי ששר החוץ לשעבר הודיע כי ירוץ לנשיאות, מנהיג האופוזיציה לא מתכוון להישאר מאחור: מוחמד אל-בראדעי הודיע הערב (יום ד') על כוונתו לרוץ לנשיאות מצרים. "ארוץ כשהדלת תיפתח", אמר אל-בראדעי בתוכנית ראיונות בשידור חי בערוץ הטלוויזיה הפרטי ONTV.
- מועמד ראוי לנשיאות מצרים? ספרו לנו בפייסבוק של ynet
חתן פרס נובל לשלום ואחד מיריביו הפוליטיים הגדולים ביותר של חוסני מובארק השאיר בחודש שעבר את החליפה המחויטת בבית ויצא לרחובות קהיר להפגין כאחד האדם נגד המשטר.
מרוץ קשה מול מזכ"ל הליגה הערבית מוסא. אל-בראדעי (צילום: AFP )
כוחות המשטרה התיזו מים מזרנוקים על אל-בראדעי ועל שאר המפגינים ואף שמו אותו במעצר בית, אך הוא לא ויתר והתעקש לחזור ולהפגין עד אשר הנשיא יפנה את כסאו. הדיווח על כוונתו של הדיפלומט הוותיק וראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לשעבר כי הוא מתכוון לרוץ לנשיאות סותרת את דבריו בחודש שעבר כי אין לו רצון להיות נשיא מצרים.
עם זאת, אל-בראדעי הדגיש בכמה הזדמנויות כי אם העם המצרי יבקש ממנו לעמוד בראש השלטון בתקופת המעבר, הוא יעשה זאת.
"אם עמי ירצה שאשרת כגשר ממשטר טוטליטרי לדמוקרטיה, אני לא אאכזב אותו", אמר אל-בראדעי.
אם אכן ירוץ אל-בראדעי לנשיאות, ממתין לו יריב עיקש ופופולרי לא פחות ממנו במרוץ - מזכ"ל הליגה הערבית ושר החוץ לשעבר של מצרים, עמרו מוסא, שרק אתמול הכריז כי הוא מתכוון להתמודד על נשיאות המדינה. עם זאת, מוסא, הוסיף הסתייגות כשציין: "אודיע על מצעי ברגע המתאים".
אם אחד מהם ייבחר לנשיאות, בפני מוסא ואל-בראדעי עומדות משימות לא פשוטות כלל וכלל, בהן השבת אמון הציבור במשטר, כינון דמוקרטיה אמיתית, שינוי החוקה והשבת הסדר והביטחון האישי לרחובות המדינה, שהרי גם לאחר שמובארק הודח מהשלטון נמשכים העימותים האלימים במדינה בין נאמניו למתנגדיו.
עשרות מפגינים ופעילים למען הדמוקרטיה נפצעו אתמול בהתקפה של מאות אנשים החמושים בסכינים, שוטים, בקבוקי מולוטוב ומצ'טות בכיכר א-תחריר בקהיר.
כך דיווחה הטלוויזיה הרשמית במצרים וסיפרו עדי ראייה.
"לפני שעתיים, בריוניו של חוסני מובארק התקיפו אותנו וניסו להיכנס אל תוך תחריר, אבל הצלחנו להדוף אותם - עם מקלות ואבנים", סיפר מואז מוחמד, צעיר שנכח בעת התקיפה, לסוכנות הידיעות הצרפתית. פעילי אופוזיציה סיפרו לרש החדשות CNN כי לפחות 44 בני אדם נפצעו על ידי "כנופיות" המשתייכות לנאמניו של הנשיא המודח.
"חיפשו מקלט מהבריונים של מובארק". טיפול בפצועים בתחריר (צילום: AP)
מאז סוף חודש ינואר היתה כיכר א-תחריר בקהיר האתר המרכזי של הפגנות המחאה ההמוניות נגד משטרו של מובארק. מאז התפטרותו של הנשיא המצרי, ב-11 בפברואר, ממשיכים מפגינים רבים ופעילים למען דמוקרטיה להגיע לכיכר ואף לישון בה - למרות דרישת הצבא לפנות את המקום.
התקפת המפגינים בכיכר תחריר היא האירוע השני האלים הקשה עמו מתמודדים שליטיה של המדינה, שעושים בימים האחרונים מאמצים גדולים כדי להשיב את הסדר לרחובות.
משרד הבריאות המצרי מסר כי 14 בני אדם נהרגו ומעל 140 נפצעו בלילה האחרון בהתנגשויות אלימות בין נוצרים קופטים לבין מוסלמים בקהיר. האלימות הדתית פרצה במדינה הלא יציבה בעקבות הצתת כנסייה בסוף השבוע ועל רקע טענות של הקופטים, המהווים כ-10% מאכלוסיית מצרים, על אפלייה ודיכוי מתמשכים.