"הבדואים בנגב יקבלו 200 אלף דונם ומיליארדים"
הבעלות על הקרקע, לוחות הזמנים ומחירון הפיצויים - הטיוטה המתגבשת של צוות יישום הדו"ח להסדרת התיישבות הבדואים בנגב הגיעה לידי ynet: המדינה תעביר מאות אלפי דונמים ותשלם פיצויים בסכומי עתק. משרד רה"מ: הגרסה אינה סופית
אחרי מאות שנים של נדודים, הבדואים צפויים לקבל בעלות ראשונה על אדמות הנגב. מטיוטת הדו"ח המתגבשת של צוות יישום הוועדה להסדרת התיישבות הבדואים, שהגיעה לידי ynet, עולה כי לממשלה יועברו המלצות להכרה ראשונה בזכות של הבדואים על הקרקע. המשמעות העולה מהדו"ח המתגבש: המדינה תעביר לרשות הבדואים בנגב שטחי אדמה רבים - ותפצה אותם במיליארדי שקלים.
גורמים המעורבים בנושא אמרו היום (ה') ל-ynet כי ייתכן שהבדואים יתנגדו לתוכנית, מאחר שרק 50 אחוזים מהאדמות עליהם הם יושבים יועברו לבעלותם, ותמורת האדמות שמהם הם נושלו יינתן רק פיצוי.
צוות היישום של דו"ח גולדברג, בראשותו של אהוד פראוור, ראש האגף לתכנון מדיניות במשרד ראש הממשלה, הוקם על מנת להמליץ לממשלה על פתרון להסדרת התיישבות הבדואים בנגב - בהמשך לדו"ח שפורסם בשנת 2008. גורמים המעורים בנושא סיפרו כי המלצות הצוות יועברו לקרוב להחלטת הממשלה.
פיצוי - רק לאחר ויתור על הקרקע
הדו"ח, עליו מתנוססת הכותרת "גרסה לחתימה", הוא הטיוטה ה-12 של הוועדה, והוא מציג את מה שנראה כעמדות האחרונות אליהן הגיעו חברי הצוות אחרי עבודה של שנתיים. הדו"ח הפריד בין תביעות בעלות לאדמות חקלאיות המיושבות על ידי בדואים גם היום (תביעת בעלות מוחזקת) לבין שטחים שהבדואים תובעים עליהם בעלות ולא שוהים בהם.
לפי המתווה המוצע בדו"ח, "תינתן תמורה בשיעור של 50%" לתביעות על שטחים חקלאיים בהם יושבים הבדואים כיום. לדברי גורם המעורב בנושא, המשמעות היא ששטחים בסדר גודל של 200 אלף דונם יירשמו בטאבו אצל המתיישבים הבדואים.
מהטיוטת הדו"ח עולה כי תמורת קרקעות שאינן מיושבות (תביעת בעלות לא מוחזקת) יזכו הבדואים לפיצוי כספי גדול או לשטחים חלופיים. "עבור תביעת בעלות שאינה מוחזקת תינתן תמורה בכסף, אך בערך כספי כפול ואפשרות ייחודית להמרת התמורה הכספית במגרשים שהמדינה תחויב לפתח עבור תובע הבעלות", נכתב בדו"ח.
הפיצוי יינתן רק לאחר פינוי הקרקעות, וויתור מוסכם על ידי תובעי הבעלות על זכויותיהם בקרקע: "כדי אפשר את השימוש לכל צורך, כולל יישובם של בדואים אחרים". סכום הפיצוי שיוצע לבדואים שטענו לבעלות על קרקע עליה הם לא יושבים היום ינוע בין 2,000 ל-10,000 שקלים לדונם, כך שהסכומים יכולים להגיע לסדר גודל של כמה מיליארדים בודדים.
מלבינים את המבנים הבלתי-חוקיים
מטרת המתווה היא להציג פתרון לבעיה אותה הגדירה המדינה כ"פצצה מתקתקת", ומטרתה הלבנת עשרות אלפי מבנים בלתי חוקיים של הפזורה הבדואית בשטחי הנגב, וחיזוק מערכת האכיפה במקום, שנתקלת כיום בקשיים רבים. מהדו"ח עולה כי חיזוק מערכת האכיפה "נעשתה במסגרת עבודת מטה שהתקיימה בין המשרד לביטחון פנים, משרד הפנים, מנהל מקרקעי ישראל, משרד האוצר ומשרד הממשלה, אשר תובא בקרוב לאישור הממשלה".
אש ועשן באל-עראקיב. הבדואים צפויים להגיש בג"ץ (צילום: הרצל יוסף)
בנוגע ללוחות הזמנים המיועדים, מבטיח צוות היישום: "לצד נכונות הממשלה למתן תמורות מרחיקות לכת ביחס לתביעות הבעלות ולמציאת פתרונות התיישבות נרחבים בשטחים בהם מתגוררת האוכלוסייה הבדואית, מתלווה ההכרה כי לא ניתן 'למשוך' את הליך הסדרת ההתיישבות עד אין קץ. על כן, התכנית המוצעת תהיה תחומה בזמן, וכל שלב ושלב בה יהא קצוב".
גורמים המעורבים בסוגיה מזהירים כי ההכרה בדבר בעלותם החוקית של הפזורה הבדואית בשטחים ורישומם בטאבו תהווה פתח משפטי למתיישבים אשר המדינה עקרה מאדמתם לדרוש בבית המשפט תנאים דומים לחבריהם שנשארו על הקרקע. במקרה זה, מעריכים הגורמים כי מבחינה משפטית יוכלו המתיישבים לטעון לבסיס דומה, ולזכות בעוד מאות אלפי דונמים על פי התקדים המתגבש בוועדה.
בדצמבר 2007 הקימה ממשלת אולמרט את דו"ח גולדברג להסדרת אדמות הבדואים בנגב, ביוזמת שר הבינוי והשיכון באותה תקופה, זאב בוים.
שנה אחר כך הוגשו מסקנות הוועדה, שהודיעה כי יש צורך להכיר בחלק מאדמות הבדואים. בינואר 2009 הוקם צוות היישום, שדן כבר שנתיים בפתרון הרצוי לסוגייה הפרובלמטית.
ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "דו"ח גולדברג הדן בהסדרת ההתיישבות בנגב פורסם לפני כשנתיים. מאז ועד היום מתקיימים דיונים רבים במטרה לגבש מתווה ליישום ההמלצות. ישנן מספר גרסאות ועמדות שעדיין לא לובנו לכדי מסקנות סופיות, והדיונים בנושא צפויים להימשך גם בתקופה הקרובה. גם הגרסה אשר בידיכם אינה הגרסה הסופית. לכשיתקבלו ההחלטות הסופיות הן תובאנה לאישור הממשלה".
Read this article in English